skip to Main Content
Kako blokirati neželjene pozive preusmjeravanjem na glasovnu poštu
Kako-blokirati-nezeljene-pozive-preusmjeravanjem-na-glasovnu-postu

Neželjenih je poziva sve više. Tvrtka RoboKilleru, koji je kreirala popularnu telefonsku aplikaciju koja blokira takve pozive, navodi da je broj primljenih neželjenih poziva u SAD-u u posljednjih godinu dana porastao za 26 posto. Većina tih poziva odnosila se na osiguranje vozila, a slijede ponude za zdravstveno osiguranje te prevare vezane uz godišnje odmore navodi RoboKiller.
Za blokadu neželjenih poziva možete koristiti već spomenutu aplikaciju, koja je App Storeu ocijenjena prilično dobro, ali košta oko četiri dolara mjesečno, ovisno o odabranoj ponudi i usluzi.
Druga mogućnost je da pozive s nepoznatih brojeva preusmjeriti izravno na govornu poštu. Tu je mogućnost za iPhone Apple uveo prije nekoliko godina u operativnom sustavu iOS 13 i novijima. Ako je uključite, prilikom poziva s nepoznatog broja telefon se neće oglasiti.
Uključivanje opcije
Uključivanjem ove opcije blokirate telefonske brojeve s kojima nikad niste bili u kontaktu i koji nisu spremljeni na vašem popisu kontakata. Ako ste s nekim brojem već razmijenili SMS poruke ili ako vam je osoba poslala svoj broj telefona putem e-maila, poziv će se uspostaviti.
Evo kako to postaviti.
Otvorite “Postavke” na iPhoneu. Odaberite opciju “Telefon”, a zatim “Utišaj nepoznate pozivatelje” i uključite funkcionalnost. I to je to. Vaš će telefon i dalje zvoniti ako je pozivatelj u vašim kontaktima, a pozivi s nepoznatih brojeva utišavaju se i preusmjeravaju na glasovnu poštu te se prikazuju na popisu nedavnih poziva.
Uspostavit će se dolazni pozivi od osoba koje su spremljene na vašem popisu kontakata, popisu nedavnih poziva i u prijedlozima usluge Siri kako biste na temelju telefonskih brojeva iz e-mail poruka ili SMS poruka znali tko vas zove.
U slučaju poziva hitnim službama, opcija Utišavanje nepoznatih pozivatelja privremeno će se obustaviti na 24 sata kako bi vaš iPhone bio dostupan.
Prije nego što uključite opciju Utišavanje nepoznatih pozivatelja provjerite jeste li spremili važne kontakte kako ne biste propustili neki važan poziv. Poziv će se i dalje preusmjeriti na glasovnu poštu i prikazati se na popisu nedavnih poziva, ali u trenutku pozivanja nećete biti obaviješteni.
Dakle, ako je riječ o važnom pozivu nekoga čiji broj nemate u adresaru, poput liječnika, uvijek vam može ostaviti poruku.
Registar “Ne zovi”
Podsjetimo također da potrošači u Hrvatskoj mogu podnijeti zahtjev svom operatoru da se njihov telefonski broj upiše u Registar “Ne zovi”. Brojeve upisane u Registar trgovci ne smiju zvati ili niti smiju na te brojeve slati promidžbene ili prodajne poruke.

45

Vezani članci

Back To Top
Search