Najbolji hladnjaci za prijenosna računala u 2023. godini!

0
najbolji-hladnjaci-za-prijenosna-racunala-u-2023.-godini!
Najbolji hladnjaci za prijenosna računala u 2023. godini!

Laptopi ili prijenosna računala zagrijavaju se više, lakše i brže od prosječnog stolnog računala. Razloga za to je više; najvažniji od njih jest taj što su komponente unutar laptopa složene na način da su stisnute u znatno suženiji prostor nego što je slučaj kod stolnog računala. S obzirom na brže podizanje temperatura, dobro je imati adekvatno postolje za hlađenje iliti ”cooling pad”.

Iako neki smatraju da bi jednostavan stalak za prijenosno računalo trebao biti dovoljan za osiguravanje optimalne cirkulacije zraka, a samim time i optimalnu temperaturu prijenosnog računala, takav stalak vrlo vjerojatno neće biti dovoljan za snažnija prijenosna računala, koja su poznata po tome što proizvode prekomjernu toplinu. Osim toga, nikada nije na odmet imati jedno postolje za hlađenje ili prenosivi hladnjak za prijenosno računalo. Što su temperature vašeg laptopa niže to će sam laptop i njegove komponente trajati dulje, što je naravno uvijek dobra stvar. Koji su najbolji hladnjaci koje možete pronaći na tržištu za ovaj dio 2023. godine? Nešto više o tome slijedi u nastavku članka.Kootek Cooler Pad Chill Mat 5

Kootek Cooler Pad Chill Mat 5

Cijena: oko 24 eura

Kootek izrađuje vrlo impresivne rashladne podloge za prijenosna računala, koja koriste čak pet ventilatora; onaj u sredini je veći model od 120 mm, okružen ventilatorima od 70 mm, za pružanje impresivne količine hlađenja. Još jedan plus ovog postolja za hlađenje jest svestranost kod korištenja, jer možete isključiti neke od ventilatora: moguće je imati jedan koji radi, četiri ili svih pet. Osim toga može se podići pomoću zapornog mehanizma, poput ležaljke za šest različitih postavki visine ovisno o vašim željama.

Ovo postolje za hlađenje može nositi prijenosna računala od 12 inča do 17 inča, dakle sve uobičajene veličine. Na prednjoj strani nalaze se posebni držači, koji će onemogućiti da prijenosno računalo isklizne. Također se može pohvaliti sa dva USB 2.0 priključka. Ukratko, radi se o postolju za hlađenje visoke kvalitete i adekvatne fleksibilnosti, koji je danas dostupan po poprilično pristupačnoj cijeni, što ga čini jednim od najboljih, ako ne i najboljim postoljem za hlađenje za jedno prijenosno računalo, koji je dostupan po vrlo pristupačnoj cijeni s obzirom na ono što nudi.

Tree New Bee Cooling Pad

Tree New Bee Cooling Pad

Cijena: oko 30 eura

Proizvod Tree New Bee radi s četiri ventilatora od 110 mm s podesivim brzinama. Plava LED svjetla postaju slabija kako smanjujete brzinu. Uz to, možete također isključiti dva ventilatora, ako želite.

Tree New Bee Cooling pad je po mišljenima mnogih jedan od najboljih hladnjaka za prijenosna računala. Razloga za to je više: četiri vrlo kvalitetna i snažna ventilatora, tih rad koji je uvijek dobrodošao, mogućnosti smanjivanja brzine ventilatora, mogućnost podizanja na više stupnjeva, ovisno o želji korisnika radi osiguravanja ergonomskog načina tipkanja po prijenosnom računalu i naravno cijena. Iako cijena nije najniža i premda postoje hladnjaci koji su dosta cjenovno pristupačniji, kada se sve zbroji i oduzme, vrijedi naručiti jedan ovakav hladnjak s eBay-a.

