Kako koristiti aplikaciju za kupnju karata “Moj ZET”

0
kako-koristiti-aplikaciju-za-kupnju-karata-“moj-zet”
niskopodni tramvaj
[Izvor: ZET]

ZET, odnosno Zagrebački električni tramvaj, predstavio je aplikaciju za kupnju tramvajskih i autobusnih karata “Moj ZET“. Aplikacija je dostupna u Play Storeu za Android, a već ovih dana trebala bi biti dostupna i u App Store za iPhone. Besplatna je, a za korištenje svih njezinih značajki treba omogućiti notifikacije i dozvolu praćenja lokacije.

Osim kupnje karata, u aplikaciji se mogu provjeriti obavijesti o preusmjeravanju prometa, radovima i drugim izmjenama. Planiraju se i dodatne funkcionalnosti poput planiranja putovanja, provjere voznog reda i informacije o poziciji vozila u stvarnom vremenu.Nakon preuzimanja i pokretanja aplikacije slijedi registracija, odnosno upis e-mail adrese i lozinke te prihvaćanje uvjeta korištenja. Nakon prijave slijedi pak upis korisničkih podataka.

Da biste mogli kupovati karte, prvo trebate nadoplatiti račun vašeg eNovčanika. Za prvu nadoplatu birate “Nadoplati sredstva za kartu” i upišete iznos koji želite dodati – minimalno jedan euro, a maksimalno 50 eura. Promjena na računu će biti vidljiva u roku od najviše 15 minuta nakon uplate. Za dodatne uplate morate ući u svoj profil i odabrati stavku “Sredstva”. Da biste kupili mjesečnu ili godišnju kartu, morate svoj korisnički račun za aplikaciju povezati s podacima evidentiranima u ZET-u.

Za kupnju karte u izborniku “Karte” odaberete “Kupi kartu”. Aplikacija će prikazati sve dostupne karte za područje na kojem se nalazite. Odabirom željene opcije pokrećete proces očitanja QR koda. Kameru usmjerite prema QR kodu u vozilu, nakon čega ćete, ako postoji izbor, dobiti listu karata koje možete kupiti. Ako kupujete više karata, u izborniku “Karte” birate opciju “Kupi dodatnu kartu” te ponovite postupak odabira i čitanja QR koda za svaku dodatnu kartu. Ako vaš telefon podržava NFC, kartu možete kupiti i tako.

U slučaju dolaska kontrole, u izborniku “Karte” u gornjem lijevom kutu odaberete ikonu kontrolora. Na ekranu će se pojaviti QR kod koji će kontrolor očitati svojim uređajem.

Gradonačelnik o cijenama usluga gradskog prijevoza

“Aplikacija je jedan od koraka u modernizaciji ZET-a i kompletne digitalizacije koju s Gradom najavljujemo i koju ćemo provesti. Moram spomenuti 800 tisuća korisnika odnosno putnika koje prevezemo svakog dana. Držanje koraka s tehnologijom i olakšavanje korištenja naše usluge je ključno i izuzetno je važno da to ponudimo nadam se sve zadovoljnijim korisnicima”, rekao je direktor ZET-a Marko Bogdanović.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je kako je riječ o jednom od niza projekata kojima je cilj digitalizirati gradske i komunalne usluge: “Idemo dalje s modernizacijom ZET-a. Vjerujem da ćemo ovog tjedna završiti javnu nabavu za kupovinu 20 novih tramvaja tako da se uskoro očekuje potpisivanje ugovora i narudžba, kako bismo konačno, nakon 20 godina, kupili nove tramvaje i počeli obnavljati vozni park”.

Na novinarsko pitanje hoće li poskupjeti karte za gradski prijevoz gradonačelnik je odgovorio: “Ne mogu garantirati da cijene neće rasti zato što ćemo 40 milijuna eura morati nekako kompenzirati”.

“Svi troškovi stalno rastu, i u ZET-u i u drugim komunalnim poduzećima. Raste i trošak rada, odnosno plaće radnika. Kao što znate, potpisali smo novi kolektivni ugovor i u ZET-u i u Holdingu. Još tada smo najavili povećanje cijena usluga. Ali kojih usluga i kada, to ćemo dogovoriti s koalicijskim partnerima”, rekao je gradonačelnik.

Dodao je kako nije isključena mogućnost da cijena ZET-ove karte bude drugačija za Zagrepčane naprema cijene za stanovnike okolnih gradova, poput Velike Gorice, Zaprešića, Samobora, Svete Nedelje ili Dugog Sela. Kaže da sve ovisi o tome kakvi će biti potezi gradonačelnika navedenih gradova vezani uz stope poreza na dohodak.

“Ja se nadam da do razlike u cijenama neće doći. Ali to bi se moglo desiti ako doista krene utrka prema dolje u stopama poreza na dohodak gradova i ‘satelitskih gradova’ čiji brojni stanovnici rade u Zagrebu i svakog dana koriste javni prijevoz. Oni plaćaju istu cijenu usluge kao i građani Zagreba, a građani Zagreba su ti koji uplaćuju u gradski proračun”, objasnio je Tomašević.