Skip to content

Otkrivena je 31 ranjivost u AMD-ovim Ryzen i EPYC procesorima

otkrivena-je-31-ranjivost-u-amd-ovim-ryzen-i-epyc-procesorima

AMD je u posljednjem siječanjskom ažuriranju otkrio 31 ranjivost koja utječe na njihove Ryzen i EPYC procesore. Tvrtka je već poduzela odgovarajuće radnje kako bi popravila greške, a objavila je i izvješće pripremljeno u suradnji s timovima iz Applea, Googlea i Oraclea. Popis ranjivih AMD procesora uključuje desktop i mobilne Ryzen procesore, kao i višejezgrene Threadripper i EPYC modele.

Ryzen 9 7950X

Među ranjivostima su čak tri ranjivosti za AMD Ryzen, HEDT i mobilne procesore. Jedna je klasificirana kao opasna, dok su druge dvije manje značajne, ali još uvijek važne. Uključuje hakiranje BIOS-a ili napad na AMD Secure Processor (ASP). Popis AMD procesora koji su pogođeni ovim ranjivostima uključuje Ryzen 2000 (Pinnacle Ridge) seriju procesora, Ryzen 2000 APU-ove, Ryzen 5000 APU-ove, AMD Threadripper 2000 HEDT i Pro seriju poslužiteljskih procesora, AMD Threadripper 3000 HEDT i Pro seriju poslužiteljskih procesora, Ryzen 2000 seriju mobilnih procesora, Ryzen 3000 seriju mobilnih procesora, Ryzen 5000 seriju mobilnih procesora, Ryzen 6000 seriju mobilnih procesora i Athlon 3000 seriju mobilnih procesora.

Kada je riječ o AMD EPYC seriji procesora, situacija je gora. Čak 31 ranjivost kod EPYC procesora, od koje su četiri jako ozbiljne. Tri od njih dopuštaju izvršavanje proizvoljno programskog koda korištenjem nekoliko metoda, a jedna može dovesti do spremanja informacija u određene regije, što destabilizira pristup podacima i uzrokuje gubitak integriteta. Uz to, otkriveno je 15 ranjivosti klasificiranih kao srednje ozbiljne i devet ranjivosti s niskom ozbiljnošću.

Dobra vijest je da je AMD već izdao nove verzije AGESA i isporučio ih svojim partnerima za matične ploče, tako da je na njima sada red da urade nadogradnju i zakrpe sigurnosne propuste. Preporuka je da svaki korisnik spomenutog AMD čipa provjeri na webu je li odgovarajuća nadogradnja za njegovu matičnu ploču dostupna i ako jeste, da je primijeni. Nije poznato hoće li zakrpe utjecati na performanse procesora. Također, AMD obično otkriva ranjivosti dva puta godišnje (u svibnju i studenom), no ovoga je puta zbog velikog broja ranjivosti, odlučio da reagira ranije.pcchip.hr

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept