Hrvatska razvija digitalni pasoš na mobilnom telefonu

Hrvatska i Finska, kao i Holandija i Kanada, dobile su pilot-projekte razvoja digitalnog pasoša na mobilnom telefonu, čiji je krajnji cilj da se novom tehnologijom olakšaju putovanja i unaprijedi sigurnost putnika.
Hrvatski građani tako će među prvima u Evropskoj uniji moći da koriste digitalni pasoš u svom digitalnom novčaniku na telefonu.
Digitalni pasoš građanima će, na primjer, omogućavati da unaprijed najave svoj dolazak u neku zemlju, i tako maksimalno skrate vrijeme prelaska graničnih prelaza. Projekat u Hrvatskoj sprovode Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agencija za komercijalnu djelatnost, u kojima pojašnjavaju da je riječ o zahtjevnom projektu, u kojem im tek predstoje razvoj i brojna testiranja, a to je i razlog što je Evropska komisija odobrila finansiranje u iznosu od gotovo 2,3 mil EUR.
Hrvatski građani još od 2009. godine koriste “ePutovnicu”, čija se sigurnost trenutno bazira na provjeri autentičnosti ličnih podataka koji se nalaze u fizičkom i elektronskom obliku. To znači da su digitalizovani podaci sačuvani u čipu identični ispisanim podacima u fizičkom pasošu. Izuzetak su biometrijski podaci, piše Jutarnji list.
Podstaknuti pandemijom, ICT industrija i vlade istražuju načine korišćenja digitalnih informacija o putnicima, kako bi im omogućili lakši prolazak graničnih prijelaza, posebno na aerodromima. To je iniciralo različita rješenja, ali cilj je standardizacija izdavanja putnih isprava u digitalnom formatu.
DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top