skip to Main Content
Hrvatski telekom: Nastavak pozitivnih trendova i solidan poslovni zamah
Hrvatski-telekom:-nastavak-pozitivnih-trendova-i-solidan-poslovni-zamah

Hrvatski Telekom zaključio je prvih devet mjeseci 2021. u pozitivnom tonu s dobrim poslovnim rezultatima i rastom prihoda koji je ponovno doveo do snažnog rasta EBITDA-e nakon najmova. Održavanjem plana ulaganja osiguran je nastavak pozitivnih trendova i solidan poslovni zamah, navodi se u priopćenju kompanije.
“Hrvatski Telekom nastavio je s pozitivnim razvojem poslovanja u prvih devet mjeseci 2021., a dobri rezultati ostvareni u segmentu nepokretnih i pokretnih telekomunikacija, odraženi su u stabilnom rastu EBITDA-e nakon najmova”, rekao je osvrćući se na poslovne rezultate za devet mjeseci 2021. Konstantinos Nempis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.
U prvih devet mjeseci 2021. Hrvatski Telekom povećao je ukupne konsolidirane neto prihode za 34 milijuna kuna, odnosno za 0,6 posto u odnosu na prvih devet mjeseci 2020. godine. Prihodi su rasli ponajprije zahvaljujući većim prihodima od pokretnih telekomunikacija (259 milijuna kuna, odnosno 10,6%), na koje su djelomično utjecali prihodi od sistemskih rješenja, a što je rezultat usredotočenosti na poslove s visokim maržama i sezonskih učinaka (-217 milijuna kuna, odnosno -32,6%). Ako se isključi doprinos Optima Telekoma u trećem tromjesečju 2020. (67 milijuna kuna), rast prilagođenih neto prihoda u 2021. godini iznosio bi 101 milijun kuna, odnosno 1,9 posto.
EBITDA nakon najmova također je zabilježila rast od 132 milijuna kuna, odnosno 6,4 posto, u prvih devet mjeseci 2021., što je rezultat rasta HT Grupe u Hrvatskoj (6,3%) i Crnogorskog Telekoma (7,3%). Marža EBITDA-e nakon najmova iznosila je 39,7 posto.
Zahvaljujući pozitivnom poslovnom zamahu nastavljen je i kontinuirani rast EBITDA-e nakon najmova i to četvrto tromjesečje zaredom. Ako se isključi doprinos Optima Telekoma u trećem tromjesečju 2020. (28 milijuna kuna), rast prilagođene EBITDA-e nakon najmova iznosio bi 160 milijuna kuna, odnosno 7,9 posto.
Neto dobit iznosila je 460 milijuna kuna te je manja u odnosu na isto razdoblje prošle godine jer veća EBITDA-a i manje oporezivanje nisu u potpunosti neutralizirali povećanje amortizacije na godišnjoj osnovi, a koje je rezultat većih ulaganja u prethodnim godinama. Ulaganja u posljednjih šest godina iznosila su više od 10 milijardi kuna, pri čemu je HT ponovno ulagao više nego ostatak tržišta zajedno. Pritom se amortizacija na tromjesečnoj osnovi smanjila, dok je neto dobit 2,5 puta veća u odnosu na prethodno tromjesečje, odnosno veća je za 295 milijuna kuna.
Iako je okruženje i dalje zahtjevno, Hrvatski Telekom poboljšao je izglede za 2021. (uključujući Optima Telekom do kraja srpnja 2021.) te očekuju nisko jednoznamenkasto smanjenje prihoda i srednje jednoznamenkasto povećanje EBITDA-e nakon najmova u usporedbi s 2020. Očekivanja u pogledu kapitalnih ulaganja na razini su od 1,6 milijardi kuna. Kad je riječ o regionalnom širenju, nastavljamo pratiti i procjenjivati potencijalne prilike za akvizicije.
Nakon završetka postupka javne dražbe i ulaganjem 130 milijuna kuna u novi radiofrekvencijski spektar u frekvencijskim pojasevima 700 MHz, 3,6 GHz i 26 GHz, Hrvatski Telekom osigurao je najveći udio u spektru za 5G mrežu i time dodatno učvrstio svoj vodeći položaj. Dozvole za upotrebu radiofrekvencijskog spektra dodijeljene su na razdoblje od 15 godina.
Hrvatski Telekom i dalje je usredotočen na izgradnju svoje optičke infrastrukture.  Nepokretna mreža je dodatno proširena i optikom je pokriveno više od 435.000 kućanstava. Krajem trećeg tromjesečja HT-ova optička pristupna mreža bila je dostupna za ukupno 597.000 kućanstava. To je rast od 26 posto u odnosu na prošlu godinu.

85

Vezani članci

Back To Top
Search