Cooler Master NotePal U3 Plus

Cooler Master NotePal U3 Plus

Cijena: od 25 eura

Cooler Master zna kako ohladiti prijenosna računala i to nije nešto čemu se treba čuditi. Jer ipak, radi se o renomiranom proizvođaču opreme za računala s dugogodišnjim iskustvom. Koristeći jedan veliki ventilator od 230 mm, koji je impresivno tih, ovaj hladnjak ima regulator brzine ventilatora i dizajniran je za provođenje ‘optimalnog protoka zraka’ kroz vaše prijenosno računalo. Ispitivanja prikazuju da hladnjak zaista prebacuje impresivnu količinu zraka, točnije 89,8 kubičnih stopa u minuti, što znači da omogućuje vrlo učinkovit stupanj hlađenja.

Ovaj uređaj također ima koristi od blago nakošenog ergonomskog dizajna, s ciljem da vam pruži najbolji kut za korištenje tipkovnice vašeg prijenosnog računala, zajedno s ne klizajućim nožicama, koje omogućuju stabilnost kada se postavi na površinu. Kao dodatni bonus, straga se nalaze tri USB priključka. Notepal XL sposoban je držati prijenosna računala veličine do 17 inča i kao šlag na torti, dolazi po razumnoj cijeni, s obzirom na performanse hlađenja koje ovdje dobivate. Ako želite hladnjak s jednim ali snažnim ventilatorom, potražite Cooler Masterov NotePal U3 Plus.

Thermaltake Massive 20 RGB

Thermaltake Massive 20 RGB

Cijena: od 50 eura

Ako tražite kvalitetan hladnjak za veliko prijenosno računalo, u tom slučaju bi ovaj model mogao zadovoljiti vaše apetite. Naime, Thermaltake Massive 20 RGB hladnjak može se bez problema nositi s velikim i teškim prijenosnim računalima, kao što i njegov naziv nalaže. To znači da mu nikakve probleme neće predstavljati velika 17-inčna prijenosna računala, a čak je sposoban poslužiti i za veća 19-inčna prijenosna računala, koja su namijenjena za igranje igara.

Za hlađenje koristi jedan ali vrlo moćan ventilator od 200 mm, iako je brzina ventilatora podesiva. Osim toga postoje tri različite postavke visine do kuta od 13 stupnjeva. Veliki ventilator pruža učinkovito hlađenje za sva prijenosna računala, čak i za ona velikih dimenzija, plus također dobivate RGB osvjetljenje oko rubova podloge s različitim načinima rada: pulsiranje, treptanje ili samo statično osvjetljenje različitih boja.

Targus Chill Mat
Targus Chill Mat

Targus Chill Mat

Cijena: od 200 eura

Svi oni koji žele da njihova rashladna podloga također pruža mogućnosti proširenja za spajanje niza drugih perifernih uređaja, željet će baciti pogled na Targus Chill Mat. Radi se o hladnjaku za kojeg se može reći da dolazi s obilježjima ”huba” ili postaje za priključivanje za prijenosno računalu, uz mogućnosti hlađenja uređaja. Chill Mat dolazi sa čak 4 priključka, radi se o USB 2.0 priključcima i pruža hlađenje putem para ventilatora.

Iako Targus ne navodi koje su veličine, navodi da mogu raditi na brzinama do 2500 okretaja u minuti, što je vrlo impresivno. Kada ga se bolje analizira, može se vidjeti da je Targus Chill Mat jedan jako dobro osmišljen uređaj, koji je impresivno tanak i može se podesiti između četiri različite razine visine. Za one korisnike koji imaju laptope s malo USB priključaka, jedan ovakav hladnjak mogao bi biti itekako koristan, ne samo zbog mogućnosti hlađenja nego i zbog višestrukih mogućnosti iskoristivosti.

TeckNet N8 Laptop Cooling Pad
TeckNet N8 Laptop Cooling Pad

TeckNet N8 Laptop Cooling Pad

Cijena: oko 24 američka dolara

Ako za hladnjak za svoje prijenosno računalo ne želite potrošiti puno, a opet želite dobiti jedan hladnjak koji će zadovoljiti vaše potrebe za rashlađenošću vašeg prijenosnog računala, onda bi TeckNet-ov model mogao biti odlično rješenje za vas. Naime, TeckNet-ov N8 Laptop Cooling Pad nudi jako dobar omjer mogućnosti hlađenja i pristupačnosti cijene.

