Tvrdi diskovi postaju sve lošiji. Veliko istraživanje pokazalo je da modeli stariji od 2015. godine imaju duži vijek trajanja od novijih!

tvrdi-diskovi-postaju-sve-losiji-veliko-istrazivanje-pokazalo-je-da-modeli-stariji-od-2015.-godine-imaju-duzi-vijek-trajanja-od-novijih!

Tvrdi diskovi i dalje su iznimno prisutni na tržištu. Iako ih sve više zamjenjuju SSD-ovi prvenstveno zbog većih brzina, tvrdi diskovi na računalima i dalje imaju svoje poklonike zbog svoje cijene i pristupačnosti.

U domeni stvaranja backupa podataka te arhiviranja eksterni tvrdi diskovi češće su korišteni u odnosu na SSD-ove. Takve prilike na tržištu uvijek zahtijevaju i određena testiranja koja korisnicima pružaju uvid u informacije koje mogu biti od velike važnosti prilikom odluke o kupnji uređaja. Jedno takvo provela je poznata američka tvrtka Secure Data Recovery i rezultati su prilično šokantni.

WD Black 6TB HDD

Analiza oštećenih diskova

Tvrtka Secure Data Recovery napravila je analizu 2007 oštećenih i defektivnih tvrdih diskova. Zaključak provedenog testiranja govori da su u pravilu stariji diskovi izdržljiviji i otporniji od novijih.

Testirani tvrdi diskovi imali su kapacitete u rasponu od 40 GB do 10 TB. Posebno je zanimljiv podatak da je njihov prosječni životni vijek iznosio 25.233 sata. Ako to pretvorimo u dane, radi se 1051 danu tj. dvije godine i 10 mjeseci.

Udio testiranih tvrdih diskova prema proizvođačima je bio sljedeći:

  1. Western Digital – 47 posto
  2. Seagate – 28 posto
  3. Hitachi – 10 posto
  4. Toshiba – 8 posto
  5. Samsung – 6 posto
  6. Maxtor – 1 posto.

Također treba napomenuti da je za svaki tvrdi disk utvrđena vrijednost sati rada (Power-On Hours) te broj oštećenih ili neupotrebljivih sektora (Current Pending Sector Count). Radni sati računati su od trenutka kad je korisnik počeo koristiti tvrdi disk do tvrtkinog zaprimanja istog uređaja kao neispravnog. Pod oštećene ili neupotrebljive sektore računa se broj onih koji su nastali tijekom rutinskih operacija čitanja i pisanja.

Iz analize isključeni su oni tvrdi diskovi koji su doživjeli kvar zbog nepredvidivih okolnosti kao što su električni udari, malware, prirodne katastrofe ili slučajne pogreške pri rukovanju uređajem.

Podatke o analizi možete dobiti unutar sljedeće tablice:

PROIZVOĐAČ BROJ DISKOVA SATI RADA OŠTEĆENI ILI NEUPOTREBLJIVI SEKTORI
Western Digital 936 25.676 628
Seagate 559 23.298 2.671
Hitachi 211 18.632 3.348
Toshiba 151 34.799 1.884
Samsung 123 19.224 529
Maxtor 27 29.771 228

Prikazani rezultati donose vrlo zanimljive podatke.

Prosječni tvrdi disk razvije tijekom svog rada 1.548 oštećenih ili neupotrebljivih sektora, a njihov se broj povećava nakon što se pojavi kvar. Treba reći kako tvrdi disk od jednog terabajta ima malo ispod dvije milijarde sektora i na prvi pogled se rezultati istraživanja mogu činiti zanemarivima, ali čak i manje brojke neispravnih sektora značajno povećavaju mogućnost njihovog širenja i posljedično mogu izazvati gubitak podataka.

Podaci iz tablice također pokazuju da najduži životni vijek imaju Toshibini tvrdi diskovi s 34.799 radnih sati, a kao najlošiji pokazali su se Hitachi sa samo 18.632 radna sata. Hitachi tvrdi diskovi najlošiji su i kod kategorije oštećenih ili neupotrebljivih sektora.

Stručnjaci iz tvrtke Secure Data Recovery bili su kod ovog istraživanja uglavnom fokusirani na dva najveća prozvođača – Western Digital i Seagate. Analiza je pokazala da je njihovih top 5 diskova po izdržljivosti i otpornosti proizvedeno prije 2015. godine! S druge strane, kod ostalih proizvođača utvrđeno je da su njihovi najizdržljiviji i najotporniji tvrdi diskovi proizvedeni također prije 2015. godine.

Od 2015. u tehnologiji izrade tvrdih diskova mnogo toga se promijenilo pa noviji uređaji imaju veće vrijednosti gustoće površine te kompleksnije sheme snimanja kao što je SMR (shingled magentic recording). Kompleksniji su postali i hardverski dijelovi na kojima se snimanje odvija. Generalno, složenija izrada tvrdog diska u današnje vrijeme jednostavno povećava mogućnost kvara. Rezultati su jasno pokazali da stariji tvrdi diskovi koji koriste CMR (conventional magnetic recording) tehnologiju snimanja traju duže i otporniji su u odnosu na nove koji koriste SMR, a ova tehnologija više „troši“ same komponente uređaja.

Drugi problem koji su istaknuli stručnjaci iz tvrtke Secure Data Recovery su sve manje veličine tvrdih diskova i njihovo ograničenje. S time se dobivaju uređaji gdje mehanički dijelovi nemaju previše prostora pa zbog toga lakše dolazi do mehaničkih kvarova i znatno manje trajnosti uređaja nego ranije.

hdd

Pouzdanost tvrdih diskova ubuduće još lošija?

Nakon izloženih rezultata se s pravom možemo pitati što nas očekuje u budućnosti. Svakako ne bi trebali stvarati negativnu sliku novih modela tvrdih diskova jer i oni imaju svoje prednosti, a neke od njih su brži rad i prijenos podataka te ukupno bolja izvedba.

Analiza koju smo prikazali ima svoja ograničenja jer se radi o manjem uzorku tvrdih diskova koji su postali dijelom testiranja. Također bi dobro došli i neki detaljniji podaci s kojima bi više saznali o samim uređajima. Uvijek možemo naći neke zamjerke, ali možemo reći kako je Secure Data Recovery napravio izvrsnu analizu te pred nas stavio određena pitanja na koja moramo dobiti odgovor.

Ono što najviše zabrinjava je trend slabije kvalitete novih uređaja. Ovo nije samo slučaj unutar kategorije tvrdih diskova i općenito IT industrije, već se radi o trendu koji zahvaća industrije svih elektroničkih uređaja.

Pomalo šokantno zvuči da su se tvrdi diskovi stariji od 2015. godine pokazali izdržljivijima i otpornijima u odnosu na današnje. Ušteda na materijalu, kvaliteta materijala i izrade te preveliko pouzdavanje u nove tehnologije stvorili su situaciju na tržištu koja je izvrsno opisana kroz provedeno istraživanje i samo se možemo pitati ako će se za 5 do 10 godina vijek trajanja diskova još više smanjiti.

Istraživanje tvrtke Secure Data Recovery dostupno je na sljedećoj poveznici.

Piše: Ervin Mičetićpcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top