Hrvatski Telekom u 2023. proširio optičku mrežu za 20,5 posto

hrvatski-telekom-u-2023.-prosirio-opticku-mrezu-za-20,5-posto
[zvor: Hrvatski telekom/multimedija]

Hrvatski Telekom u prvih devet mjeseci 2023. zabilježio je rast prihoda od 4,9 posto u odnosu na prošlu godinu zahvaljujući dobrim rezultatima u segmentima privatnih i poslovnih korisnika.

“Unatoč inflacijskim i konkurentskim pritiscima, uspješno smo zadržali rast operativnih troškova na 4,4 posto u odnosu na prošlu godinu, čemu su doprinijeli sustavna transformacija operativnog modela i inicijative koje su omogućile veću učinkovitost poslovanja. To je, zajedno sa snažnim poslovnim zamahom, pridonijelo rastu prilagođene EBITDA-e nakon najmova od 3,9 posto u odnosu na prošlu godinu”, navodi u priopćenju o poslovanju u prva tri tromjesčja ove godine Hrvatski Telekom.

Neto dobit od 96,3 milijuna eura odražava dobre rezultate EBITDA-e, uz doprinos sa strane neoperativnih stavki.

Ukupna ulaganja u promatranom razdoblju, među ostalim i u spektar, vrijedna su 281,3 milijuna eura (+91,1% u odnosu na prošlu godinu). “Ulaganjima u digitalizaciju i razvoj infrastrukture u cijeloj Hrvatskoj, kako u gradskim tako i u ruralnim područjima, HT je dodatno ojačao vodeći položaj svoje mobilne i fiksne mreže”, navodi se u priopćenju.

U 2023. Hrvatski Telekom je osigurao najveći udio u pojasevima koji su bili predmetom ovogodišnje dražbe za radiofrekvencijski spektar i proširio je svoju optičku mrežu (FTTH) u Hrvatskoj za dodatnih 20,5 posto u odnosu na prošlu godinu. Cilj je pokriti gigabitnim optičkim brzinama više od milijun kućanstava.

Djelomična deregulacija usluga mreže velike brzine

HAKOM je 27. srpnja 2023. donio konačne odluke o analizi tržišta veleprodajnog pristupa nepokretnoj mreži kojima je deregulirao usluge optičke mreže HT-a u 72 upravne jedinice u gradskim područjima Hrvatske u kojima je HAKOM utvrdio da postoji tržišna konkurencija.

“Deregulacija mreža velikih brzina na konkurentnim područjima omogućit će jednake tržišne uvjete svim sudionicima na tržištu”, ističu u HT-u.

Pripajanje Iskon Interneta

U okviru tekuće transformacije modela poslovanja Hrvatski Telekom pokrenuo je tijekom 2023. godine niz inicijativa za daljnje povećanje učinkovitosti poslovnog modela.

“Pojednostavnjenjem i digitalizacijom procesa te modernizacijom tehnologija dodatno smo poboljšali korisničko iskustvo u segmentima privatnih i poslovnih korisnika. Jedna od važnijih strateških aktivnosti Hrvatskog Telekoma jest odluka o pripajanju društva Iskon Internet d.d. Hrvatskom Telekomu d.d., kao društvu preuzimatelju. Predviđeno je da od siječnja 2024. godine Iskon nastavlja poslovati kao zaseban brend unutar Hrvatskog Telekoma. Taj strateški potez prati već najavljeno preuzimanje nazad tehnološke jedinice za izgradnju i održavanje HT mreže od društva Ericsson Nikola Tesla Servisi. Obje promjene omogućit će pružanje boljih usluga korisnicima i postizanje veće učinkovitosti”, poručuju iz Hrvatskog Telekoma.

Očekivana minimalna dividenda za 2023. godinu 80 centi po dionici

Glavna skupština potvrdila je 10. svibnja 2023. godine zajednički prijedlog Uprave i Nadzornog odbora za raspodjelu neto dobiti za 2022. godinu. Iznos od 1,10 eura po dionici predstavlja omjer isplate dividende u odnosu na ostvarenu dobit Društva od 93,9 posto i rast od 3,6 posto u usporedbi s prošlom godinom.

Uprava trenutačno očekuje minimalnu dividendu od 0,80 eura po dionici za 2023. godinu.

Iako je okruženje i dalje izazovno, Hrvatski Telekom u ovoj godini očekujemo srednje jednoznamenkasto povećanje prihoda i prilagođene EBITDA-e u odnosu na 2022. godinu. Izgledi za kapitalna ulaganja, isključujući ovogodišnja ulaganja u spektar, i za regionalno širenje ostaju neizmijenjeni.

Osvrćući se na poslovne rezultate za devet mjeseci 2023. godine, Konstantinos Nempis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma, izjavio je:

„U prvih devet mjeseci ostvarili smo dobre rezultate i zadržali dinamiku rasta s povećanjem prihoda, EBITDA-e nakon najmova i neto dobiti. Zahvaljujući daleko najvećim ulaganjima na tržištu, koja iznose više od 280 milijuna eura, dodatno smo učvrstili položaj vodeće mreže. Nastavili smo graditi 5G i optičke mreže te se približili našem cilju pokrivanja više od milijun kućanstava optičkom infrastrukturom”, rekao je u osvrtu na poslovne rezultate za devet mjeseci 2023. Konstantinos Nempis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top