Skip to content

Ovo su razlozi zašto ne biste trebali kupiti Playstation 5!

ovo-su-razlozi-zasto-ne-biste-trebali-kupiti-playstation-5!

Ako pratite takozvani ”rat konzola”, onda vam je vjerojatni poznata činjenica da je Sony sa svojim Playstationom 4 ostvario daleko bolji uspjeh u odnosu na Microsoft i njihov Xbox One. Točnije u ”doba Playstationa 4”, PS4 je bio najprodavanija konzola na tržištu.

Vrijedi li isto i za PS5? Ne baš. Točnije Playstation 5 je što se uspjeha tiče, daleko od onoga što je postigao PS4, čak i u prvim godinama svoga postojanja. S obzirom na ne baš dobar uspjeh Playstationa 5, u nastavku članka donosimo razloge zašto ne kupiti najnoviju Sonyjevu konzolu.

resident-evil-2-remake

PS5 barem zasad se ne može pohvaliti s mnoštvom ekskluziva

Jedan od ključnih razloga doprinosa uspjehu pojedine konzole odnosi se na postojanje ekskluzivnih naslova za tu konzolu. Nažalost, Playstation 5 se baš i ne može pohvaliti s velikim brojem naslova koji su izašli samo za Sonyjevu konzolu 5. generacije. Vjerujemo da će se situacija s vremenom promijeniti, no u vremenu nastanka ovoga članka prošle su dvije godine otkako se PS5 pojavio na tržištu.

Iskreno, da nas pitate koji su naslovi koji su obilježili PS5 teško da bismo se mogli sjetiti jednog ekskluzivnog. Resident Evil 2 Remake s Ray Tracing mogućnostima? Resident Evil Village s Ray Tracing mogućnostima? The Last of Us Remake Remastered? Ne baš. Kroničan nedostatak ekskluziva za PS5 jedan je od razloga zbog kojeg mnogi gameri i dalje ostaju na PS4 konzoli. I to nas dovodi do razloga broj dva koji glasi…

Većina igara koje možete igrati na PS5 možete igrati i na PS4

Ovdje se možemo nadovezati na ono o čemu sam pisao gore. Oni ekskluzivni naslovi koji i izađu za PS5 su dostupni i na PS4 konzoli. Ili su samo grafičke nadogradnje u odnosu na već postojeće naslove sa Playstationa 4. U redu, netko želi uživati u 4K rezoluciji, Ray Tracingu i sličnome, ali iskreno, ako ste ”casual gamer” hoćete li odvojiti novac za kupnju nove konzole samo kako biste sa 1080p mogli prijeći na ”pravi 4K” i kako biste mogli uživati u Ray Tracing mogućnostima?

Ako baš želite uživati u onome što neka igra nudi u pogledu grafike, postoji znatno bolje rješenje u dugoročnom smislu, kao što je kupovina računala. Iako je u redu to što je Sony odlučio ostaviti povratnu kompatibilnost, odnosno da igre sa PS4 možete igrati na PS5, po mišljenju mnogih ovo nije dovoljno za kupovinu nove konzole. Hajde, PS5 Dual Sense kontroler može se pohvaliti haptičkom podrškom, što je plus. No, ovo nas dovodi do trećeg razloga.

igraće konzole ps4

Playstation 4 još uvijek stoji vrlo dobro i još uvijek se proizvodi (u velikim količinama)

Usprkos tomu što se Microsoft odlučio na ”mudar izbor”, odnosno na prekid proizvodnje Xbox One konzole još 2020. godine, Sony i dalje i u 2023. godini proizvodi Playstation 4 i to punom parom. Ako ovo nije pokazatelj kvalitete jedne konzole, onda malo što može biti.

PS4 kao takav i dalje je vrlo kvalitetna i moćna konzola. A ako vaš PS4 i dalje radi dobro i ako uživate u igranju igara na njemu, onda vam može izgledati da baš i nema nekog smisla kupovati novi PS5 (osim ako se želite pohvaliti ostalim klincima u kvartu ili u razredu kako eto vi imate PS5, a oni nemaju). Istina, zahvaljujući svojoj Game Boost mogućnosti, PS5 će poboljšati performanse nekih PS4 igara, no to nije dovoljan razlog za prijelaz na PS5.

Xbox Series X

U pogledu cijena, ostale konzole su znatno cjenovno pristupačnije u odnosu na PS5

U kolovozu prošle godine Sony je najavio povećavanje cijene Playstation 5 konzola u mnogim dijelovima svijeta. Kao razlog povećanja su naveli promjene u vezi ”svjetske ekonomske situacije”.

Na primjer, u Hrvatskoj se cijena PS5 konzola kreće između 4500 kuna (oko 600 eura) i 5100 kuna (oko 689 eura). Cijene Xbox Series S i Nintendo Switch konzola dosta su niže (Xbox Series X može se nabaviti po cijeni od 544 eura, dok se Nintendo Switch može nabaviti po cijeni od oko 370 eura ili oko 2787 kuna).

Iako se po performansama ne mogu mjeriti s PS5, činjenica je da obje igre dolaze s daleko većim izborom igara (što posebice vrijedi za Nintendovu Switch konzolu). U trenucima kada je mnogim ljudima svaki euro bitan, jasno je zašto konzole koje su cjenovno nepristupačnije dodatno odbijaju potencijalne kupce.

PS5

Playstation 5 nije tako lako za pronaći na tržištu, jer ih baš i nema u skladištima

Ovo je pomalo kontradiktorno, ali je istina. Iako potražnja za PS5 konzolama nije ni približno onakva kakva je bila za PS4 konzolom, kada do nje i dođe, potencijalni kupci ne mogu baš doći do nje.

Zbog različitih problema koji su u posljednje 3 godine pogodili svjetsko tržište, opskrba konzolama ide nejednako i uglavnom sporo, osim ako niste u Japanu ili nekim dijelovima Azije. Ako čak i posjedujete konzolu postoji velika šansa da vaši prijatelji, s kojima biste željeli odigrati nešto online, ne posjeduju PS5.

Playstation 5 Slim

Bolje je pričekati na Playstation 5 Slim

S obzirom na svoje dimenzije od 390 x 104 x 260 mm i s obzirom na svoju masu od čak 4.5 kg, Playstation 5 je dosta glomazna i masivna zvijer. Iako je dizajn konzole OK, isto se ne može reći i za dimenzije, odnosno masu.

S obzirom na ovo, zašto umjesto kupovine PS5 konzole ne pričekati na tanju verziju iste? Sony je smanjenu i lakšu verziju PS4 konzole na tržište izbacio 3 godine nakon izlaska PS4 konzole, a tu je i PS4 Pro verzija, koja može pokretati igre na takozvanoj 4K rezoluciji. Postoji li mogućnost da će Sony isto učiniti sa PS5 konzolom, odnosno hoće li na tržište izbaciti manju, tanju i lakšu verziju konzole? Vrlo vjerojatno. Treba se samo strpjeti.pcchip.hr

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept