Najbolja RAM memorija za ”gaming” za 2023. godinu!

najbolja-ram-memorija-za-”gaming”-za-2023.-godinu!

Radna memorija jedna je od ključnih komponenti svakog računala. Ovo je pogotovo točno kada sklapate ili kupujete računalo koje će prvenstveno biti namijenjeno za igranje igara. Nije dovoljno samo imati što je moguće ”više RAM”, kako biste svoje najdraže naslove mogli ”vrtjeti” sa što više sličica u sekundi. Više je faktora uključeno. Prije svega, za najbolji rad računala potrebno je odabrati najbolju radnu memoriju. Zato ćemo u nastavku ovoga članka reći nešto više o najboljim pločicama radne memorije za računala koja su prvenstveno namijenjena za igraći segment.

G.SKILL Trident Z5 Neo RGB Series

G.SKILL Trident Z5 Neo RGB Series

Cijena: oko 173 eura

Cijene DDR5 RAM polako padaju, budući da je početno uzbuđenje prošlo. Osim toga, na tržište su ušli noviji modeli. Međutim, G.SKILL Trident Z5 Neo RGB DDR5 6000 C36 prema mišljenjima mnogih stručnjaka ostaje najbolja DDR5 radna memorija za igranje. Ovo se najviše može zahvaliti odličnoj ravnoteži između cijene i performansi. Ovaj komplet od 32 GB nudi brzinu od 6000 MT/s, što je jako dobar omjer performansi i cijene.

Ovaj komplet također pruža CAS latenciju od 36 udara, što nije najniže moguće, ali je dovoljno dobro da većina korisnika ne primijeti razliku tijekom performansi u igri. Unatoč pristupačnoj cijeni, komplet se čini vrhunskim, zahvaljujući glatkoj vanjštini i impresivnoj RGB implementaciji. Također, oni koji upare ovu gaming radnu memoriju s AMD matičnom pločom mogu, zahvaljujući AMD EXPO integraciji maksimizirati performanse.

Plusevi:

 • Velike brzine od 6000 MT/s
 • Odličan omjer performansi i cijene
 • Ugodan dizajn prožet RGB-om
 • Certificiran za AMD EXPO

Minusi:

 • Skuplji od mnogih radnih memorija
 • Latencija je mogla biti bolja

Team T-Force Delta RGB

Team T-Force Delta RGB

Cijena: 70 eura

Unatoč uzbuđenju kojeg je donio novi standard DDR5 i svemu onome što novi standard može postići i dalje postiže, DDR4 RAM još uvijek ima svoje stabilno mjesto na tržištu. T-Force Delta RGB DDR4 3600 C18 jedan je od najpotpunijih dostupnih DDR4 paketa. Kombinira sve prednosti visoke frekvencije i niske latencije s dizajnom koji je također jako dobar.

Za Ryzen procesore na AM4 platformi, T-Force Delta 3600 MT/s je najdalje što možete pomaknuti klizač frekvencije bez problema sa stabilnošću. Osim toga, C18 latencija je dovoljno usporediva s C16 da nećete izgubiti ništa u pogledu sličica po sekundi (FPS). Još jedan plus ovog kompleta radne memorije odnose se na njegove mogućnost osvjetljenja; nakon što postavite ovu radnu memoriju u svoje računalo možete očekivati lijepu igru svjetala, što je dodatan plus ako volite ovakve stvari kod radne memorije.

Plusevi:

 • Jako dobar omjer uloženog i dobivenog
 • Jedan od najljepših RGB kompleta
 • Intel XMP 2.0 certificiran

Minusi:

 • Malo većih dimenzija

XPG LANCER DDR5

XPG LANCER DDR5

Cijena: oko 193 eura

Jedan od najboljih paketa radne memorije koji definitivno zaslužuje svoje mjesto na ovom popisu je i XPG LANCER DDR5. Iako drugi proizvođači nude brži paket radne memorije, trenutna ograničenja stabilnosti DDR5 RAM standarda prevode se u smanjene povrate za sve s brzinama iznad 7200 MT/s. Serija Lancer bit će odličan odabir ako ste igrač, to tek želite postati ili ako jednostavno želite da se vaše računalo bez problema nosi i s najzahtjevnijim zadacima. Brzine se kreću od 5200 MT/s do 7200 MT/s, s C34 kašnjenjem koji je niži od prosjeka. XPG također koristi SK Hynix A-die IC-ove kako bi omogućio jednostavno overclockiranje za igrače koji žele dodatno gurnuti naprijed DIMM-ove.

