skip to Main Content
Hoće li Hrvatska izgraditi flotu električnih brodova kako bi povezala otoke
Hoce-li-hrvatska-izgraditi-flotu-elektricnih-brodova-kako-bi-povezala-otoke

Na Fakultetu Strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu u ponedjeljak, 25. listopada, potpisan je Sporazum o partnerskoj suradnji projektne inicijative “Autonomni elektro-brodovi za pametne otoke i gradove”. Cilj inicijative je postaviti osnove za razvoj flote električnih brodova na Jadranu, s naglaskom na putnički prijevoz.
Inicijativa želi potaknuti razvoj i gradnju putničkih brodova koji će povezivati otoke međusobno, koristeći pri tome elektropogon, autonomnu plovidbu i/ili pristajanje i nadopunjavanje spremnika energije velike snage. Pokrenuta je temeljem znanja, iskustva i referenci sudionika kako bi se potaknuo razvoj suvremenog brodskog prijevoza koristeći pri tome nultu stopu emisija, oslanjajući se isključivo na “zelena” goriva. Tehnološki napredni pogon na brodovima prati djelomična ili potpuna autonomija, gdje na prvo mjesto dolaze sigurnosni aspekti prijevoza putnika, a autonomno pristajanje prvi je razvojni korak.
Inicijativa predviđa razvoj i gradnju 21 putničkog broda kapaciteta 100 do 300 putnika, koji će biti izgrađeni u tri veličine te će po jedan od svakog modela biti smješten diljem Jadrana u sklopu pilot projekta testiranja mogućnosti pojedinih destinacija. Sedam destinacija bit će odabrano kroz zajednička promišljanja s nadležnim tijelima.

116

Vezani članci

sto-je-doxware-i-je-li-opasan?

Što je Doxware i je li opasan?

Zlonamjerni softver (malware) ne postoji samo u jednom obliku. Danas postoji više vrsta zlonamjernih softvera koji vas izlažu opasnosti, uključujući...

kingston-fury-obogacuje-svoju-ddr5-liniju

Kingston FURY obogaćuje svoju DDR5 liniju

Privlačni agresivni hladnjaci u bijeloj bojiDinamično, prilagodljivo RGB osvjetljenje s Kingston FURY CTRL-omIntel XMP 3.0 certificiranZagreb, Hrvatska – 30. ožujka,...

Back To Top
Search