skip to Main Content
Kako aktivirati i koristiti Google Chat
Kako-aktivirati-i-koristiti-google-chat

Razgovori (chat) sa suradnicima u stvarnom vremenu uz pomoć digitalnih aplikacija poput Slacka postali su uobičajeni način komunikacije s kolegama i prijateljima, pogotovo u posljednjih godinu dana otkako su mnogi prešli na rad od kuće. Google je to shvatio i pokušava konkurirati Slacku preuzimajući iz svog korporativnog paketa aplikacija Workplace dvije funkcionalnosti – Chat i Rooms – kako bi ih integrirao u svoju standardnu ​​l aplikaciju Gmail.
Google Chat omogućava sesiju chata s prijateljima i skupinama prijatelja na neformalnoj ili formalnoj osnovi. Neformalni razgovor između dviju ili više osoba odvija se u modu koji Google naziva grupna konverzacija (group conversation), dok se formalna komunikacija odvija u izdvojenom virtualnom prostoru odnosno u modu koji se naziva Room (soba).
Pa koja je razlika? Kako tumači Google, Chat je način da dvoje ili više ljudi razgovaraju ikakvih formalnosti: na primjer, ako se želite brzo dogovoriti kada i gdje ćete se naći s prijateljima na ručku, pokrenut ćete grupnu konverzaciju s prijateljima. Jednom kada je razgovor završen, to je to – završen je.
S druge strane, Room je za dugotrajne, mogli bismo reći višekratne razgovore. Svaka soba ima svoje ime, a sudionici razgovora iz nje mogu izlaziti i ponovo ulaziti, razmjenjivati poruke te dijeliti dokumente i podatke. To je za mod razgovora za poslovne projekte, planiranje zabave ili o bilo kojoj drugoj aktivnosti u kojem želite održati konverzaciju u dužem razdoblju – tijekom dana, tjedana ili duže.
Ako vam ovo zvuči korisno, prvo što morate učiniti je aktivirati Google Chat u svom  Gmail računu. Trenutno to morate učiniti zasebno u pregledniku i na mobilnom uređaju.
Kako aktivirati Google Chat u mobilnoj aplikaciji

Dodirnite ikonu s tri retka u gornjem lijevom kutu. Pomaknite se prema dolje i odaberite “Settings”.
Odaberite svoj račun
Odaberite “General”
Ako upotrebljavate Android telefon, označite “Show the Chat and Rooms tabs”. Ako upotrebljavate iPhone ili iPad, uključite “Show the chat and rooms tab”. (Napomena: ako koristite iPhone ili iPad, morat ćete ručno zatvoriti i ponovo otvoriti Gmail kako biste aktivirali značajku chata

Sada ćete na dnu zaslona uz ikone Mail i Meet vidjeti ikone za Chat i Room.
Kako aktivirati Chat u pregledniku

Idite na svoj Gmail račun i odaberite postavke(“Settings” – ikona zupčanika u gornjem desnom kutu)
Odaberite “Prikaži sve postavke” (“View all settings”)
U gornjem izborniku odaberite “Chat and Meet”
Ponudit će vam se opcije “Chat”, “Classic Hangouts” i “Off”. Ako želite isprobati Chat, odaberite tu opciju.
Chat će se obično pojaviti na lijevoj strani zaslona Gmaila, ali možete odabrati da se  prikazuje s desne strane
Inače, “Chat and Meet” omogućuje vam skrivanje odjeljka Meet na Gmailu ako želite
Spremite promjene.

Zaslon vašeg Gmaila će se osvježiti i na njemu će vjerojatno iskočiti pop-up prozor s porukom dobrodošlice na “novi Gmail”. Umjesto okvira Meet i Hangouts koji su se nekada nalazili na lijevoj strani zaslona Gmaila, sada ćete imati okvir za Chat, okvir za Room i okvir za Meet. Svi kontakti s kojima ste prethodno razgovarali putem Hangoutsa pojavit će se u novom okviru za Chat; kliknite na njihova imena i u malom pop-up prozoru u donjem lijevom kutu prikazat će vam sec prethodni razgovori. No, ako ste nekoga blokirali u Hangoutsu, to se blokiranje neće prenijeti na Chat.
Nakon osvježavanja ekrana možda ćete primijetiti još neke sitne razlike. Ikona koja je izgledala poput navodnika i nalazila se pri dnu vašeg lijevog stupca – a odnosila se na Google Hangouts – sada će biti zamijenjena s nekoliko oblačića s navodnicima. Velika oznaka “Compose” koja se nalazila u lijevom kutu zamijenjena je malom ikonom olovke. A  s desne strane okvira za pretraživanje sada možete odabrati jeste li aktivni, odsutni ili ne želite da vas smetaju; također, možete upisati svoj status.
Započnite razgovor na webu

