Novi Pioneer Blu-ray diskovi garantirano će trajati preko 100 godina

novi-pioneer-blu-ray-diskovi-garantirano-ce-trajati-preko-100-godina

U pogledu medija za pohranu podataka za pohranu podataka se koriste razni optički mediji poput CD-a, DVD-a i Blu-Raya. Međutim, što se tiče pohrane podataka ništa ne traje vječno, stoga je važno osigurati medij koji će imati što dulji vijek trajanja. U Japanu postoji zakon o elektroničkoj pohrani podataka, čije odredbe ukazuju na zadržavanje određenih poreznih podataka u elektroničkom obliku najmanje 100 godina.

Pioneer Blu-ray diskovi

Tu na scenu stupa japanska tvrtka Pioneer, koja je odlučila razviti Blu-ray disk s garancijom zadržavanja podataka od 100 godina. Najnoviji Blu-ray disk IPS-BD11J03P nosi oznaku “DM for Archive”, a strogo slijedi i japanski JIS X6257 standard kvalitete za optičke diskove i metode snimanja. Usput, predstavljen je i Pioneer BDR-WX01DM Blu-ray snimač, prvi snimač u industriji koji zadovoljava gore navedene uvjete.

Jedinstven je ponajviše po materijalima koji se koriste u izradi. Riječ je o znatno izdržljivijoj mehanici u odnosu na ostale snimače i poklopcu koji štiti od prašine. Također je kompatibilan s M-disc medijima izrađenim od staklenog ugljika pa bi trebao izdržati do 1000 godina. Povezuje se s računalom putem USB 3.0 Type-A porta i nudi maksimalnu brzinu pisanja od 12x za BD-R, 16x za DVD-R i 40x za CD-R medije.

Cijena je nešto viša. Pioneer BDR-WX01DM košta oko 400 dolara, dok paket od tri 25 GB Blu-ray diska košta oko 16 dolara.pcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top