Recenzija Garmin Enduro

recenzija-garmin-enduro

Garmin Enduro je savršen fitness sat za trail trčanje i druge pustolovine na otvorenom, s baterijom koja traje danima; ali ako skloni provođenju puno vremena na otvorenom, možda neće biti prikladan za vas.

Imali smo prilike iskušati izuzetno izdržljiv Garmin Enduro sat za trčanje na solarnu energiju vrhunske kvalitete. Isprobali smo kvalitetu njegovog dizajna i performansi te istaknuli njegove značajke. Sa sigurnošću možemo reći da ako tražite robusni sat za trail trčanje ili izdržljivost, s odličnim vijekom trajanja baterije.

Garmin je vrlo renomirani proizvođač nekih od najboljih fitness trackera i fitness satova, a zahvaljujući njihovim naprednim GPS značajkama, više od jednog trkača na stazama prepustilo je svoju dobrobit Garminu tijekom ultra-trčanja ili triatlona. Iako ovaj model nije baš stigao na vrh naše liste najboljih Garminovih satova, ipak je zaslužio mjesto niže na popisu.

Garmin-Enduro-recenzija

Garmin Enduro: Dizajn i prikaz

Dizajn sata sličan je Fenixu 7. Njegovo kućište od 51 mm x 51 mm x 14,9 mm čini ga zdepastim satom, posebno za male ručne zglobove, ali je lagan, sa samo 61 g za opciju od titana presvučenu DLC-om i 71 g za verziju od nehrđajućeg čelika. Testirali smo model s DLC premazom. U kombinaciji s električnim staklom, vodootpornošću sata od 10ATM i nevjerojatnim trajanjem baterije, teško da ćete ga ikada trebati skinuti, čak i da biste ga napunili. Remen s kojim se isporučuje je jednostavna tkanina na čičak traku koja neće osvojiti nikakve nagrade za stil, ali Garmin Quickfit remeni su kompatibilni ako ih želite promijeniti.

Kutija sadrži pet tipki uključujući jednu metalnu ‘glavnu’ tipku za pokretanje i zaustavljanje vježbi, koja djeluje kao tipka ‘OK’. Ostala četiri su od jednostavne plastike, jedna aktivira pozadinsko osvjetljenje, dvije tipke za “gore” i “dolje” i tipka “natrag” koja služi kao funkcija “kruga” za postavljanje osnovne linije za vaša vremena. Općenito, svidio nam se dizajn: jednostavan je za korištenje i lako se pomicati kroz statistiku, odabrati svoje treninge te pauzirati i postaviti vrijeme kruga tijekom trčanja. Dizajn operativnog sustava Garmin slično je ergonomičan. Toliko je pun funkcija da odabir početnog zaslona i pregledavanje statistike može biti naporan proces. Međutim, nakon što ste proveli nekoliko dana navikavajući se na sat, lako je listati i pristupati vremenskim podacima, koracima, povijesnom broju otkucaja srca, kompasu, izlasku/zalasku sunca i još mnogo toga pritiskom na gumb prema dolje.

Garmin-Enduro-test

Garmin Enduro: Mogućnosti sata

Enduro je prepun značajki i mogućnosti. Sami sportski profili sadrže mnogo različitih vrsta plivanja, trčanja, vožnje bicikla, snage, joge i višedijelnih aktivnosti, iako sportovi izdržljivosti dobivaju lavovski udio metrike sata za vježbanje. Enduro ima uređaj za praćenje pulsnog oksimetra za praćenje vašeg oporavka, VO2 max, praćenje stresa i praćenje spavanja. Sat ih pakira u Body Battery rezultat, sličan Polar Vantage Nightly Recharge. Ova statistika uči iz vaših prethodnih zapisa o vježbanju i osmišljena je da otkrije kada biste trebali trenirati, a kada biste trebali ići polako.

Ovo je dodatak nizu drugih zdravstvenih mjera koje dolaze kao standard sa svakim satom za fitness, kao što je stalno praćenje otkucaja srca putem Garmin Elevate tehnologije i otkrivanje temperature kože. Sat će vas također upozoriti ako vam je puls nepravilan.

Kao što i priliči bilo kojem vrhunskom pustolovnom satu, njegove GPS funkcije su dobre: zaslon nudi pozicioniranje u bilo kojoj točki vašeg vježbanja, zajedno sa značajkom TracBack koja vam omogućuje praćenje koraka, što je bitno za stazu. U kombinaciji s ugrađenim kompasom i žiroskopom, GPS će vam ponuditi strjelicu koja diktira vaš položaj i crvenu liniju koju trebate slijediti.

Na kraju svakog trčanja, vožnje bicikla ili plivanja, moći ćete vidjeti malu kartu vaše rute prikazanu na vašem satu, s opcijom spremanja kao uobičajene rute. Međutim, nema topografije, jer je karta ravna, iako će sat očitati vašu statistiku visine i spuštanja. Tehnologija solarnih baterija znači da će se sat sam puniti tijekom vaših avantura, produžujući vijek trajanja baterije do iskreno smiješnih vremena navedenih gore. 50 dana u načinu rada pametnog sata i do godinu dana u načinu rada ‘štednja baterije’ sa solarnim punjenjem. Tijekom razdoblja testiranja nikada nismo morali puniti sat nakon postavljanja, zahvaljujući čemu sam mogao dovršiti četiri sata vježbanja tijekom tjedna, što jedva da je načelo bateriju.

