Najbolji gaming kontroleri za Windows računala u 2023. godini!

0
najbolji-gaming-kontroleri-za-windows-racunala-u-2023.-godini!
Najbolji gaming kontroleri za Windows računala u 2023. godini!

Najbolji kontroleri za igranje igara pružaju izvrsnu alternativu korištenju miša i tipkovnice i posebno su pogodni za one koji su se prebacili s igranja na konzoli na igranje na računalu.

Korištenje kontrolera na računalu možda nema smisla za pucačine iz prvog lica, ali za platformske, arkadne i trkaće igre, pravi kontroler može napraviti veliku razliku. Za razliku od Xbox Series X, PS5 ili čak Nintendo Switcha, Windows računala imaju daleko najviše opcija kada se govori o mogućnostima spojivosti. Osim Bluetootha, računala imaju više dodatnih USB priključaka za korištenje kontrolera koji koriste kabel ili kontrolera kojeg spajate putem ključa od 2,4 GHz za nižu latenciju.Koji su najbolji kontroleri za igranje igara koje možete pronaći na tržištu u prvoj polovici 2023. godine? Nešto više o tome reći ćemo u nastavku.

Microsoft WiredWireless Controller – Xbox One Controller

Xbox Wireless

Cijena: oko 80 eura

Xbox bežični kontroler po mišljenima mnogih stručnjaka ako nije baš najbolji onda je svakako jedan od najboljih kontrolera za Windows računala. Sa žičanom, USB i Bluetooth vezom, lako je poveziv na uređaje na kojima poželite igrati svoje omiljene igre. Osim toga, zahvaljujući svojim ergonomskim rukohvatom, možete ga držati u rukama satima. Ima jednostavan, razuman raspored tipki, a njegova bi veličina trebala odgovarati gotovo svima: tinejdžerima i odraslima, kao i muškarcima i ženama.

Većina računalnih igara već dolazi optimizirana za Xbox bežični kontroler i prikazat će raspored tipki i unose u skladu s tim. Ipak, i ovaj kontroler dolazi s nekim minusima. Radi na AA baterije; pakiranje za punjenje se dodatno naplaćuje. Također ćete morati kupiti poseban adapter ako želite ostvariti USB povezanost na računalu, koja je obično malo brža i pouzdanija od Bluetootha. No, bez obzira na ove minuse, bežični Xbox-ov kontroler jako je dobro rješenje za mnoge igrače koji traže vrhunsku kvalitetu.

Xbox Elite Series 2

Xbox Elite Series 2

Cijena: oko 166 eura

Xbox-ov Elite Series 2 iako je vrlo kvalitetan, ta kvaliteta dolazi po određenoj cijeni, koja je u ovom slučaju previsoka. Jer bez obzira na to koliko je neki kontroler za igranje igara dobar, 166 eura je jednostavno previše. A Xbox-ov Elite Series 2 košta oko 166 eura u hrvatskim trgovinama. No, ako možete podnijeti cijenu, kontroler će imati za ponuditi puno toga što bi vam se moglo svidjeti.

Za razliku od standardnog Xbox bežičnog kontrolera, Elite Series 2 vam omogućuje podešavanje napetosti analognih palica i tipki okidača ili ”triggera”. Osim toga, kontroler se može pohvaliti i jako dobrih hvatom, poklopac za D-pad se može ukloniti, kontroler dolazi odmah sa punjivom baterijom, a tu su i dodatne stražnje lopatice, koje se mogu koristiti kao dodatne tipke. Sve u svemu, radi se o odličnom kontroleru, koji će biti idealan za više načina igranja igara, kao i za mnoge žanrove.

