Windows 10 i 11 – zašto je noviji sustav ponekad lošijih performansi?

windows-10-i-11-–-zasto-je-noviji-sustav-ponekad-losijih-performansi?

Microsoft nam je više puta dao do znanja kako vjeruju da je Windows 11 najbolji OS za igranje, a i za opću upotrebu. Primjerice, kada je DirectStorage postao dostupan na računalima, iz Microsofta su obećavali “nevjerojatno iskustvo” korištenja na Windows 11 sustavu. Međutim, testovi su još od prvih dana nakon izdanja Windows 11 21H2 pokazali da određene značajke na novom operativnom sustavu štete performansama, barem tokom igranja, zbog čega je sam Microsoft preporučio isključivanje nekih od njih.

Što se dogodilo? Naime, stavimo li na stranu opće performanse, bilo je tu i grešaka koje su se morale priznati i posljedično blokirati ažuriranje 22H2. Sve te greške su kasnije popravljene ažuriranjem u prosincu 2022., a otprilike mjesec dana nakon toga iz Microsofta su objavili video u kojem je opet objašnjeno kako je Windows 11 (ovaj put se radilo o verziji 22H2) izvrstan za igranje. Međutim, taj video je objavljen samo tjedan dana nakon što je ocijenjeno kako Windows 11 zapravo nije toliko bolji od Windows-a 10 – zapravo, jedva da je postojalo išta konkretno što bi se isticalo.

windows 10

Osim poboljšanja kod igranja, Microsoft je ranije ove godine također naveo i opća poboljšanja performansi te razne optimizacije – između ostalog bilo je i govora o poboljšanju performansi Windows Shell-a.

Kako je to izgledalo u praksi i što je tome prethodilo? Naime, Intel je prešao na hibridni dizajn za svoju 12. generaciju Core procesora (Alder Lake). I ne samo to, tvrtka je napravila i nekoliko drugih promjena na ostalim komponentama, koje su nazvane “Uncore” dio procesora, također poznat kao „System Agent“, koji uključuje Northbridge. Jedna takva promjena je uzrokovala različite probleme s latencijom i općenito rezultirala slabijim performansama na Intelovim hibridnim čipovima.

Problem je navodno bio posljedica micanja “I/O drivera” s CPU-a na Intelovoj 12. i 13. generaciji i u većini slučajeva je posebno izražen na Windowsima 10. Iako ni Windows 11 nije u potpunosti imun na ove probleme u performansama, zajednički trud Microsofta i Intela na optimizaciji „Thread Director-a“ za hibridne procesore isplatio se u nekim slučajevima, iako testovi nisu uvijek bili blistavi.

windows 11

U jednom videu koji se bavi razlikama u performansama procesora kod igranja, zamijećena je značajna razlika u performansama između 13. generacije Raptor Lake i9-13900K te 10. generacije Comet Lake i9-10850K procesora. Zanimljivo je da je u mnogim scenarijima stariji CPU bio onaj koji je odnio pobjedu. Općenito se mogla vidjeti bolja brzinu i niža latencija na starijem čipu.

Međutim, nije iznenađujuće da je spomenuta Intelova suradnja s Microsoftom pomogla jer je vodeći Intelov (hibridni) procesor 13. generacije nerijetko bolji kada ga se koristilo na sustavu Windows 11, zbog posebnih optimizacija samog operativnog sustava.

Kako bi se vidjelo je li sve navedeno zbog arhitektonskog pomaka od strane Intela, neovisno o operativnom sustavu,  Comet Lake i9 ponovno je stavljen na test tako što je isti procesor bio pokretan sustavom 10 i 11, gdje su rezultati dali zaključiti kako je situacija na Windowsima 10 uglavnom bolja, barem u aspektima performansi koji se bave latencijama. U CS:GO-u, na primjer, vrijeme učitavanja bilo je daleko bolje u sustavu Windows 10. Opća koristivost i responzivnost sustava je također bila bolja.

Iz svega navedenog da se zaključiti kako nisu samo promjene u arhitekturi kod Intelovih procesora krive za lošije performanse.

Piše: Niko Barbarićpcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top