U potrazi ste za novim USB kabelom? Obratite pozornost na 8 vrlo važnih faktora prije kupnje

u-potrazi-ste-za-novim-usb-kabelom?-obratite-pozornost-na-8-vrlo-vaznih-faktora-prije-kupnje


Logo
Nedjelja, 19 studenoga, 2023
Logo

PočetnaHardverPeriferijaU potrazi ste za novim USB kabelom? Obratite pozornost na 8 vrlo…

U potrazi ste za novim USB kabelom? Obratite pozornost na 8 vrlo važnih faktora prije kupnje

Luka Knežević

By Luka Knežević
0
7
OTG-USB

Kupnja USB kabela nekad je bila mnogo jednostavnija i prosječni korisnik nije imao toliko dilema kao danas. S pojavom novih standarda kao što su USB-C, USB 3.0 ili USB 4.0 situacija se na tržištu USB kabela nepovratno zakomplicirala i danas se traži osnovno poznavanje njihovih karakteristika kako bi se mogli snaći među silnom ponudom.

Nažalost, samo znanje o USB standardima još uvijek nije dovoljno kako bi potencijalni kupac imao širu sliku o tome što kupuje. Postoji još niz elemenata o kojima se treba informirati prilikom odabira novog USB kabela.

U nastavku pročitajte kojih smo 8 važnih faktora naveli kao ključne prilikom odluke o kupnji USB kabela te što svaki od njih znači.

USB-kablovi

 1. Vrsta kabela

Prvi i najvažniji faktor koji morate uzeti u obzir prilikom odabira USB kabela je njegova vrsta. USB kabeli dolaze u raznim oblicima i veličinama koji su objedinjeni unutar standarda kao što su USB-A, USB-B, USB-C ili micro USB.

Može se reći kako najmanju pogrešku možete napraviti s kupnjom USB-C kabela jer ga koristi većina modernih laptopa i pametnih telefona te oni redovito imaju makar jedan USB-C utor. USB-C također ima neke jedinstvene karakteristike kao što su mogućnost istovjetnog korištenja obje strane kabela, prijenosi podataka velike brzine, veća snaga, podrška za alternativne modove te kompaktnost.

USB-A i USB-B standardi se još uvijek koriste, no postaju sve manje popularni s vremenom. Ostali USB standardi se ipak rjeđe koriste.

USB verzija

 1. USB verzija

USB tehnologija evoluirala je od pojave svoje prve generacije krajem 90-ih pa sve do najnovije verzije koja je izašla na tržište u kolovozu 2019. godine. Danas na tržištu prevladavaju USB 2.0, USB 3.0 te USB 4.0.

USB verzije koje imaju brojčane oznake ne opisuju vrstu kabela kao što je to slučaj s oznakama A, B i C. USB verzije s brojčanim oznakama utvrđuju razinu prijenosa podataka, brzinu punjenja (u nekim slučajevima), podršku za alternativne modove te čak tip konektora (USB 4.0). Naravno, novije verzije USB-a ponudit će brže prijenose podataka i sveukupno bolju izvedbu.

Boje te drugačiji logo u pravilu će biti oznake s kojima se razlikuju generacije USB verzija te drugačije značajke USB uređaja.

Na primjer, USB tip A utor može biti obojan plavom bojom ili imati pored sebe inicijale SS kako bi označio da se radi o 3.0 ili SuperSpeed utoru. USB 3.0 i USB 4.0 utori uglavnom dolaze u plavoj boji kako bi ih se razlikovalo od starijih verzija.

USB-IF

 1. Brzina prijenosa podataka

Brzina prijenosa podataka određenog USB kabela još je jedna stvar koju bi trebali razmotriti prilikom kupnje, a posebno ako učestalo radite prijenosa velikih količina datoteka s uređaja na uređaj.

Brzinu prijenosa podataka primarno određuje USB verzija. USB 4.0 standard je najbrža USB verzija u ovom trenutku i teoretski može osigurati brzine do 120 Gbps. Moguće je da vam ovakve razine nisu potrebne, ali USB 3.0 kabel bi u današnje vrijeme trebao biti minimum kad kupujete USB kabel.

 

 1. USB Power Delivery (PD) standard i alternativni modovi

USB Power Delivery (PD) standard omogućuje USB-C kabelima nošenje dovoljne količine energije kako bi se opskrbili zahtjevniji uređaji kao što su tvrdi diskovi, laptopi i pametni telefoni s brzim punjenjem. USB Power Delivery samo je jedan od alternativnih modova koji se nalaze pod USB-C protokolom te omogućuje snagu od 240 vata.

Svi USB-C kabeli nude Power Delivery funkcionalnost, ali ne podržavaju svi snagu od 240 vata. One koji podržavaju možete identificirati putem pregleda specifikacija ili loga na kabelu.