HyperX Clutch Gladiate

HyperX Clutch Gladiate

Cijena: oko 37 eura

Za razliku od ”gaminga” na konzolama, kada igrači igraju svoje igre na računalima čak i kada koriste kontrolere, vrlo vjerojatno sjede ispred stola na kojem se nalazi monitor i/ili prijenosno računalo. Iz tog razloga mnogi igrači računalnih igara zapravo više vole kabelske kontrolere nego bežične. Jedna od najvećih prednosti kontrolera koji je na računalo spojen prvenstvenom putem kabela jest daleko bolji odziv ili latencija, u usporedbi s bežičnim kontrolerom.

Osim toga, ne morate se brinuti oko toga hoće li vam se potrošiti baterija tijekom igranja igara. HyperX Clutch Gladiate najnoviji je kontroler za Windows računala proizvođača računalnih dodataka HyperX. Radi se o kontroleru koji dolazi s velikim brojem korisnih značajki i u hrvatskim trgovinama dostupan je za oko 37 eura, što je jako pristupačna cijena.

Na stražnjoj strani HyperX Clutch Gladiate pronaći ćete dvije tipke za povratak s mogućnošću ponovnog mapiranja tipki, zajedno s tipkama za prekidače ili ”triggere”. Tipke za povratak lako je programirati i možete konfigurirati što rade na samom kontroleru umjesto preuzimanja dodatne aplikacije. Tipke okidača možda nemaju toliko postavki kao Elite Series 2 ili drugi kontroleri u stilu Pro, ali vam omogućuju smanjivanje putanje okidača, što je također korisno. HyperX Clutch Gladiate je lagan, vrlo udoban u ruci i također radi na Xbox Series X/S konzolama, što je dodatan plus.

PS5 kontroler

DualSense Wireless

Cijena: oko 70 eura

DualSense bežični kontroler takav je kontroler koji izaziva velike podjele među igračima sve otkako je Sony prvi put predstavio ovaj kontrler. Dok neki igrači vole njegov nekonvencionalan izgled, koji predstavlja radikalan odmak od uhodanog DualShock dizajna, drugi misle da je kontroler sam po sebi previše robustan i da njegov touch pad nije dovoljno iskorišten. Bez obzira na sve ovo, ako posjedujete PS5 i ako imate Windows računalo, ne bi bilo na odmet iskušati ovaj kontroler i na računalu, budući da se, kada se sve zbroji i oduzme, radi o jednom vrhunskom kontroleru, koji sam po sebi ne košta puno.

Za razliku od Xbox-ovog bežičnog kontrolera, DualSense nije prema zadanim postavkama optimiziran za većinu igara, što je svojevrstan nedostatak. No ono što možete jest testirati dodirnu podlogu i osvjetljenje uređaja, pogotovo ako se želite igrati sa Steam-ovim opcijama za ”Big Picture”. Je li DualSense jedan od najboljih kontrolera koji danas postoje na tržištu? Neki će reći da nije, no ne može se poreći da se radi o jednom vrlo kvalitetnom kontroleru, koji je uz to dostupan po cijeni od 70-ak eura. To nije malo, ali je znatno manje od 166 eura.

Nintendo Switch Pro Controller

Nintendo Switch Pro Controller

Cijena: oko 77 eura

Nintendo Switch Pro kontroler prilično je sličan Xbox-ovom bežičnom kontroleru, ali je nešto skuplji. Njegova veza može biti izuzetno nestabilna, ovisno o Bluetooth protokolu vašeg računala, a Nintendova podrška za funkcionalnost računala uređaja je u biti vrlo slaba. Međutim, kao Switch dodatak, Pro Controller je u ovome segmentu bez premca. Kao takav, ako ga slučajno posjedujete, mogli biste otkriti da se radi i o jako dobrom kontroleru kojeg možete koristiti na Windows računalu.

Jedan od razloga zašto se Nintendo Switch Pro kontroler može preporučiti jest zbog činjenice da je kontroler vrlo udoban za korištenje. Osim toga, nešto je lakši od nekih svojih konkurenata i ima glatko kućište s intrigantnim prozirnim dizajnom. D-pad je također nešto bolji od onoga što nudi većina ostalih kontrolera za Windows računala. Nije savršen, ali niti jedan na ovome popisu to nije, no ipak se radi o jednom vrlo dobrom kontroleru kojeg možete koristiti i na računalima s Windows operativnim sustavom, za igranje igara.

