Skip to content

Huawei postavio novi rekord u brzini prijenosa podataka: 1,2 terabita u sekundi

huawei-new-speed-rec

Huawei je već dugo zvučno ime na polju izgradnje telekomunikacijske infrastrukture, kako mobilne, tako i fiksne. Radeći na novim rješenjima za mreže nove generacije, u najnovijem radnom eksperimentu postigao je brzinu prijenosa podataka od čak 1,2 Tbps (terabita u sekundi). Ovo je ekvivalent preuzimanju 150 filmova HD rezolucije u jednoj sekundi.

Eksperiment je odrađen na novoj optičkoj mreži dugoj 3000 km, koja se proteže od Pekinga, koji se nalazi na sjeveru, preko Wuhana, sve do Guangzhoua, grada na jugu Kine. Rekord u brzini prijenosa podataka je postignut u suradnji s Tsinghua sveučilištem, China Mobile operaterom i Cernet korporacijom.

Usporedbe radi, većina današnje optičke infrastrukture operatera raspolaže maksimalno sa 100 Gbps pojasom, što znači da je postignut 10x skok u brzini.

Ova tehnologija bi na koncu trebala postaviti nove standarde za telekom operatere, uz istovremeno smanjivanje troškova, navode u Huaweiju. Važno je napomenuti da je ovaj projekt već neko vrijeme u fazi razvoja, a rezultat je postignut nekoliko godina prije roka.

mob.hr

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept