skip to Main Content
Japanske tvrtke razvijaju metode za uklanjanje svemirskog otpada
Japanske-tvrtke-razvijaju-metode-za-uklanjanje-svemirskog-otpada

[Izvor: MIT news] Ostaci raznih umjetnih uređaja koje je čovjek poslao u Svemir trenutno kruže oko Zemlje brzinom do 8 kilometara u sekundi. To predstavlja ozbiljnu opasnost za aktivne satelite, pa čak i svemirske objekte s ljudskom posadom, poput Međunarodne svemirske stanice.
S obzirom na to da sve više država lansira i planira lansirati nove satelite u Zemljinu orbitu, a one ambicizinije žele istražiti Svemir i malo dublje, količina smeća u Svemiru se povećava.
Najmanje četiri japanske tvrtke to vide kao poslovnu priliku i razvijaju rješenja koja bi u budućnosti trebala učiniti svemirska putovanja sigurnijima.
“Vjerujem da je svemirski otpad danas jedno od najvažnijih problema s kojima smo suočeni”, rekao je Nobu Okada, osnivač i izvršni direktor japanske tvrtke Astroscale, koja je osnovana 2013. godine, a sada posluje u Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Državama, Izraelu i Singapuru.
Misija čišćenja
“Neki kažu da na Zemlji imamo dovoljno problema, poput klimatskih promjena i svih ostalih problema s okoloiošem, ali upravo nam satelitske usluge omogućavaju da bolje razumijemo što se dešava s našim planetom”, rekao je Okada za DW. “Zahvaljujući satelitima možemo mjeriti, nadzirati i upravljati klimatskim promjenama. Oni nam omogućuju da predvidimo budućnosti Zemlje. Zaštita okoliša na Zemlji ne može postojati bez orbitalne zaštite u svemiru.”
Astroscale je 22. ožujka, na raketi Sojuz koja je poletjela s kosmodroma Baikonur u Kazahstanu, u Svemir poslao svoj demonstracijski brod za čišćenje End-of-Life by Astroscale (ELSA-d).
To je prva komercijalna misija koja bi trebala pokazati primjenu “osnovnih tehnologije potrebnih za čišćenje svemirskog otpada”, rekao je Okada.
Kako se čisti Svemir?
ELSA-d se sastoji od dva satelita koja su složenia jedan na drugi: od 175 kilograma teškog  servisnog satelita i 17 kilograma teškog klijentskog satelita.
Servisni satelit dizajniran je za uklanjanje neaktivnih satelita i ostalih velikih krhotina iz Zemljine orbite. Opremljen je magnetskim mehanizmom i tehnologijama za privlačenje krhotina i velikih komada svemirskog otpada.
Klijentski satelit replika je tipičnog svemirskog otpada s feromagnetskom pločom koja omogućuje prijanjanje.
U simulaciji rada servisni satelit će otpuštati i privlačiti klijentski satelit kako bi pokazao da je sposoban locirati, pregladati ih i pokupiti krhotine i ostale komade otpada.
Nakon što prikupi određenu količinu svemirskog otpada, servisni stelit će se spustiti i sa svojim teretom izgorjeti u atmosferi.
Tri glavna izazova
“Tri su ključna izazova za rješavanje pitanja svemirskog otpada: razvoj tehnologije, podrška politike na lokalnojm i međunarodnoj i identificiranje poslovnog slučaja”, tumači Okada.
“Razvoj satelita koji može privući, pokupiti i nakon toga sigurno ukloniti neispravan satelit iz orbite je sam po sebi znalajan tehnološki izazov. Posebno je zahtjevna bila izgradnja robotske ruke sposobne da pokupi otpad”, dodao je.
“Misija ELSA-d vrlo je složena i ovakvav model prikupljanja svemirskog otpada još nikada nije pokušan, ali nadamo se da će ove tehničke demonstracije pokazati poslovnim korisnicima i vladama da smo sposobni pružiti imm ovu uslugu.”
Inženjeri i znanstvenici iz tvrtke ALE Co imaju malo drugačiji pristup, tumači njihov glasnogovornik Mariko Yamasaki. ALE Co u rješeavanju problema uklanjanja svemisrskog smeća surađuje s Japanskom agencijom za svemirska istraživanja.
“Naš sustav koristi Lorentzovu silu i elektrodinamičku vrpcu koja je pričvršćena na satelit prije lansiranja”, objašnjava Yamasaki. “Jednom kada satelit završi svoj operativni vijek, vrpca se odmotava u svemir i mijenja orbitu satelita iskorištavanjem magnetskog polja Zemlje.”
Krajnji rezultat je da se satelit spušta dok ne sagori u atmosferi.
I tvrtka ALE Co. se nada da će demonstrirati svoj sustav do kraja ove godine.
Uklanjanje smeća laserom
Treće rješenje predlaže Sky Perfect JSAT Corp, tvrtka za satelitsku komunikaciju, koja planira koristiti laser za obaranje nekorisnih letjelica. Uvjereni su da će 2026. godine lansirati svoj prvi komercijalni svemirski brod za uništavanje smeća.
Tvrtka sa sjedištem u Tokiju surađuje sa znanstvenicima sa Sveučilišta Nagoya i Sveučilišta Kyushu, s dovršenim satelitom dizajniranim da svojim laserom cilja čak i relativno male dijelove krhotina.
Energetski impuls iz lasera poremetit će orbitu cilja i sunovratit će ga u Zemljinu atmosferu, gdje će izgorjeti, tumače iz tvrtke Sky Perfect JSAT.
U tvrtki vjeruju da će satelitski operatori zbog sve veće količine otpada koji kruži oko Zemlje biti spremni platiti da se orbite odabrane za nove višimilijuna vrijedne satelite očiste od svega što bi tim satelitima moglo našteteiti. No, cijena usluge za sada još nije poznata.
“Svemirski otpad je ekološki problem sličan emisiji stakleničkih plinova ili plastike u morima”, navodi se u priopćenju tvrtke. “Stoga će JSAT i dalje doprinositi  održivom svemirskom okolišu, nastojeći kroz ovaj projekt pridonijeti rješavanju problema svemirskog otpada.”

37

Vezani članci

Back To Top
Search