SteelSeries Stratus Duo

SteelSeries Stratus Duo

Cijena: oko 70 eura

SteelSeries Stratus Duo jedan je od rijetkih kontrolera za Windows računala kojeg je osmislio renomirani proizvođač, koji dolazi s bežičnim USB ključem. Ovo nije ključna značajka, jer je Bluetooth mogućnost spajanja općenito dovoljno dobra za svakodnevno iskustvo igranja igara. Ipak, USB povezivost obično će pružiti veće brzine i bit će pouzdanije od Bluetootha, što znači da USB ključ ovdje itekako ima svoju namjenu. Izuzev jako dobrih mogućnosti spojivosti, treba reći da se kontroler može pohvaliti širokom lepezom tipki. Nekima će mogućnosti tipki možda biti pretjerane, ali gledajte na to pozitivno: lako ćete moći prilagoditi tipke, ovisno i igri, žanru igre i vašim preferencijama.

Ono što isto tako treba iskreno priznati jest to da Stratus Duo košta isto kao Xbox-ov bežični kontroler, no bez obzira na to ne dolazi s istim prednostima. Njegovi rukohvati su malo preveliki, zbog čega neke tipke mogu djelovati malo skučeno, no ne možete ga koristiti ni s jednom Xbox ili PlayStation konzolom. No, kao periferni uređaj za osobno računalo s Windows operativnim sustavom, ne samo da će poslužiti svrsi, nego se i dalje radi o jednom od najboljih igraćih kontrolera za Windows računala.

Razer Wolverine V2 Pro

Razer Wolverine V2 Pro

Cijena: oko 288 eura

Mislili ste da je Xbox-ov Elite Series 2 cjenovno nepristupačan? To nije ništa u usporedbi s Razerovim Wolverine V2 Pro modelom. Razer Wolverine V2 Pro sljedeća je generacija u obiteljskom stablu Wolverine i prva iteracija koja je kompatibilna s PlayStationom. U cjelini, može se reći da kontroler ne iskorištava u potpunosti svoj potencijal, ali se još uvijek radi o jednom od najboljih gaming kontrolera za Windows računala, koji su danas dostupni na tržištu. S ukupno šest dodatnih tipki u usporedbi s običnim DualSenseom, Razer Wolverine V2 Pro danas na tržištu slovi kao jedan od kontrolera koji ima ogroman broj tipki, od kojih je svaka iskoristiva na svoj način.

Wolverine V2 Pro također ima izvrsno trajanje baterije koje može biti čak i dulje ako isključite otmjeno RGB chroma osvjetljenje na prednjoj strani kontrolera. Nažalost, položaj stražnjih tipki dosta su nezgrapni i ne baš ugodni za korištenje u više-satnim sesijama igranja, budući da su postavljeni prilično središnje i visoko blizu središnjeg dijela kontrolera. Dodatni okidači rade sjajno. Čak i ako same tipke mogu biti bolje što se mogućnosti tiče, jako dobra funkcionalnost koja proizlazi iz toliko dodatnih tipki koje su vam na raspolaganju otvara ovome kontroleru toliko novih mogućnosti, kojima se ne mogu pohvaliti neki drugi kontroleri na ovome popisu.

No kao što sam rekao, ovo nije cjenovno pristupačan kontroler. Za jedan ovakav model trebat ćete izdvojiti oko 288 eura, koliko ovakav model košta u hrvatskim trgovinama. Ako vam cijena nije problem, a želite jedan od kontrolera koji se može pohvaliti ogromnim mogućnostima, onda je Razerov Wolverine V2 Pro kontroler na kojeg treba obratiti pozornost.pcchip.hr

Advertisement