Huawei predstavio HarmonyOS 3.0, donosi brojne novitete

Huawei je zvanično predstavio svoj novi operativni sistem HarmonyOS 3.0.

HarmonyOS se prvi put pojavio 2019. godine nakon poznatih sankcija uvedenih Huaweiju, a potom se pojavila i druga verzija koja je dostigla 90 miliona korisnika do septembra prošle godine. Sada se HarmonyOS koristi na više od 300 miliona uređaja, a dodatnih više od 170 miliona uređaja koristi HarmonyOS Connect platformu putem koje kompanije treće strane proizvode kompatibilne uređaje.

https://www.youtube.com/watch?v=qWRDpanmmfE

Huawei je sada predstavio treću verziju svog OS-a, koji je zapravo već debitovao predstavljanjem smartphonea Huawei MatePad Pro 11. Ovaj uređaj će se uskoro pojaviti na međunarodnim tržištima, a novi OS donosi drugačiji izgled, poboljšanje widgete i multitasking.

Universal Card widget format je lako prilagodljiv, a omogućava nekoliko oblika, veličina i stilova. To im omogućava da se grupišu zajedno kada to ima smisla, a widget će se automatski prilagoditi u odgovarajuću veličinu, međutim, kada ih je previše, moguće ih je poslagati jedan na drugi te potom lako manipulisati njima.

Novi OS pruža mogućnost povezivanja s dva para određenih slušalica, tako da muziku mogu slušati dvije osobe. Povezivost je značajan dio sistema.

Kada je riječ o privatnosti i sigurnosti, novi OS prati koliko često aplikacije pristupaju lokaciji korisnika, kameri, mikrofonu, fajlovima ili kontaktima. On pokazuje farfikon tako da korisnik može odlučiti da li želi ukinuti dozvole aplikacijama ručno, no sistem to može obaviti i automatski. Također, prati se eventualno zlonamjerno ponašanje aplikacija, suminjva aktivnost mreže i druge prijetnje. Aplikacije koje nisu od povjerenja mogu se dati “lažne dozvole” koje im omogućavaju pristup praznim folderima fotografija ili SMS inboxu u kojem nema ništa.

Sistem ima i jednostavne alate za uklanjanje potencijalno osjetljivih podataka kada se dijele fotografije, a primjer su podaci o vremenu i lokaciji. Također, moguće je skenirati screenshotove i sakriti brojeve telefona, adrese i slično.

Huawei je radio na optimizaciji, tako da je poboljšano vrijeme pokretanja aplikacija i njihov odziv, a smanjena je potrošnja energije tokom gaminga.

HarmonyOS 3.0 proširuje osnovnu ideju sistema, kreira “super uređaje” koji su kombinacija dva ili više pametnih uređaja koji rade zajedno. Interfejs je jednostavan, korisnik vidi povezane uređaje kao mjehuriće te je dovoljno prstom prevući jedan iznad drugog kako bi se spojili i kreirali “super uređaj”.

Primjer je editovanje videa na Huawei MateBooku, ali uz želju za korištenjem većeg ekrana. Ako je na raspolaganju MateStation X, dovoljno je prevući ikonu monitora iznad ikone laptopa, a nakon toga će biti aktivno bežično dijeljenje ekrana.

Uređaji koji koriste HarmonyOS ne moraju biti povezani na zajedničku WiFi mrežu za “magiju super uređaja”, jer “osjećaju” jedan drugog. Huaweijev tablet koji je blizu Huaweijevog mobitela može poslužiti za primanje poziva, a također će prikazati i SMS poruke. Također, isti trik se može koristiti za igranje igara i gledanja videa na većem ekranu tableta, iako sadržaj potiče sa smartphonea.

Multimedijska međupovezivost je proširena i na pametne TV uređaje koji koriste HarmonyOS. Moguće je dva pametna zvučnika (Huawei Sound X) koristiti kao stereo zvučnike za TV. Također, ako nije poželjna buka, može se koristiti par TWS slušalica. Sve se povezuje jednostavnim drag-and-drop interfejsom.

Ekosistem je proširen i dalje od Huaweijevih proizvoda. Kompatibilnu traku za trčanje je moguće povezati s Huaweijevim satom kako bi se pratila vježba, ali i slušala muzika.

HarmonyOS je sada prisutan i u automobilima, tako da je moguće prikazivati aplikacije sa smartphonea na ekranu u automobilu, nešto slično funkcijama sistema Android Auto. Također, isto važi za pametne kućne uređaje.

Huawei planira započeti masovnu nadogradnju postojećih uređaja na HarmonyOS 3.0 u septembru, a lista podržanih uređaja tek treba biti objavljena.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top