Unatoč ponudi prilično vrhunskih specifikacija, Lancer DDR5 7200 ima konkurentnu cijenu u odnosu na druge popularne modele. RGB osvjetljenje jedna je od najboljih dostupnih implementacija, dok će crna ili bijela varijanta izgledat fantastično u bilo kojoj izvedbi.

Plusevi:

 • Nevjerojatno visoke brzine od 7200 MT/s
 • Izvrstan RGB dizajn
 • DIMMS dostupan u crnoj i bijeloj boji

Minusi:

 • Kompatibilni samo s Intelom 13. generacije
 • Mogućnosti ove radne memorije mogle bi biti previsoke za većinu korisnika

TeamGroup T-Force Delta RGB DDR5 6000

TeamGroup T-Force Delta RGB DDR5 6000

Cijena: od 130 eura

Ako vam je potrebno više od 32 GB RAM za ono što želite raditi na računalu, bilo da se radi o ”streamanju” igara u visokoj kvaliteti ili ostalim visokozahtjevnim aktivnostima, ali još uvijek želite odličnu radnu memoriju s obzirom na cijenu i dobiveno, T-Force Delta RGB DDR5 6000 C38 može biti odličan izbor za vas. Svaki komplet radne memorije koji prelazi 64 GB cjenovno i nije baš pristupačan. Međutim, T-Force Delta RGB se trudi napraviti razliku u tom smislu, budući da komplet nudi dobar omjer cijene i kvalitete.

Kapacitet od 64 GB trebao bi biti više nego dovoljan za radna opterećenja koja nisu povezana s igranjem, s time da još uvijek pruža odgovarajuću memoriju za obavljanje više zadataka, pogotovo onih zahtjevnih. Štoviše, frekvencija od 6000 MT/s neće biti kočnica fluidnosti u igrama, dok ostale specifikacije više nego što nadoknađuju osrednju latenciju. T-Force Delta RGB također se može pohvaliti i više nego dobrim dizajnom. Ne morate žrtvovati RGB za veliki kapacitet ili veliku brzinu. Dodatno, dual-DIMM konfiguracija sprječava probleme sa stabilnošću koji se daju primijetiti kod 4 DIMM-a bez korištenja svih dostupnih utora.

Plusevi:

 • Jako dobar omjer cijene i vrijednosti među ponudama od 64 GB
 • Frekvencije su solidne
 • Solidan dizajn
 • Dvostruki DIMM dizajn ostavlja slobodne utore za nadogradnju

Minusi:

 • Dizajn visokog profila
 • C40 latencija nije najbolja
 • Postoje i cjenovno pristupačnije opcije od 64 GB

Corsair Vengeance RGB DDR5

Corsair Vengeance RGB DDR5

Cijena: od 120 eura

Corsair Vengeance RGB DDR5 6000 C36 komplet definitivno ulazi u skupinu najboljih i najprivlačnijih kompleta DDR5 radne memorije koju biste poželjeli odabrati za svoje računalo, pogotovo ako ga sklapate za igranje igara.. Corsair proizvodi neke od DIMM-ova s najboljim performansama i najljepšim izgledom na tržištu, a ovaj komplet kombinira nevjerojatno prekrasan izgled s jednako impresivnim specifikacijama.

Bilo da odaberete bijelu ili crnu varijantu, dobivate brzine od 6000 MT/s, C36 latenciju i super dizajn. Corsair koristi vrlo tražene Samsung B-die IC-ove koji su izvrsni za XMP performanse i overclocking. Ovaj komplet je certificiran za XMP 3.0, a također možete spremiti svoje XMP profile pomoću Corsairovog iCUE softvera. Unatoč izvrsnom izgledu i izvedbi, ovaj komplet ne dolazi s tako visokom cijenom koju biste očekivali. Cijenom je nevjerojatno blizu nekih drugih izvrsnih opcija na ovom popisu, ali uz dodatnu pouzdanost koja dolazi s imenom Corsair.

