Što su to niti svjetline kod zaslona i zbog čega je ovo važno?

0
sto-su-to-niti-svjetline-kod-zaslona-i-zbog-cega-je-ovo-vazno?
Što su to niti svjetline kod zaslona i zbog čega je ovo važno?

Uz sve bolje zaslone u našim monitorima, televizorima i pametnim telefonima, jedno specifično mjerenje se stalno pojavljuje: niti svjetline.

Većina zaslona ovih dana dolazi s preko 500 nita, dok oni najbolji mogu ići preko 1000, pa čak i doseći vrhunac od preko 2000! Ali što su točno niti svjetline i zašto su važni za vaše iskustvo prikaza slike?

monitor niti svjetlineŠto točno jesu niti svjetline zaslona uređaja (pametnih telefona, tableta, televizora)?

Prije nego što se upustimo u definiciju što su niti svjetline, moramo razumjeti nešto o drugim svjetlosnim mjerenjima i kako rade. Počevši od pojma što je kandela. Ako znate španjolski, znat ćete da se “candela” prevodi kao “svijeća” na hrvatskom jeziku. I to je dobro, ali grubo, polazište. Kandela je način mjerenja intenziteta svjetlosti i osnovna je jedinica za intenzitet svjetlosti u Međunarodnom sustavu jedinica (SI).

Nećemo ulaziti u konkretne brojke, uostalom, cijela poanta ovog posta je objasniti niti svjetline laičkim rječnikom i ne želimo ovo previše komplicirati. Ali ono što trebate znati je da je intenzitet svjetlosti voštane svijeće jednak otprilike jednoj kandeli. Stoga naziv ovdje ima smisla.

Sada zamislite da stavite svijeću u kvadratnu kutiju veličine jedan sa jedan metar i zapalite je. Svjetlo te svijeće doprijet će do sva četiri zida unutar tog kvadrata. Sposobnost te svjetlosti da dopre do ta četiri zida je ono što nazivamo nitima svjetline; može se nazvati i kandelama po kvadratnom metru (ili pomoću simbola cd/m²). Dvije svijeće unutar te kutije bit će dvije niti, tri svijeće bit će tri niti i tako dalje i tako dalje. Dakle, kada govorimo o nitima, govorimo o relativnoj svjetlini zaslona i intenzitetu svjetla u odnosu na dobru staru voštanu svijeću. Ako stavite pametni telefon sa zaslonom od 600 nita u tu istu četvrtastu kutiju, trebao bi biti otprilike 600 puta svjetliji od jedne svijeće.

Niti svjetline su postale važno mjerenje svjetline zaslona na pametnim telefonima, računalnim monitorima, prijenosnim računalima i televizorima. I dok nekoliko nita može biti dovoljno za neke slabo osvijetljene scenarije, postoje drugi u kojima biste vjerojatno radije imali svjetliji zaslon; više o tome kasnije.

samsung galaxy s22 ultra zaslon

Zbog čega su niti svjetline važni kao mjerilo?

Kao što smo već rekli, niti svjetline dobro dolaze kada govorimo o svjetlini zaslona. U slabo osvijetljenim scenarijima, primjerice u sobi s ugašenim svjetlima, možda bi vam odgovarao zaslon niske svjetline. Međutim, problem nastaje kada je i ostatak vašeg okruženja svijetao. Lako je gledati u zaslon od 50 nita kada je mračan, ali nije nimalo lako na snažnoj sunčevoj svjetlosti. Zbog toga danas dolaze zasloni s visokim nitom.

Galaxy S22 Ultra, Samsungov vodeći Android telefon, dolazi sa zaslonom koji osvjetljava nevjerojatnih 1.750 nita, što znači da je jednostavno gledati u zaslon čak i kada je vaš telefon izravno izložen sunčevoj svjetlosti. Za referencu, 1000 nita općenito se smatra razinom svjetline vidljive na sunčevoj svjetlosti, tako da Galaxy S22 Ultra lako nadmašuje ovaj test.

