Najvažnije stvari koje morate znati o vanjskim grafičkim karticama!

najvaznije-stvari-koje-morate-znati-o-vanjskim-grafickim-karticama!

Vanjske grafičke procesorske jedinice (eGPU) zvuče sjajno u teoriji i na papiru.

Na prijenosnom računalu možete dobiti grafiku kvalitete stolnog računala, što znači da vam je potrebno samo jedno računalo za prenosivost i igranje na visokoj razini. No, kako stoje u usporedbi s ugrađenim grafičkim karticama ili GPU-ovima? Isplati li se u njih uložiti nekoliko tisuća kuna? Koliku izvedbu doista možete očekivati? Koje su prednosti, a koji su nedostaci vanjskih grafičkih kartica ili eGPU-ova?

Kako funkcioniraju vanjske grafičke kartice?

U većini slučajeva vidjet ćete da je vanjska grafička kartica spojena na takozvani ”dock” ili vanjski utor. Utor vanjskog GPU-a ima PCIe priključak za grafičku karticu i obično ili Thunderbolt ili USB-C kabel za povezivanje s vašim računalom. Korištenje priključne stanice jednostavno je poput instaliranja kartice, instaliranja upravljačkih programa, ponovnog pokretanja i instaliranja bilo kojeg prilagođenog softvera. Naravno, vaše će iskustvo varirati ovisno o vašem hardveru.

Nakon što ga postavite, vaše računalo usmjerava grafičke zahtjeve na vanjski GPU umjesto na zadani, odnosno onu grafičku karticu koja se nalazi u vašem računalu. U teoriji, ovaj proces će vam omogućiti bolju grafičku izvedbu jer, uglavnom, prijenosna računala nemaju veliku snagu grafičke obrade. Imajte na umu da možete koristiti vanjski GPU i za stolno računalo, ali se ipak daleko češće koriste za laptope, jer su grafičke kartice laptopa uvijek slabije od onih koje dolaze sa stolnim računalima.

No, performanse vanjskih grafičkih kartica ipak se ne mogu mjeriti s performansama koju bi dala dobra ”unutarnja” grafička kartica

I ovo je jedan od glavnih minusa vanjskih, grafičkih kartica. Nažalost, korištenje vanjskog GPU-a ne daje vam iste performanse kao da imate isti GPU ugrađen interno. Koliko performansi onda gubite? Procjene govore da je gubitak oko 10 do 15 posto. To i nije velika stvar, posebno s obzirom na monstruozan kapacitet najnovijih vrhunskih grafičkih kartica koje danas možete kupiti. Međutim, gubitak je nešto o čemu vrijedi znati.

Ako se nadate da ćete reproducirati najnovije AAA naslove na ultra-visokim postavkama, vanjska postavka GPU-a prijenosnog računala to možda neće učiniti umjesto vas. To ne znači da vanjski GPU neće poboljšati grafičku izvedbu vašeg prijenosnog računala; definitivno hoće. Ali dobitci možda neće biti toliko važni kao što mislite. Zašto ne? Uglavnom zato što prijenosna računala jednostavno nisu podešena za rad s tolikom količinom energije.

A ako jesu, postoji velika vjerojatnost da prijenosno računalo već ima integrirani GPU, negirajući potrebu za vanjskim GPU-om. Nadalje, dok PCIe priključak može vrlo brzo prenijeti mnogo podataka, čak ni najnoviji Thunderbolt i USB-C priključci ne mogu dostići tu brzinu prijenosa podataka.

Osnovno prijenosno računalo koje koristite za postavljanje eGPU-a ima veliku riječ u ovome. Ako koristite staro prijenosno računalo i nadate se da će priključivanje RTX 3070 eGPU-a magično učiniti igranje nevjerojatnim, nemate sreće. Ali ako imate moderno prijenosno računalo s pristojnim CPU-om (recimo, iz zadnje tri godine ili tako nešto), postoji dobra šansa da će eGPU pružiti poboljšano iskustvo igranja. Nadalje, ako koristite stariji eGPU s novijim prijenosnim računalom koje ima samo integriranu grafiku, možda je vrijeme da razmislite o nadogradnji svoje grafičke kartice.