Plusevi:

 • Jedinstven, ali suptilan dizajn uz RGB mogućnosti
 • Komplet pruža izvrsne specifikacije za igraći segment
 • Samsung B-die pruža širok potencijal za overclocking
 • XMP 3.0 certificiran
 • Solidna cijena u odnosu na performanse

Minusi:

 • Malo sporiji u odnosu na neke iz istog cjenovnog ranga

V-Color Manta XPrism RGB DDR5

V-Color Manta XPrism RGB DDR5

Cijena: od 107 USD

Overclocking ili nadilaženje standardnog radnog takta komponente, u ovom sučaju radne memorije u neki se situacijama može činiti kao nešto nepotrebno i čak besmisleno, pogotovo s obzirom na brzine koje nude na standardnim postavkama i s XMP ili EXPO profilima. Međutim, ako ste entuzijast i ako od svoje radne memorije želite više, sigurno ćete poželjeti podignuti taj radni takt na  višu razinu. V-Color Manta XPrism RGB DDR5 7200 C36 po mišljenjima mnogih znalaca slovi kao jedna od najboljih radnih memorija za overclockiranje. Stoga, ako se volite igrati s radnim taktovima, ne bi bilo loše baciti pogled na ovaj model.

Na 7200 MT/s, Manta XPrism već radi na većem taktu od standardnog. Ali, s pravom matičnom pločom i procesorom, realno možete pogurati ovaj komplet do čak 8000 MT/s. CL36 latencija ovog kompleta također se može suziti na CL34 ako znate što radite i kako ga pravilno overclockati.

V-Color također ne zaostaje ni po pitanju dizajna. Komplet dolazi s RGB-om te robusnim 10-slojnim PCB-om, koji je dizajniran kako bi izdržao sve vrste overclockinga. Hynix A-matrice također igraju ulogu u superiornim overclocking sposobnostima kompleta. A ako crna nije vaš stil, dvostruki komplet od 16 GB također je dostupan u bijeloj i metalik zrcalnoj izvedbi.

Plusevi:

 • Vrlo visoke mogućnosti dodatnog podizanja radnog takta iliti ”overclockinga”
 • Podržava XMP kao i EXPO profile
 • Hynix A-die ICs
 • Jako dobre performanse
 • Lijep dizajn

Minusi:

 • Cjenovno nepristupačniji u odnosu na velik broj ostalih modela koji pružaju brzine od 7200 MT/s

Kingston Fury Renegade RGB DDR5

Kingston Fury Renegade RGB DDR5

Cijena: od 175 eura

Pokretanje brzih DIMM-ova daleko je lakše na Intelovim procesorima 13. generacije, u odnosu na prethodnu, 12. generaciju ili čak nego na Ryzenovim procesorima iz serije 7000. Kingston Fury Renegade RGB DDR5 6400 C32 pruža mnogo stabilnije, plug-and-play iskustvo u odnosu na mnoge druge pločice radne memorije, pogotovo ako posjedujete najnoviji Intelov procesor. Nadalje, brzina od 6400 MT/s i fenomenalna C32 latencija koju nudi Kingston nisu za zanemariti. Zahvaljujući XMP 3.0 certifikatu, ovaj je komplet dizajniran za rad s malo ili bez ikakvih podešavanja s vaše strane.

Kingston je stvorio ove DIMM-ove s izvrsnim dvotonskim dizajnom prepunom RGB-a, dostupnim u crnoj i bijeloj varijanti, koji će izgledati jako dobro u bilo kojoj izvedbi. Hynix matrice pružaju pristojan potencijal za overclockiranje, ako želite malo eksperimentirati. Sve u svemu, Fury Renegade 6400 C32 kombinira iznimne performanse s pristojnim dizajnom i stabilnošću koju Intel korisnici traže.

Plusevi:

 • Podržava Intel XMP 3.0
 • Sjajne performanse s 6400 MT/s i CL32
 • RGB mogućnosti i dobar dizajn
 • Plug-and-play i jednostavan rad s većinom Intelovih postavki

Minusi:

 • Cjenovno nepristupačniji u odnosu na veliki broj ostalih modela sličnog ranga
 • Agresivni dizajn nije za svakog korisnikapcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top