Najbolji SSD-ovi za prvu polovicu 2023. godine!

0
najbolji-ssd-ovi-za-prvu-polovicu-2023.-godine!

Prije samo nekoliko godina bilo je daleko jednostavnije za odlučiti koji je SSD bolje za koristiti. No u posljednjih nekoliko godina stvari su se uvelike promijenile. Sada morate uzeti u obzir stvari kao što su izdržljivost, PCIe generacije, DRAM ili bez DRAM, SATA ili NVMe. Zvuči komplicirano? Možda, no ne i ako imate pravi izvor informacija. Koji su najbolji SSD-ovi za prvu polovicu 2023. godine pročitajte u nastavku ovog članka.

Western Digital BLACK SN850XNajbolji za igranje igara: Western Digital BLACK SN850X

Cijena: oko 120 eura (Napomena: cijene svih diskova odnose se za diskove kapaciteta od 1 TB, osim ako nije drugačije navedeno.)

Možda postoje sveukupno brži SSD-ovi, ali Western Digitalov WD_BLACK SN850X pobjeđuje ako tražite najbolji solid-state disk za radna opterećenja igranja. SN850X je nadogradnja SN850, koja donosi niže radne temperature i malo veće brzine već impresivnom disku. Western Digital se istinski usredotočio na optimizaciju ovog SSD-a za igranje s prediktivnim predmemoriranjem i vrhunskim upravljanjem toplinom.

Osim toga, ne smeta što nudi praktički iste performanse kao konkurentski ”high-end” diskovi po puno nižoj cijeni. WD-ov impresivan softver za nadzornu ploču dodaje specifikacije kako bi ga učinio gotovo savršenim Gen4 gaming SSD-om. Uz DirectStorage u sustavu Windows 11 koji će uskoro implementirati više programera igara, SN850X vam omogućuje da uživate u vremenu učitavanja sljedeće generacije. Osnovna varijanta sada dolazi s kapacitetom od 1 TB, što je dovoljno za svaki namjenski pogon za igre.

Prednosti diska:

 • Izvanredne performanse čak i izvan radnih opterećenja igranja
 • Velika SLC predmemorija za brze, dugotrajnije brzine pisanja
 • Opcija hladnjaka sa suptilnim RGB-om
 • Kapaciteti do 4TB

Nedostaci:

 • Igraći način rada treba nadogradnju firmwarea
 • Nema hardverske enkripcije

Western Digital BLACK SN770

Jedno od najbolji cjenovno pristupačnih igraćih rješenja: Western Digital BLACK SN770

Cijena: oko 70 eura

Western Digital također pobjeđuje u kategoriji cjenovno pristupačnih, ”gaming” SSD-ova sa svojim WD_BLACK SN770, pogonom bez DRAM, koji se ističe na prenapučenom tržištu zbog svojih vrlo, vrlo impresivnih performansi. SN770 je pristupačnija opcija Western Digitala za igrače koji traže pogon Gen4 velike brzine i ne žele potrošiti više za SN850X. Njegova konfiguracija bez DRAM i niže ocijenjene brzine mogu izgledati kao značajan nedostatak, ali njegov utjecaj na performanse igranja je relativno nizak.

Četverokanalni kontroler SN770 još uvijek postiže brzine čitanja do 5150 MB/s. Također dobivate opciju za modele od 500 GB i 250 GB, iako oni nisu nužno dobra vrijednost u usporedbi s modelima od 1 TB i 2 TB. 1TB SN770 nudi više nego impresivne performanse u stvarnom svijetu i nećete moći uočiti razliku u usporedbi s bržim ponudama. Radne temperature mogu biti mrvicu previsoke, pogotovo s nedostatkom hladnjaka, što je svojevrstan minus.

Prednosti diska:

 • Vrhunske performanse igranja po pristupačnoj cijeni
 • Sve u svemu jedan jako dobar SSD

Nedostaci:

 • Nema opcije 4TB
 • Nema opcije hladnjaka
 • Nema hardverske enkripcije

Seagate Firecuda 530

Jedan od najboljih za rad i radne potrebe: Seagate Firecuda 530

Cijena: verzija od 2 Terabajta koštat će vas oko 200 eura

Profesionalna radna opterećenja zahtijevaju najbrže moguće brzine pisanja, koje nude samo vrhunski NVMe SSD-ovi. Seagate Firecuda 530 kombinira Phisonov najnoviji E18 kontroler s Micronovim 176-slojnim TLC bljeskalicom kako bi nadmašio diskove kao što su SN850X i Samsung 980 Pro. Vrhunske komponente i prilagođeni Seagate firmware čine Firecudu 530 munjevito brzom, iznimno dugotrajnom i iznenađujuće hladnom.