N8 dolazi s tri ventilatora za hlađenje od 118 mm, koji pružaju pristojnu razinu hlađenja. Osim toga uređaj dolazi s jednom jako dobrom prednosti, koja se baš i ne može primijetiti kod mnogih drugih hladnjaka za laptope a to je malena masa, budući da je hladnjak vrlo tanak. Nadalje, hladnjak dolazi s parom nožica koje se mogu produžiti i prilagoditi ovisno o želji korisnika. Tu je i USB priključak za priključivanje dodatnog uređaja. Kvaliteta izrade možda nije najbolja, ali N8 je impresivno tih i ono što je najvažnije, obavit će vrlo dobar posao hlađenja vašeg prijenosnog računala. Da stvar bude još bolja, hladnjak nije skup, što mu je dodatan plus.

Cooler Master Notepal X-Slim

Cooler Master Notepal X-Slim

Cijena: od 26 eura

Ponovno dolazimo do jednog vrlo kvalitetnog modela hladnjaka kojeg su osmislili stručnjaci iz Cooler Mastera. Ovoga puta radi se o jednom vrlo prenosivom hladnjaku: Cooler Master Notepal X-Slim modelu. Sve u svemu, ako želite hladnjak koji je lako prenosiv, X-Slim bi mogao biti ono što tražite. Radi se o hladnjaku za laptope koji se ponosi dimenzijama od samo 27,5 mm te jako malom masom, točnije od 700 g.

Postoje još neki modeli hladnjaka za laptope koji se mogu donekle mjeriti s ovim. Jedan od njih je Havitov hladnjak za prijenosna računala od 12 do 17 inča, na primjer, ali Cooler Masterov je prema mišljenjima mnogih stručnjaka ipak kvalitetniji i to ponajprije zbog svoje vrhunske izrade. No iako se radi o lako prenosivom hladnjaku vrlo malene mase, ovaj model se vrlo lako može nositi s prijenosnim računalima veličine do 17 inča.

Osim toga, jedan jedini ventilator od 160 mm nudi izvrstan protok zraka za optimalno iskustvo hlađenja, dok je u isto vrijeme tih, što je uvijek plus, pogotovo kod visokog opterećenja računala. Sa X-Slimom nećete imati problema kod upravljanja kabelima. Notepal X-Slim nudi vrlo dobre mogućnosti hlađenja svakog modela prijenosnog računala, bez obzira na dimenzije. Osim dobrih mogućnosti hlađenja, hladnjak jamči urednost, malene je mase i relativno malenih dimenzija te jamči tih rad.

Klim Cool

Klim Cool

Cijena: od 25 eura

Za one koji žele stvarno prijenosno rješenje, jedan ovakav model moglo bi biti idealno rješenje. No za korištenje jednog ovakvog modela neke stvari trebate imati na umu: vašem će prijenosnom računalu trebati ventilacijski otvor sa strane ili straga da bi se jedan od ovih uređaja mogao priključiti. Ako imate samo ventilacijske otvore na bazi prijenosnog računala, u tom slučaju ipak nećete moći koristiti ovo računalo.

Umjesto upuhivanja zraka u prijenosno računalo kako bi se ohladilo, ideja s takozvanim ‘vakuumskim hladnjakom’ je da oni isisavaju zrak van, što ima podjednak učinak hlađenja laptopa. Neki čak tvrde da je učinkovitiji od tradicionalnog hladnjaka, dok neki tvrde da nije. No u svakom slučaju radi se o jednom od najzanimljivijih uređaja koje danas možete pronaći na tržištu u potrazi za idealnim hladnjakom za vaše prijenosno računalo.

Proizvođač podržava proizvod s petogodišnjim jamstvom i 30-dnevnom politikom vraćanja uređaja u slučaju nezadovoljstva korisnika, što znači da možete isprobati uređaj i vidjeti kako funkcionira s vašim prijenosnim računalom. Još jedan plus jest taj što se radi o cjenovno pristupačnom uređaju. Ako želite isprobati nešto novo, u tom slučaju bi Klim Cool mogao biti model za vas.pcchip.hr