Da biste započeli novi chat, možete kliknuti poveznicu “Find a chat” (“Pronađi chat”) u okviru za chat ili kliknuti znak plus u kutovima okvira za chat ili Room. U oba slučaja pojavit će se padajući izbornik.
Ako želite samo čavrljati s jednom osobom, upišite njeno ime u gornje polje i bit ćete preusmjereni u mali okvir za chat (ako želite, možete ga povećati). Ako želite razgovarati s više osoba, odaberite “Group conversation” (Grupni razgovor). Tada ćete moći navesti osobe s kojima želite razgovarati.
Isti izbornik omogućava vam i kreiranje sobe (o tome ćemo malo više kasnije), pregledavanje postojećih soba ili pretragu zahtjeva za poruke (drugim riječima, traženje prethodnih zahtjeva za chat koje ste primili).

Započnite razgovor u mobilnoj aplikaciji

Dodirnite ikonu Chat, a zatim mali pop-up prozor “New chat” u donjem desnom kutu.
Sada možete upisati ime osobe s kojom želite razgovarati, kreirati sobu ili pregledavati postojeće sobe.
Ako želite započeti grupnu konverzaciju (razgovor s nekoliko osoba), prvo upišite ime prve osobe s kojom želite chatati (ili odaberite njeno ime u padajućem izborniku), a zatim dodirnite ikonu grupe koja će se pojaviti u istom polju i u koje upisujete i dodajte ostala imena.

Osobe koje ste pozvali u chat dobit će e-poštu s linkom i one se mogu pridružiti razgovoru ili ga blokirati; ako su u Hangoutsu ili Chatu, primit će obavijest na ekranu (notifikaciju).
Bez obzira na to upotrebljavate li web ili mobilnu aplikaciju, novu poruku upisujete u polje na dnu zaslona. Niz ikona sa strane ili ispod polja za unos poruke omogućuje vam dodavanje emojija, prijenos datoteka, dodavanje datoteke s Google Drivea, pokretanje video konverzacije (u osnovi pokretanje Google Meet) i zakazivanje događaja.
Kreirajte sobu

Na webu idite na okvir za Chat ili Room s lijeve strane Gmaila i kliknite na znak plus. U mobilnoj aplikaciji dodirnite ikonu Room.
Odaberite “Create room” (kreiraj sobu).
Upišite naziv sobe i dodajte osobe koje želite uključiti u razgovor (ako nisu među vašim kontaktima, možete upisati njihovu adresu e-pošte). Kliknite “Create” i bit ćete usmjereni u novu sobu.
Osobe koje su pozvane dobiti će elektroničku poruku s linkom. Kad kliknu na poveznicu, prikazat će im se nova soba i moći će birati hoće li se pridružiti razgovoru ili će ga blokirati (ako se još nisu pridružili Chatu, primat će obavijesti kroz Hangouts).
Nove poruke upisujete u polje na dnu zaslona. Kao i u Chatu, niz ikona s desne strane polja omogućuje vam dodavanje emojija, prijenos datoteka, dodavanje datoteka s Google Drivea, pokretanje video sastanka (Google Meet) i zakazivanje događaja.

Još nekoliko napomena o sobama: ako ste sobu kreirali putem osobnog računa (za razliku od poslovnog), bilo tko u sobi može joj promijeniti ime.
Postoje još neka pravila o korištenju soba koja se mogu naći na Googleovim stranicama za podrške; pomalo je zbunjujuće koja se primjenjuju samo na poslovne, a koja na osobne račune, ali nadamo se da će Google to popraviti u bliskoj budućnosti.

52

Vezani članci

sto-je-doxware-i-je-li-opasan?

Što je Doxware i je li opasan?

Zlonamjerni softver (malware) ne postoji samo u jednom obliku. Danas postoji više vrsta zlonamjernih softvera koji vas izlažu opasnosti, uključujući...

kingston-fury-obogacuje-svoju-ddr5-liniju

Kingston FURY obogaćuje svoju DDR5 liniju

Privlačni agresivni hladnjaci u bijeloj bojiDinamično, prilagodljivo RGB osvjetljenje s Kingston FURY CTRL-omIntel XMP 3.0 certificiranZagreb, Hrvatska – 30. ožujka,...

Back To Top
Search