Za pogon Gen4, Firecuda 530 gotovo dotiče ograničenja sučelja sa svojih 7.300 MB/s i 6.900 MB/s brzinama čitanja i pisanja. Budući da dolazi s uključenim hladnjakom, toplina vam nikada neće biti problem. Firecuda 530 nije samo izvrstan pogon za produktivnost. Također je savršeno opremljen kao dvonamjenski pogon za uživanje u vrhunskim igračkim performansama. Seagate nudi tri godine usluga obnavljanja podataka, što je naravno dodatan plus.

Prednosti diska:

 • Jedan od najbržih Gen4 diskova dostupnih
 • Izuzetno brza SLC predmemorija
 • Jako dobar što se estetike tiče
 • Niskih temperatura

Nedostaci:

 • Cijena ipak malo previsoka
 • Nema hardverske enkripcije

Inland Performance Plus

Jedan od najboljih cjenovno pristupačnih SSD-ova namijenjenih za rad i radne zadatke: Inland Performance Plus

Cijena: oko 150 eura

Možda niste čuli za Inland diskove, ali Inland Performance Plus je možda i najbolji model koji se trenutno nudi na tržištu i to ponajprije zahvaljujući istom Phison E18 kontroleru i Micron 176-slojnom TLC flashu u više premium diskova. Čak i s hladnjakom, opcija od 2 TB Inland Performance Plus košta gotovo 35 posto manje od 2 TB Firecuda 530 modela. Performance Plus Gen4 NVMe SSD ne pravi kompromise kada su u pitanju performanse. Ako tražite idealan SSD za svoju radnu postaju, možda ćete htjeti kupiti model od 4TB ili 8TB zbog veće izdržljivosti (TBW) i nasumičnih brzina čitanja varijanti većeg kapaciteta.

Inland Performance Plus čak nudi opcije hladnjaka koje su u suprotnosti s nekim drugim pogonima visokih performansi iz Samsunga i Western Digitala. Što se tiče jamstva, dobivate šest godina bezbrižnosti, opet više nego kod mnogih konkurentskih brendova.

Prednosti diska:

 • Vrhunske performanse, posebno u pogledu potreba za radne postaje
 • Jako dobra rješenja u pogledu hlađenja

Nedostaci:

 • Nema hardverske enkripcije
 • Nema SSD softvera

ADATA XPG GAMMIX S70 Blade

Odlično rješenje za Playstation 5: ADATA XPG GAMMIX S70 Blade

Cijena: oko 90 eura

PlayStation 5 je na tržištu već gotovo tri godine, ali je gotovo nemoguće pronaći kompatibilni solid-state disk s adekvatnim omjerom uloženog i dobivenog, a da cijena nije previsoka. ADATA XPG GAMMIX S70 Blade Božji je dar za kupce s ograničenim proračunom, koji žele nadopuniti svoju pohranu za PS5 SSD-om dostojnim standarda performansi konzole. S brzinama čitanja i pisanja od 7400 MB/s, odnosno 6100 MB/s, S70 Blade čak nadmašuje čak i predefinirane mogućnosti pohranjivanja PS5 konzole.

S70 Blade lako prelazi minimalnu brzinu koju Sony preporučuje za PS5 i ima niskoprofilni hladnjak, kojeg preporučuje Sony, kako bi se lako uklopio u PS5. Iako S70 Blade ne krši niti jedan standard kvalitete izrade, korisnicima PS5 pruža vrhunske performanse uz prihvatljivu cijenu.

Prednosti diska:

 • Jako dobar Gen4 disk za PS5
 • Uključen hladnjak
 • Pristupačniji od ostalih SSD-ova kompatibilnih s PS5
 • 256-bitna AES hardverska enkripcija
 • ADATA SSD Toolbox softver

Nedostaci:

 • Iako je omjer uloženog i dobivenog dobar, neke stvari mogu biti i bolje

Sabrent Rocket 2230

Odličan SSD za Steam Deck: Sabrent Rocket 2230

Cijena: oko 110 eura

Steam Deck i nedavno, ROG Ally označavaju novo doba gaminga za ”handheld” segment. Nažalost, Steam Deck se isporučuje s pogonom koji nudi teoretsku najveću brzinu prijenosa od 500 MB/s. Stoga, za one koji žele zamijeniti svoj zadani Steam Deck SSD za nešto što ima više snage, Sabrent Rocket 2230 je fantastična opcija.