Jedna značajka koju bismo voljeli vidjeti, ali nažalost nedostaje Enduru, jest mogućnost ugrađene pohranjene glazbe. Sat može djelovati kao daljinski za upravljanje glazbom ili drugim zvukom s vašeg telefona, ali nema izvornog pohranjivanja glazbe na sat. Ako pokušavate nabaviti minimalnu opremu za utrku, morat ćete nositi telefon ako želite vježbati uz zvučnu podlogu. Ovo se čini kao da je značajka uklonjena kako bi se napravilo mjesta za enormno trajanje baterije.

Garmin-Enduro-performanse

Garmin Enduro: Performanse sata

Testirali smo značajke Garmin Endura tijekom tjedan dana, dovršavajući nekoliko različitih trčanja i jedan trening snage. Svidjele su nam se značajke Endura tijekom trčanja: razina dubine koju smo dobili u metrici bila je impresivna, s izvješćima o visini, VO2 max i više, dostupnima tijekom trčanja, a ne samo u izvješću nakon trčanja. Međutim, pri našem prvom pokušaju sa satom, uključili smo automatsku pauzu, koja je dizajnirana da automatski pauzira vaš trening kada prestanete. Ova je funkcija teoretski idealna za prometnu gradsku vožnju, koja zahtijeva zaustavljanje na raskrižjima i križanjima. Međutim, sat je bio preosjetljiv, pauzirao je pri malim promjenama brzine, pa smo brzo isključili tu postavku.

Nakon toga, rukovanje satom bilo je jednostavno, funkcija s pet tipki, s metričkim pokazateljima koji se lako očitavaju zahvaljujući funkciji uvijek uključene i GPS sa značajkama TracBack koji nam omogućuju točno praćenje koraka.

Testirali smo sat trčeći s njim, a također i svakodnevni sat, Polar Vantage V2. Također smo imali UnderArmourov MayMyRun pokrenut na našem telefonu u isto vrijeme.

Osim minutne razlike u vremenu, koja je odgovorna za činjenicu da smo morali potrošiti nekoliko sekundi na paljenje i gašenje svakog sata i aplikacije jednu za drugom, sve su tri dale slične rezultate. Polar Vantage V2 stajao je u usporedbi s Garmin Enduro na 0,04 kilometra, a između broja kalorija dva sata bila je razlika u samo jednoj kaloriji. MapMyRun je dao slične rezultate, tako da smo bili zadovoljni preciznošću sata u vožnji. Ako ništa drugo, Garminove impresivne GPS vjerodajnice vjerojatno ga čine najpreciznijim od sva tri.

Nažalost, isto se ne može reći za vježbe u teretani. Enduro’s Strength profil koristi žiroskop sata za brojanje vaših ponavljanja, ali točniji je za neke vježbe od drugih: dovoljno je lako brojao ponavljanja za potisak s klupe, ali kada su se pokušali potisci iznad glave, sat se mučio: brojao je najmanje tri dodatna ponavljanja, barem jedan ili dva dolaze iz ‘čiste’ potrebne da se uteg podigne do ramena i sigurno spusti natrag. Možete ručno podesiti svoj rezultat ponavljanja za svaki set pomoću gumba ‘gore’ i ‘dolje’ na satu, ali do tog vremena možete ga i zapisati u bilježnicu.

Garmin Enduro-test

Zaključak

Garmin Enduro je fenomenalan sat napravljen po mjeri za trkače i ultra-maratonce, s kompletnim Garminovim naprednim GPS značajkama i dugim vijekom trajanja solarne baterije, koji osigurava da se nikada nećete izgubiti, čak i ako ste vani i po tjedan dana. Sat se može pohvaliti sjajnim dizajnom i ima ogroman broj alata i mogućnosti, tako da će vam trebati određeno vrijeme dok ne naučite sve što sat može.

No ovo nikako nije sat bez minusa. Kao prvo, glazbena komponenta nije baš zadovoljavajuća, iako koristi mnogo multisport funkcionalnosti, neke od mogućnosti nisu u potpunosti iskorištene i njihova implementacija je mogla biti bolje. Sve u svemu radi se o odličnom satu, kojeg danas možete kupiti za oko 600 kuna. No ako tražite sveobuhvatni fitness sat za svakodnevnu upotrebu, a ne namjenski uređaj za praćenje izdržljivosti, bilo bi vam bolje da odvojite malo više kuna i da se odlučite za neki drugi model.

Garmin-Enduro-cijena

Plusevi:

  • Fantastičan vijek trajanja baterije na fitness satu
  • Potpuni Garminov paket značajki GPS staze
  • Robustan i izdržljiv dizajn

Minusi:

  • Nema ugrađene glazbe
  • Multisport mogućnosti nisu intuitivne

Cijena uređaja u hrvatskim trgovinama: oko 4.300 kuna

Piše: Ivan Hečimovićpcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top