skip to Main Content
Hrvatski telekom u 2022. proširio optičku mrežu za 21 posto
Hrvatski-telekom-u-2022.-prosirio-opticku-mrezu-za-21-posto
[zvor: Hrvatski telekom/multimedija]

U 2022. organski prihodi Grupe Hrvatskog telekoma povećani su za 2,2 posto zahvaljujući kontinuiranom zamahu rasta u području osnovnih usluga mobilnih i fiksnih telekomunikacija, kako u Hrvatskoj tako i u Crnoj Gori. Dobri rezultati ostvareni u prvoj polovici godine doveli su do povećanja organske EBITDA-e nakon najmova za 0,8 posto na razini cijele godine. Organska neto dobit veća je za 10,5 posto, prvenstveno kao rezultat normalizacije amortizacijskih troškova koji su najvišu razinu dosegnuli u prvoj polovici 2021. godine. Neto dobit nakon nekontrolirajućih udjela iznosi 657 milijuna kuna i za 7,3 posto veča je u odnosu na prethodnu godinu.

Usprkos izazovnom gospodarskom okruženju, organska ulaganja ostala su na istoj razini kao prethodne godine i ukupno su iznosila 1,7 milijardi kuna (231 milijun eura) te su predstavljala daleko najveća ulaganja na tržištu i doprinos HT-a digitalizaciji Hrvatske, navodi se u priopćenju kompanije.

Fokus na izgradnji optičke infrastrukture

U 2022. fokus je bio na izgradnji optičke infrastrukture i implementaciji fiksne pristupne mreže sljedeće generacije (NGA). Kao rezultat tih aktivnosti, HT-ova FTTH (optička) mreža proširena je za 21 posto u odnosu na prethodnu godinu, čime je osigurano povezivanje optikom za više od pola milijuna kućanstava.

U 2022. fokus je bio na izgradnji optičke infrastrukture i implementaciji fiksne pristupne mreže sljedeće generacije, a 5G mrežom trenutno je pokriveno oko 100 gradova u Hrvatskoj i više od 2 milijuna ljudi

HT istovremeno ostaje fokusiran na ulaganja u razvoj 5G mreže, kojom je trenutno pokriveno oko 100 gradova u Hrvatskoj i više od 2 milijuna ljudi.

Izgledi za 2023.

Na početku 2023. u HT-u očekuju da će izazovi s kojima su se suočavali 2022. i dalje biti prisutni. Inflacijski pritisci i dalje će utjecati na troškove kompanije i raspoloživi dohodak korisnika, energetsko tržište ostat će nestabilno te je predviđeno usporavanje rasta hrvatskog BDP-a.

HT će nastaviti s provedbom strategije utemeljene na četirima strateškim stupovima i istodobno poticati bržu transformaciju operativnog modela. Stoga su ciljevi Hrvatskog Telekoma u 2023. godini: niži jednoznamenkasti rast prihoda i EBITDA-e nakon najmova te srednje jednoznamenkasto smanjenje kapitalnih ulaganja nakon najmova u odnosu na 2022. godinu. Izgledi za regionalno širenje ostaju isti: HT nastavlja pratiti i procjenjivati potencijalne aktivnosti stjecanja i preuzimanja.

“U vrlo zahtjevnoj godini te usprkos sve većim izazovima u makroekonomskom okruženju, uz inflacijske pritiske i dosad nezapamćene cijene energenata, uspješno smo ostvarili dobre poslovne rezultate što nam je omogućilo da ulaganja održimo na prošlogodišnjoj razini.

Makroekonomski izazovi iz 2022. bit će prisutni i ove godine, međutim ostajemo predani svojim planovima, ulaganjima i pružanju podrške nacionalnim ciljevima jer su digitalna infrastruktura i usluge koje pružamo ključne poluge rasta”, rekao je Konstantinos Nempis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.

71

Vezani članci

sto-je-doxware-i-je-li-opasan?

Što je Doxware i je li opasan?

Zlonamjerni softver (malware) ne postoji samo u jednom obliku. Danas postoji više vrsta zlonamjernih softvera koji vas izlažu opasnosti, uključujući...

kingston-fury-obogacuje-svoju-ddr5-liniju

Kingston FURY obogaćuje svoju DDR5 liniju

Privlačni agresivni hladnjaci u bijeloj bojiDinamično, prilagodljivo RGB osvjetljenje s Kingston FURY CTRL-omIntel XMP 3.0 certificiranZagreb, Hrvatska – 30. ožujka,...

Back To Top
Search