skip to Main Content
Novi Pioneer Blu-ray diskovi garantirano će trajati preko 100 godina
Novi-pioneer-blu-ray-diskovi-garantirano-ce-trajati-preko-100-godina

U pogledu medija za pohranu podataka za pohranu podataka se koriste razni optički mediji poput CD-a, DVD-a i Blu-Raya. Međutim, što se tiče pohrane podataka ništa ne traje vječno, stoga je važno osigurati medij koji će imati što dulji vijek trajanja. U Japanu postoji zakon o elektroničkoj pohrani podataka, čije odredbe ukazuju na zadržavanje određenih poreznih podataka u elektroničkom obliku najmanje 100 godina.

Pioneer Blu-ray diskovi

Tu na scenu stupa japanska tvrtka Pioneer, koja je odlučila razviti Blu-ray disk s garancijom zadržavanja podataka od 100 godina. Najnoviji Blu-ray disk IPS-BD11J03P nosi oznaku “DM for Archive”, a strogo slijedi i japanski JIS X6257 standard kvalitete za optičke diskove i metode snimanja. Usput, predstavljen je i Pioneer BDR-WX01DM Blu-ray snimač, prvi snimač u industriji koji zadovoljava gore navedene uvjete.

Jedinstven je ponajviše po materijalima koji se koriste u izradi. Riječ je o znatno izdržljivijoj mehanici u odnosu na ostale snimače i poklopcu koji štiti od prašine. Također je kompatibilan s M-disc medijima izrađenim od staklenog ugljika pa bi trebao izdržati do 1000 godina. Povezuje se s računalom putem USB 3.0 Type-A porta i nudi maksimalnu brzinu pisanja od 12x za BD-R, 16x za DVD-R i 40x za CD-R medije.

Cijena je nešto viša. Pioneer BDR-WX01DM košta oko 400 dolara, dok paket od tri 25 GB Blu-ray diska košta oko 16 dolara.pcchip.hr

60

Vezani članci

kingston-fury-obogacuje-svoju-ddr5-liniju

Kingston FURY obogaćuje svoju DDR5 liniju

Privlačni agresivni hladnjaci u bijeloj bojiDinamično, prilagodljivo RGB osvjetljenje s Kingston FURY CTRL-omIntel XMP 3.0 certificiranZagreb, Hrvatska – 30. ožujka,...

Back To Top
Search