Hrvatska razvija digitalni pasoš na mobilnom telefonu

0
Hrvatska i Finska, kao i Holandija i Kanada, dobile su pilot-projekte razvoja digitalnog pasoša na mobilnom telefonu, čiji je krajnji cilj da se novom tehnologijom olakšaju putovanja i unaprijedi sigurnost putnika.
Hrvatski građani tako će među prvima u Evropskoj uniji moći da koriste digitalni pasoš u svom digitalnom novčaniku na telefonu.
Digitalni pasoš građanima će, na primjer, omogućavati da unaprijed najave svoj dolazak u neku zemlju, i tako maksimalno skrate vrijeme prelaska graničnih prelaza. Projekat u Hrvatskoj sprovode Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agencija za komercijalnu djelatnost, u kojima pojašnjavaju da je riječ o zahtjevnom projektu, u kojem im tek predstoje razvoj i brojna testiranja, a to je i razlog što je Evropska komisija odobrila finansiranje u iznosu od gotovo 2,3 mil EUR.
Hrvatski građani još od 2009. godine koriste “ePutovnicu”, čija se sigurnost trenutno bazira na provjeri autentičnosti ličnih podataka koji se nalaze u fizičkom i elektronskom obliku. To znači da su digitalizovani podaci sačuvani u čipu identični ispisanim podacima u fizičkom pasošu. Izuzetak su biometrijski podaci, piše Jutarnji list.
Podstaknuti pandemijom, ICT industrija i vlade istražuju načine korišćenja digitalnih informacija o putnicima, kako bi im omogućili lakši prolazak graničnih prijelaza, posebno na aerodromima. To je iniciralo različita rješenja, ali cilj je standardizacija izdavanja putnih isprava u digitalnom formatu.
Advertisement