SAMSUNG razvija GDDR6W memoriju s udvostručenim kapacitetom i performansama

samsung-razvija-gddr6w-memoriju-s-udvostrucenim-kapacitetom-i-performansama

Samsungov GDDR6W približava performanse GDDR6 HBM2E.

Samsung je predstavio svoju potpuno novu vrstu GDDR6 memorije koja udvostručuje kapacitet DRAM čipa i povećava širinu sučelja kako bi udvostručila svoju vršnu propusnost. Samsungovi GDDR6W čipovi koriste tradicionalno BGA pakiranje i mogu se koristiti za glavne aplikacije kod najboljih grafičkih kartica.

Suvremeni GDDR6 i GDDR6X čipovi integriraju jedan DRAM čip s 32-bitnim sučeljem. Nasuprot tome, GDDR6W čip sadrži dva DRAM čipa koji imaju dva 32-bitna sučelja, čime se udvostručuje kapacitet (sa 16 Gb na 32 Gb po čipu), kao i širina sučelja (s 32-bita na 64 bita). Kako bi to učinili, Samsungovi GDDR6W čipovi koriste tehnologiju Fan-Out Wafer-Level Packaging (FOWLP) tvrtke koja zamjenjuje tradicionalnu tiskanu ploču s redistribucijskim slojem (RDL) koji je tanji i ima znatno finije uzorke ožičenja.

FOWLP
FOWLP struktura

Samsungovi GDDR6W uređaji općenito koriste iste protokole kao GDDR6, ali nude veću izvedbu i kapacitet. Na primjer, memorijski čip od 32 Gb GDDR6W mogao bi isporučiti vršnu propusnost od čak 176 GBps, u odnosu na dosadašnjih 88 GBps u slučaju običnog GDDR6 SGRAM čipa. U međuvremenu, izgradnja memorijskog čipa od 32 Gb pomoću dva memorijska čipa od 16 Gb mogla bi biti jeftinija od izgradnje dosadašnjeg memorijskog čipa od 32 Gb.

GDDR6 vs. GDDR6W
GDDR6 vs. GDDR6W

Proizvođač memorije kaže da korištenje FOWLP pakiranja omogućuje smanjenje debljine GDDR6W pakiranja na 0,7 mm, u odnosu na 1,1 mm u slučaju standardnih GDDR6 čipova, što olakšava njihovo hlađenje. Pretpostavljamo da je FOWLP pakiranje skuplje od tradicionalnog BGA pakiranja, iako je nejasno točno koliko. Ipak, treba napomenuti da bi Samsungov GDDR6W trebao biti jeftiniji od memorije visoke propusnosti kao što je HBM2E, kako u smislu proizvodnje memorijskog čipa tako i u pogledu upotrebe budući da GDDR6W ne zahtijeva korištenje skupih interposera.

GDDR6W memorija

Kako bi reklamirane brojeve performansi GDDR6W stavio u kontekst, Samsung kaže da 512-bitni GDDR6W memorijski podsustav (koji koristi osam čipova) može osigurati propusnost na razini sustava do 1,40 GBps pri brzini prijenosa podataka od 22 GTps. Nasuprot tome, 4096-bitni HBM2E memorijski podsustav nudi do 1,60 TBps pri brzini prijenosa podataka od 3,2 GTps, ali uz znatno višu cijenu.

Samsung je standardizirao svoju GDDR6W tehnologiju u drugom tromjesečju 2022. Nakon toga, tvrtka planira koristiti svoj GDDR6W za umjetnu inteligenciju, računalne akceleratore visokih performansi i uređaje poput prijenosnih računala. Iako AMD i Nvidia tek trebaju podržati GDDR6W, Samsung kaže da planira surađivati ​​sa svojim ‘GPU partnerima’ ne otkrivajući točno tvrtke o kojima se radi.

“Primjenom napredne tehnologije pakiranja na GDDR6, GDDR6W pruža dvostruko veći kapacitet memorije i performanse od čipa slične veličine,” rekao je CheolMin Park, potpredsjednik novog poslovnog planiranja u Samsung Electronics Memory Business. “S GDDR6W memorijom, u mogućnosti smo ponuditi različite memorijske proizvode koji mogu zadovoljiti različite potrebe kupaca, što je veliki korak prema osiguravanju našeg vodstva na tržištu.”

Piše: Zlatko Knezićpcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top