Alternativni modovi kao što su DisplayPort, HDMI Alt Mode, Mobile High-Definition Link (MHL) ili Thunderbolt znaju biti prisutni kod USB kabela. Prilikom kupnje USB kabela također provjerite ako za njih postoji podrška ili kompatibilnost jer ih je korisno imati kao mogućnost.

USB eksterna memorija

 1. Dužina kabela

Svi USB kabeli imaju ograničenja dužine tj. neku prethodno određenu dužinu nakon koje se kvaliteta USB signala umanjuje. Maksimalna dužina kabela razlikuje se od USB generacije do generacije. USB 1.0 imao je ograničenje na 2.74 metra, USB 2.0 najviše na 4.87 metara, a USB 3.0 i njegove varijante imaju ograničenja između 2.47 i 4.87 metara.

U tehničkom smislu, kabel bi mogao biti i duži od navedenih ograničenja, no to bi u značajnoj mjeri utjecalo na kvalitetu prijenosa podataka.

Ako trebate duži USB kabel, obratite pozornost na to da njegov sklop dodatno pojačava kvalitetu signala pa na taj način proširuje maksimalne duljine. Ovu stavku morat ćete iščitati iz podataka o samom proizvodu.

 

 1. Cijena i pristupačnost

Kod USB kabela isto vrijedi kao i kod drugih proizvoda – koliko platite toliko dobijete. Iz ovog razloga je vrlo važno obratiti pozornost na balans između cjenovne pristupačnosti i kvalitete. Poznatiji brend kabela iz to razloga će sigurno biti skuplji u odnosu na neke manje poznate.

Također se velika razlika u cijeni vidi kod različitih generacija USB kabela. Noviji standardi su znatno skuplji od starijih jer inkorporiraju noviju i bržu tehnologiju.

Samostalno napravite analizu cijena na različitim web trgovinama kako bi vidjeli njihova kretanja te gdje bi se mogla naći ponuda koja uključuje povoljnu cijenu i kvalitetu.

 

 1. Kvaliteta građe

Trajnost USB kabela dolazi do izražaja s njegovim čestim korištenjem. Na primjer, kabel za punjenje svakako bi trebao biti trajniji od onog koji se koristi za povremeni prijenos podataka.

Pouzdanost USB kabela obično se rangira putem podatka o maksimalnom broju ciklusa uključivanja i isključivanja. Primjerice, USB-C kabeli prilično su izdržljivi ako u ovom segmentu imaju brojku od 10.000 ciklusa.

Iako ne postoji standardna metoda za testiranje USB kabela, neki proizvođači rade testove savijanja pa ćete ovaj podatak naći pod oznakom „bend ratings“ koja daje informaciju o tome koliko je kabel izdržljiv.

Također obratite pozornost na značajke kao što su pojačani konektori, podebljani provodnici (promjer unutarnjih vodiča u milimetrima koji se označava s kraticom AWG) te pletene najlonske zaštite.

USB-IF

 1. Certifikati i recenzije/rejtinzi

USB-IF (USB Implementers Forum) je neprofitna organizacija koja ima program testiranja USB kabela (priznat u cijelom svijetu) koji pomaže u njihovom verificiranju te potvrđivanju da imaju potrebne standarde kvalitete te podršku za značajke koje su navedene u opisu proizvoda.

USB-IF certificirani kabeli također moraju uključivati opise bandwitha te rejtinge snage.

Ovakav oblik certifikacije kod USB kabela je vrlo dobar znak jer u pravilu na tržištu postoji njihov veliki broj koji nisu certificirani i jeftiniji su. Drugim riječima, s takvom kupnjom nikad ne znate ako su prikazane specifikacije zaista istinite.

Neovisno o tome kupujete li kabel koji ima ili nema certifikat, istražite na internetu ako postoje recenzije prijašnjih kupaca o tom proizvodu. One će vam dosta reći o tome ako su izvedba i trajnost kabela zaista pouzdane stavke te ako prikazane specifikacije u proizvođačevom opisu proizvoda odgovaraju stvarnosti.

Na kraju možemo savjetovati da si zaista morate uzeti vremena prije odluke o kupnji USB kabela jer ovih 8 faktora koje smo naveli treba istražiti kako bi dobili širu sliku određenog proizvoda. Kupnju prilagodite svojim potrebama i nakon analize donesite odluku koji vam točno USB kabel treba.

Piše: Ervin Mičetić

 • Tags
 • Kupnja USB kabela
 • USB verzija
Prethodni članak

Koliko dugo bi trebala trajati baterija laptopa?
Luka Knežević

Luka Knežević

Komentiraj Otkaži komentar

Please enter your comment!

Please enter your name here

Logo
pcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top