Ruski proizvođači osobnih računala ne mogu više nabaviti ruske procesore iz drugih ljevaonica.

ruski-proizvodjaci-osobnih-racunala-ne-mogu-vise-nabaviti-ruske-procesore-iz-drugih-ljevaonica.

Vodeći proizvođači procesora AMD i Intel napustili su rusko tržište nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu krajem veljače, a ruskim proizvođačima osobnih računala trenutno nije lako doći do potrebnih čipova.

Postoji nekoliko ruskih tvrtki koje dizajniraju vlastite procesore, ali te čipove proizvodi TSMC, a Tajvan više ne dopušta njihov izvoz u Rusiju. Kao rezultat toga, zemlja ne može više proizvoditi svoje čipove u stranim ljevaonicama, izvještava poslovni dnevnik Kommersant.

Ruski proizvođači osobnih računala i servera ove su godine navodno isporučili samo 15 000 osobnih računala i 8 000 servera temeljenih na procesorima Elbrus i Baikal koji su dizajnirani u Rusiji, a potom proizvedeni u Tajvanu, prenose izvori iz ruskog Ministarstva digitalnog razvoja, komunikacija i masovnih medija.

Elbrus

“Imali bismo puno više [računala i servera temeljenih na ruskim CPU-ima] ove godine da su te serije ruskih procesora, Elbrus, Baikals, koje su naručene i proizvedene, i isporučene prema nama”, rekao je Maksut Shadayev, šef ministarstva. “Intelektualno vlasništvo i sva dokumentacija su ruski, ali u Rusiji nema proizvodnih pogona koji bi mogli proizvoditi te procesore, zbog čega je proizvodnja naručena u drugim zemljama.”

Najnaprednija tvornica u Rusiji može proizvoditi čipove na 90nm čvoru, dok je MCST-ove najsofisticiranije procesore izradio TSMC u svom 16nm proizvodnom procesu.

Zbog ograničenja koja su Sjedinjene Države, Velika Britanija i Europska unija nametnule izvozu visoke tehnologije u Rusiju, vodeće tajvanske tvrtke među prvima su prestale surađivati s Rusijom nakon što je ta zemlja prije nekoliko mjeseci započela rat protiv Ukrajine.

U lipnju je tajvansko Ministarstvo gospodarstva (MOEA) službeno objavilo svoj popis visokotehnoloških proizvoda kojima je zabranjeno slanje u Rusiju i Bjelorusiju u pokušaju da se tim zemljama spriječi korištenje napredne tehnologije u vojne svrhe. Konkretno, tajvanske vlasti zabranile su izvoz procesora koji imaju izvedbu veću od 5 GFLOPS-a, rade na 25 MHz ili više, imaju mogućnosti veze s brzinom prijenosa podataka od 2,5 MB/s ili više i/ili imaju ALU koji je širi od 32 bita. U biti, Tajvan ne dopušta izvoz naprednih procesora u Rusiju, tako da TSMC ne može isporučiti čipove za koje je ugovorena proizvodnja za tu zemlju. A TSMC nije jedina tvrtka koja ne može ili ne želi isporučivati čipove u Rusiju.

Strani proizvođači koji proizvode procesore na temelju nacrta ruskih programera odbili su ispuniti narudžbe 2022., uključujući isporuku već proizvedenih čipova, rekao je Shadayev, a prenosi RBC.

Piše: D.M.pcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top