skip to Main Content
Ruski proizvođači osobnih računala ne mogu više nabaviti ruske procesore iz drugih ljevaonica.
Ruski-proizvodjaci-osobnih-racunala-ne-mogu-vise-nabaviti-ruske-procesore-iz-drugih-ljevaonica.

Vodeći proizvođači procesora AMD i Intel napustili su rusko tržište nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu krajem veljače, a ruskim proizvođačima osobnih računala trenutno nije lako doći do potrebnih čipova.

Postoji nekoliko ruskih tvrtki koje dizajniraju vlastite procesore, ali te čipove proizvodi TSMC, a Tajvan više ne dopušta njihov izvoz u Rusiju. Kao rezultat toga, zemlja ne može više proizvoditi svoje čipove u stranim ljevaonicama, izvještava poslovni dnevnik Kommersant.

Ruski proizvođači osobnih računala i servera ove su godine navodno isporučili samo 15 000 osobnih računala i 8 000 servera temeljenih na procesorima Elbrus i Baikal koji su dizajnirani u Rusiji, a potom proizvedeni u Tajvanu, prenose izvori iz ruskog Ministarstva digitalnog razvoja, komunikacija i masovnih medija.

Elbrus

“Imali bismo puno više [računala i servera temeljenih na ruskim CPU-ima] ove godine da su te serije ruskih procesora, Elbrus, Baikals, koje su naručene i proizvedene, i isporučene prema nama”, rekao je Maksut Shadayev, šef ministarstva. “Intelektualno vlasništvo i sva dokumentacija su ruski, ali u Rusiji nema proizvodnih pogona koji bi mogli proizvoditi te procesore, zbog čega je proizvodnja naručena u drugim zemljama.”

Najnaprednija tvornica u Rusiji može proizvoditi čipove na 90nm čvoru, dok je MCST-ove najsofisticiranije procesore izradio TSMC u svom 16nm proizvodnom procesu.

Zbog ograničenja koja su Sjedinjene Države, Velika Britanija i Europska unija nametnule izvozu visoke tehnologije u Rusiju, vodeće tajvanske tvrtke među prvima su prestale surađivati s Rusijom nakon što je ta zemlja prije nekoliko mjeseci započela rat protiv Ukrajine.

U lipnju je tajvansko Ministarstvo gospodarstva (MOEA) službeno objavilo svoj popis visokotehnoloških proizvoda kojima je zabranjeno slanje u Rusiju i Bjelorusiju u pokušaju da se tim zemljama spriječi korištenje napredne tehnologije u vojne svrhe. Konkretno, tajvanske vlasti zabranile su izvoz procesora koji imaju izvedbu veću od 5 GFLOPS-a, rade na 25 MHz ili više, imaju mogućnosti veze s brzinom prijenosa podataka od 2,5 MB/s ili više i/ili imaju ALU koji je širi od 32 bita. U biti, Tajvan ne dopušta izvoz naprednih procesora u Rusiju, tako da TSMC ne može isporučiti čipove za koje je ugovorena proizvodnja za tu zemlju. A TSMC nije jedina tvrtka koja ne može ili ne želi isporučivati čipove u Rusiju.

Strani proizvođači koji proizvode procesore na temelju nacrta ruskih programera odbili su ispuniti narudžbe 2022., uključujući isporuku već proizvedenih čipova, rekao je Shadayev, a prenosi RBC.

Piše: D.M.pcchip.hr

50

Vezani članci

Back To Top
Search