Nova AI računala – Microsoft ima ultimatum za proizvođače, a Intel novi program

nova-ai-racunala-–-microsoft-ima-ultimatum-za-proizvodace,-a-intel-novi-program

Bližimo se periodu kada će nova AI računala raznih proizvođača u velikom broju popuniti ponudu na tržištu. Došli smo do točke kada su AI alati i elementi dio svakodnevice i morao je doći trenutak kada će se ponuda računala diferencirati te će novi uređaji biti opremljeni s navedenim karakteristikama.

Ovaj tjedan su se pojavile dvije zanimljive vijesti. Prva se tiče Microsofta, a odnosi se na vrlo jasne smjernice proizvođačima računala koje se mogu shvatiti kao jasan ultimatum – sva nova AI računala moraju imati Copilot tipku na tipkovnici!

Druga vijest tiče se objave novog Intelovog programa koji je namijenjen developerima za izradu aplikacija koje su prilagođene AI računalima.

tipkovnica s copilot tipkom

Copilot tipka

Već neko vrijeme znamo kako se pojavila priča o posebnoj tipki na tipkovnici za uključivanje Copilota, novog Microsoftovog AI alata na Windowsima. Navedena tipka bi trebala zamijeniti „Function“ tipku u donjem desnom kutu tipkovnice.

Prilikom njenog pritiska otvorit će se Copilot aplikacija i korisnik će praktički u bilo kojem trenutku moći uključiti ovaj AI alat.

Određeno vrijeme smo spekulirali da bi Copilot tipka mogla biti opcionalna pošto su neki proizvođači računala izrazili stav da je nemaju namjeru uključiti u raspored tipki na tipkovnici. Čini se da stvari baš i neće tako funkcionirati.

Dirigiranje tržišta

Microsoft se ovih dana jasno očitovao po pitanju nove Copilot tipke i javno je objavio kako je sve tipkovnice moraju imati. Ovo bi moglo značiti da se sva računala koja nemaju Copilot tipku neće svrstavati u kategoriju tzv. „AI PC-ja“.

Microsoftova ideja „AI PC-ja“ je zapravo spoj hardverskih i softverskih zahtjeva. U praksi se radi o tome da tipkovnica računala mora imati Copilot tipku, a drugi hardverski zahtjev je da računalo ima NPU tj. Neural Processing Unit, jedinicu koja je zadužena za obavljanje AI zadataka. Na NPU se može gledati kao na AI verziju procesora (CPU) ili grafičke kartice (GPU) koja ima posebni čip namijenjen za provođenje AI procesa.

Drugim riječima, Microsoft je proizvođačima postavio ultimatum koji se neće moći izbjeći i sva nova AI računala s Windowsima morat će imati Copilot tipku.

NPU - Neural Processing Unit

Intelov novi program

Druga zanimljiva vijest vezana uz AI računala tiče se tvrtke Intel. Ona je još u prosincu prošle godine službeno objavila nove Core Ultra procesore za laptope. Oni sadrže prethodno spomenuti NPU čip koji će obavljati AI zadatke te značajno unaprijediti izvedbu aplikacija koje imaju AI elemente.

Ovih je dana Intel službeno objavio svoj novi AI PC Developer program koji je napravljen kako bi pružio pomoć developerima softvera koji žele integrirati AI značajke koje će koristiti Intelove NPU čipove.

U službenoj objavi Intel navodi da je program izričito namijenjen malim i srednjim developerima aplikacija za PC-je koji sada imaju pristup alatima i softverima namijenjenima za razvoj hardvera temeljenog na Core Ultra procesorima.

Piše: Ervin Mičetićpcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top