Naravno, morat ćete ga smanjiti kada uđete u prostoriju s manje ili bez svjetla ili upotrijebite postavku automatske svjetline na svom pametnom telefonu (koja se također nalazi na prijenosnim računalima i drugim uređajima). U protivnom to će jako štetno djelovati na oči korisnika.

Naravno, baš kao što zasloni visoke svjetline imaju prednosti, imaju i kompromise. Na primjer, predugo držanje visoke svjetline negativno će utjecati na trajanje vaše baterije, jer vaš zaslon troši više energije kako bi ostao svijetao.

Također, ako koristite AMOLED ploču, velika svjetlina može brže istrošiti vaš zaslon, jer ga više opterećujete. To može dovesti do dugoročnih problema sa zaslonom, što vjerojatno želite izbjeći barem prve dvije godine životnog vijeka vašeg pametnog telefona, pogotovo ako ste za njega izdvojili oko 5-6 tisuća kuna.

samsung galaxy s22 ultra olovka

Koja je optimalna svjetlina zaslona?

Sada je vrijeme da ispitamo koliko bi trebao biti svijetao (ili zatamnjen) zaslon u različitim vrstama uređaja. Uostalom, ne zahtijeva svaki slučaj korištenja super svijetao zaslon, ali zatamnjeni nije prihvatljiv ni za druge.

galaxy s22 ultra igranje

Za pametne telefone od 300 do 1.500 nita

Evo što se tiče pametnih telefona: nosimo ih posvuda. I mnogo puta, vjerojatno ćete se naći u situaciji kako izvlačite telefon na izravnu sunčevu svjetlost, kako biste provjerili poziv ili poruku. Ako zaslon vašeg zaslona nije dovoljno svijetao, čak i kada je svjetlina do maksimuma, morat ćete pronaći prvo skrovito mjesto, kako biste mogli vidjeti ono što vam se prikazuje na zaslonu.

Zbog toga telefoni mogu imati koristi od najveće svjetline koju možete dobiti.

Galaxy S22 Ultra je savršen za korištenje pod sunčevom svjetlošću, zahvaljujući svom zaslonu od 1750 nita. Isto tako, mnogi pametni telefoni, čak i ako ne budu tako svijetli, moći će pružiti prihvatljivo iskustvo pod sunčevom svjetlošću.

Prijenosna računala od 200 do 600 nita

Vaše prijenosno računalo je uređaj koji biste inače koristili u zatvorenom prostoru, možda u školi, uredu ili u udobnosti svog doma. Čak i ako ga koristite vani, obično ćete sjesti negdje da ga koristite, a to će mjesto vjerojatno imati barem malo hlada. Svjetlina, dakle, nije toliko važna na prijenosnom računalu koliko je važna na monitoru stolnog računala. I dalje mu je potreban svijetao zaslon, ali ne mora biti tako svijetao kao na pametnom telefonu. Kao takav, zaslon od 200 do 600 nita bit će dovoljno dobar. Ne kažemo da je veća svjetlina loša, ali nije toliko potrebna.

LG Ergo AI Monitor(32UQ890)_01

Monitori od 100 do 500 nita

Konačno, imamo računalne monitore. Zapravo si mogu priuštiti da budu snižene svjetline u odnosu na prijenosna računala. Zašto je tako? Jer iako povremeno možete koristiti prijenosno računalo vani, gotovo nikada to nećete učiniti s monitorom osobnog računala; oni će biti u uredu ili vašem domu, s odgovarajućom rasvjetom. Mogućnost monitora s većom svjetlinom također je cijenjena, ali definitivno nije nešto što morate imati.

Mjerenje svjetline na uređajima od velike je važnosti

Znajući koliko je vaš zaslon osvijetljen u nitama svjetline, možete dobiti grubu izmjeru kako možete očekivati da će vaš zaslon raditi u različitim uvjetima osvjetljenja, prije nego što ga kupite. Iako niti nisu najvažnija stvar u kvaliteti zaslona, dobro ih je znati, a nadamo se da s tom informacijom možete kupiti odgovarajući uređaj za vaše potrebe.pcchip.hr