Acer_Graphics_Dock

”Dockovi” za vanjske grafičke kartice i dalje su cjenovno vrlo nepristupačni

Iako je vanjski GPU dock u osnovi samo mali komad matične ploče s PCIe priključkom i konektorskim kabelom, na kraju možete izdvojiti iznenađujuće velik iznos za njega. Govorimo o nekoliko stotina eura a možda i više. I to povrh ionako skupog GPU-a koji ide u dock, naravno, ne zaboravljajući postojeću cijenu vašeg prijenosnog računala.

Neka su priključna mjesta također kompatibilna samo s određenim markama prijenosnih računala, što znači da ih nećete moći prenijeti ako nabavite novo. To je još jedan trošak koji treba uzeti u obzir. S druge strane, mnoga prijenosna računala koja nisu službeno certificirana za rad s određenim vanjskim GPU priključkom, zapravo će raditi sasvim u redu. Možda ćete morati malo petljati kako biste ih pokrenuli.

Što se tiče cijene, morat ćete istražiti najbolji eGPU za svoje potrebe. Na primjer, Razer Core X pojavljuje se na hrpi popisa “najboljih eGPU-a”, ali će vas koštati najmanje 400 USD. Ne zaboravite, ipak ćete morati kupiti GPU, poput RTX 3080 ili RX 6800 XT da biste ga stavili u eGPU.

Istraživanje o eGPU je ključ

Vanjska priključna mjesta ili ”dockovi” za GPU imaju širok izbor kompatibilnosti i značajki. Evo nekoliko primjera:

  • OWC Mercury Helios 3 prima samo kartice do 75″.
  • Akitio Node prima “pola duge” karte.
  • Alienwareovo grafičko pojačalo nema nikakve USB ili Thunderbolt priključke; umjesto toga koristi vlasnički konektor.
  • HP Accelerator Omen ima SATA priključak za spajanje dodatnog HDD-a ili SSD-a.

Osim toga, svaki od navedenih vanjskih GPU-ova dolazi sa specifičnim zahtjevima kompatibilnosti koje možete, ali i ne morate uzeti u obzir. Kao što je prethodno spomenuto, Alienware Graphics Amplifier ima vlasnički konektor i radit će samo s Alienware prijenosnim računalima.

Razer Core vanjski GPU dock radi samo s Thunderbolt 3. ASUS ROG XG Station 2 nije jasan s kojim će proizvodima koji nisu ASUS raditi. Ako tu ubacimo i najnovije Nvidia RTX serije 30 i AMD Radeon RX serije 60 GPU-a, od kojih je svaki model odličan i snažan, morat ćete napraviti ozbiljno istraživanje prije nego što se odlučite.

lenovo egpu

Donosi li zaista vanjska grafička kartica ili eGPU bolje grafičke performanse?

Unatoč nedostacima, vanjske grafičke kartice imaju svoje prednosti. Dobit ćete bolje grafičke performanse vašeg prijenosnog računala, što će vam omogućiti igranje igara ili pokretanje aplikacija koje prije ne bi radile. Mnoštvo referentnih vrijednosti pokazuje da vanjski GPU-i pružaju ogromno povećanje grafičke snage, ali to nije uvijek jasno s novijim CPU/GPU kombinacijama.

Teško je točno reći koliko će pojačanja dati vaš vanjski GPU ili čak koliko će lako biti sve pokrenuti. Međutim, ako vaše prijenosno računalo ne može pokrenuti određenu igru, a vi to stvarno želite, vanjska grafička kartica je održivo rješenje. Vanjska grafička kartica za prijenosno računalo stvarno može napraviti razliku.

Jedno upozorenje za vlasnike M1 Mac-a. Apple je uklonio eGPU funkcionalnost za svoj najnoviji hardver, stoga nemojte misliti da ćete poboljšati performanse svog M1 Mac-a s eGPU-om. Nažalost, Apple ovo ne dopušta.

