Boris Blumenschein, član Uprave InfoDoma

Tvrtka InfoDom uspješno je zaključila projekt CEKOM (Centar kompetencija) Food&Rural za digitalnu transformaciju prehrambene industrije na ruralnim područjima koji je s partnerima, Zavodom za informatičku djelatnost Hrvatske (ZIH) i Fakultetom organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu (FOI) te Inovacijskim centrom Nikola Tesla, kao suradnikom na projektu, započela u svibnju 2020. godine. Ispunjeni su očekivani ciljevi projekta – razvijene su platforme (njih osam) koje su besplatne za sve korisnike, omogućena apsorpcija digitalne transformacije i industrije 4.0 u ruralnim područjima, otvoreni su potencijali za konkurentnost subjekata u ruralnim područjima te prilike za ubrzani društveni razvoj i očuvanje naseljenosti ruralnih područja.

Kroz aktivnosti istraživanja i razvoja provedenih u projektu, stvoren je digitalni ekosustav agrotehnoloških rješenja za uspješnu komercijalizaciju CEKOM rezultata koji se odnose na razvoj mehanizama učinkovitijeg korištenja resursa primjene znanja i inovacija u proizvodnji, preradi i distribuciji hrane, a sustav će kontinuirano povezivati međusobno komplementarne skupine poduzeća, ljudi ili stvari koji dijele standardizirana rješenja.

Projekt je rezultirao s osam novih proizvoda na tržištu koji zajedno čine jedinstvenu cjelinu: IoT platforma (1), sustav za podršku odlučivanju (2), distribucijska platforma za hranu (3), portal za razvoj ekosustava (4), sustav kontrolnih listi i samoprovjere (5), baza znanja (6), BigData platforma (7) i portal zdravstvenog odnosno ruralnog turizma (8). Sve platforme besplatne su za korisnike, a registracija je jednostavna i brza.