Uz M.2 2230 SSD-ove koji su rijetki na maloprodajnom tržištu, Rocket 2230 ima malu konkurenciju. Konfiguracija Gen4x4 može povećati vašu brzinu pohrane na Steam Decku s brzinama čitanja/pisanja do 5000 MB/s i 4300 MB/s. Sabrent je opremio Rocket 2230 s Phison E21T kontrolerom i Micronovom 176-slojnom TLC bljeskalicom ispod haube, čineći pogon izvrsnim performansama i energetskom učinkovitošću. To ga čini idealnim za Steam Deck i druge takve uređaje koji ovise o bateriji. Ako želite, možete instalirati varijantu od 2TB, jer je to maksimum koji podržava ova prijenosna konzola.

Prednosti diska:

 • Dobre performanse i dobra energetska učinkovitost

Nedostaci:

 • Cijena ipak malo previsoka

Samsung 870 EVO

Jedan od najboljih SATA SSD-ova: Samsung 870 EVO

Cijena: oko 110 USD za kapacitet diska od 1 TB

Brzi SATA SSD-ovi još uvijek su tu kada trebate ekonomičnu, ali brzu sekundarnu pohranu. Samsung 870 EVO je najbrži SSD na SATA 2,5-inčnom formatu, s brzinama čitanja i pisanja od 560 MB/s i 530 MB/s. Možda vam je potreban pouzdan sekundarni pogon za vaše medijske datoteke. Možda vam je ponestalo M.2 utora na matičnoj ploči i imate samo utore za SATA diskove.

Bez obzira na to, 870EVO pruža sve što trebate od jednog SATA SSD-a. Još uvijek solidan Samsungov softver Magician dodatno nadopunjuje impresivnu ponudu 870 EVO. Možete pronaći jeftinije SATA diskove, ali kapacitet 870 EVO sve u svemu nudi jako dobar omjer uloženog i dobivenog, što znači da je nesumnjivo da će ovaj disk zapeti za poglede mnogih potencijalnih kupaca.

Prednosti diska:

 • Dosljedna izvedba bez obzira na zahtjeve operacija
 • Pouzdaniji i energetski učinkovitiji od ostalih SATA diskova
 • Višestruki kapaciteti od 250GB do 4TB

Nedostaci:

 • Cijena malo previsoka

SanDisk Extreme PRO V2

Jedan od najboljih prenosivih SSD-ova: SanDisk Extreme PRO V2

Cijena: oko 120 eura

Prijenosni SSD diskovi idealni su za svakoga: od entuzijasta i stručnjaka do običnih korisnika, koji svoje podatke često moraju nositi sa sobom. SanDisk Extreme PRO V2 je nadogradnja SanDisk Extreme PRO modela. Podržava brzine čitanja do 2.000 MB/s na USB 3.2 (Gen2x2) sučelju. Iako vas te brojke možda neće zadiviti, poanta USB SSD-ova zasniva se na izdržljivosti, pouzdanosti i sigurnosti podataka, a Extreme PRO V2 će pored svakog od ova tri obilježja staviti kvačicu.

SanDisk je ažurirao hardversku enkripciju na Extreme PRO V2 na 256-bitni AES. Ako ste zabrinuti za izdržljivost pogona, imajte na umu da ovaj disk dolazi s IP55 certifikatom, koji bi trebao ukloniti vaše strahove. Pogon također ima certifikat otpornosti na padove i to čak do dva metra što ga čini idealnim za redovita putovanja. SanDiskov izvrstan softver za upravljanje sigurnošću dodatno dodaje na kvaliteti Extreme PRO V2 modela. Ako volite putovati i ako vam treba prenosivi SSD visoke kvalitete, svakako bi bilo dobro da pogled bacite na ovaj model.

Prednosti diska:

 • Podrška za USB 3.2 (Gen2x2).
 • Lagan i malen
 • Robusna 256-bitna hardverska enkripcija
 • SanDisk-ovo pouzdano jamstvo

Nedostaci:

 • Diskovi kapaciteta iznad 1 TB mogu izgledati dosta cjenovno nepristupačno
 • Ograničena brzina bez USB 3.2 (Gen2x2) priključakapcchip.hr

Advertisement