Vanjske grafičke kartice nastavljaju biti sve bolje i bolje, iz godine u godinu

Problem Thunderbolt/USB-C propusnosti neće se riješiti magično. Eksterni GPU hardver i softver nastavit će se poboljšavati, a više je nego vjerojatno da će se vanjski GPU nastaviti poboljšavati. Sve veći broj korisnika zanima se za vanjske grafičke procesore. Osim toga, proizvođači hardvera žele svoje GPU-ove staviti u ruke većeg broja ljudi. S obzirom na to, postoji mnogo poticaja za poboljšavanje ovakve tehnologije.

eGFX

U čemu je razlika između eGPU-a i eGFX-a?

Kad krenete kupovati novu vanjsku grafičku karticu za prijenosno računalo, mogli biste naići na neki žargon. Konkretno, eGPU, koji smo pokrili, i eGFX, o kojem ćemo nešto reći u nastavku.

Naziv eGFX je kratica za “vanjsku grafiku” i znači da je eGPU dock koji ćete kupiti Thunderbolt 3 jedinica, koja daje brže podatke od jedinice koja nije Thunderbolt 3, stoga pruža bolje performanse igranja. Intelov Thunderbolt 3 certifikat zahtijeva od proizvođača eGPU-a da neovisno provjeravaju mogućnosti, ali vidjeti “eGFX podršku” trebalo bi značiti da će vaša vanjska grafička kartica raditi kako treba.

Koji su najbolji ”dockovi” za vanjske grafičke kartice?

Dostupno je nekoliko izvrsnih vanjskih GPU opcija, ovisno o vašem proračunu i zahtjevima. Evo dva eGPU priključka koja možete razmotriti:

  1. Najbolja kombinacija Nvidia & AMD eGPU Dock: Razer Core X

Razer Core X najbolje je ocijenjeni GPU dock na eGPU.io, i jasno je zašto. Omogućuje dovoljno prostora i za Nvidia-ine i za AMD-ove najnovije GPU-ove, a svi zahtijevaju tri PCIe trake prostora. Omogućiti dovoljno prostora za ove glomazne GPU-ove je jedno, ali isporučiti dovoljno snage je drugo. Zato Razer Core X dolazi s zasebnim napajanjem od 650 W, zajedno s podrškom za Thunderbolt 3 za maksimalnu učinkovitost. Također biste trebali imati na umu da, u tipičnom Razer stilu, postoji blještavi Razer Core X Chroma model, koji dolazi sa 700W PSU, dodatnim USB portovima, Gigabit Ethernet utorom i naravno, RGB rasvjetom.

Akitio Node Titan

  1. Objedinjeni Nvidia & AMD eGPU Dock: Akitio Node Titan

Akitio Node Titan temelji se na uspjehu Akito Node Pro i dolazi s mnogim prednostima. Broj jedan je dodatna jedinica napajanja od 650 W za vanjski GPU. Za trenutke kada trebate maksimalnu snagu iz vanjskog GPU-a, možete ga priključiti za optimalan grafički izlaz. Node Titan podržava GPU-ove širine do 2,5 utora, što znači da nećete stati na RTX 30 seriju ili AMD Radeon 60-seriju, ali većina GPU-a prije najnovije generacije trebala bi raditi savršeno. Ako ste u nedoumici, provjerite Akitio-ov popis kompatibilnosti.

Nadalje, iako je ovo izvrstan izbor za AMD vanjsko GPU rješenje, u budućnosti možete lako zamijeniti svoj AMD GPU za Nvidia karticu.

Isplati li se kupiti vanjsku grafičku karticu?

Sve te informacije trebale bi vam dati dobru ideju o tome što dobivate ako želite uložiti u vanjsku grafičku karticu. No postoji mnoštvo faktora koje treba razmotriti.

Na primjer, izdaci za eGPU visokih performansi, cijena grafičke kartice koja ide u eGPU dock i je li vaše prijenosno računalo napravljeno za pokretanje igara visokih performansi, sve su to važni faktori. Vanjska grafička kartica za prijenosno računalo može udahnuti život starijem hardveru, ali zapamtite i dalje ćete se suočiti s ograničenjima ili ”bottleneckom” kojeg stvara stariji procesor računala.pcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top