skip to Main Content
Kako vam iPhone može pomoći da održite formu i zdravlje
Kako-vam-iphone-moze-pomoci-da-odrzite-formu-i-zdravlje

apple je predstavio novu aplikaciju za praćenje zdravstvenog stanja [izvor: Apple] Glavna značajka na kojoj se temelji popularnost Apple Watcha je praćenje vašeg zdravlja, što obuhvaća praćenje vaših aktivnosti, vašeg sna i određenih zdravstvenih stanja. Ali Apple Watch nije jedini Appleov proizvod koji vam može pomoći da održavate formu i budete zdravi. Iako skromnijih mogućnosti, iPhone također nudi puno funkcionalnosti za praćenje zdravlja.
Možda već znate da, na primjer, s iPhoneom možete pratiti koliko ste koraka napravili. Ali aplikacija Health ugrađena u vaš iPhone omogućava puno više, poput praćenja koliko dugo meditirate putem aplikacija trećih strana, koliko spavate, koliko brzo hodate i još mnogo toga.
Evo nekoliko primjera kako vam iPhone može pomoći u održavanju vašeg zdravlja.
Koliko ste prehodali
Aplikacija Health može automatski pratiti broj koraka koje napravite u jednom danu. Također, može pratiti broj stepenica uz koje ste se uspeli i ukupnu udaljenost koju ste prešli.
Da biste to mogli pratiti, učinite sljedeće:

Otvorite “Postavke” (“Settings”) na iPhoneu.
Dodirnite Privatnost (“Privacy”).
Dodirnite “Motion & Fitness”.
Uključite “Fitness Tracking”.

Pogledajte koliko ste prehodali i ostale izmjerene podatke:

Otvorite apliakciju “Health”.
Dodirnite “Pregledaj” (“Browse”) u donjem desnom kutu im odaberite “Aktivnost” (“Activity”).

Mentalno opuštanje
Apple nema vlastitu aplikaciju za meditaciju, osim ako ne računate neke vježbe u okviru pretplatničke usluge Fitness +, koja sadrži vježbe za mentalno opuštanje i vježbanje joge. Ali možete pratiti vrijeme provedeno u meditaciji uz pomoć nezavisnih aplikacija poput Calma ili Hedspacea. Ako instalirate te aplikacije, dobit ćete upit želite li spremati podataka u Apple Health, a nakon što to potvrdite, možete pratiti koliko dugo svakodnevno meditirate uz pomoć navedenih aplikacija.
Spavanje
Da biste pratili svoj san, potreban vam je Apple Watch. Ali iPhone može pratiti koliko ste vremena proveli u krevetu i spremati te podatke. To nije najbolja analiza vašeg sna, ali ipak možete dobiti predodžbu o tome kako spavate uz pomoć iPhonea. Opciju možete uključiti tako da odaberete “mogućnosti” (“options”) u meniju “Potpuni raspored i opcije” (“Full Schedule & Options”).
iPhone također nudi opciju koja uređaj automatski stavlja u mod “Ne ometaj” (” Do Not Disturb”) i zatamnjuje zaslon. U ovom modu možete postaviti prečace na zaključanom zaslonu za pristup aplikacijama za meditaciju, za čitanje poput Kindle ili Apple Books i mnoge druge. Tako vam iPhone neće ometati san.
Evo kako ga uključiti:

Otvorite aplikaciju “Health” na svom iPhoneu.
Dodirnite “Pregledaj” (“Browse”) u donjem desnom kutu.
Odaberite “Spavanje” (“Sleep”).
Unesite vrijeme kada obično odlazite na spavanje i kada se budite.
Odaberite “Full Schedule & Options” u “Your Schedule”.
Odaberite koliko ranije (prije odlaska u krevet) želite da se mod uključi .
Odaberite prečace za koje želite da se iPhone prikazuje na zaključanom zaslonu, poput Headspacea ili Kindlea.

Praćenje ciklusa
iPhone može pratiti menstrualni ciklus i predvidjeti sljedeću menstruaciju i plodna razdoblja. Možete, također, spremiti podatke o ciklusu, uključujući simptome koje ste imali kako biste ih mogli prenijeti svom liječniku ako želite. To vam također može pomoći da po potrebi poduzimate mjere koje mogu utjecati na vaše plodno razdoblje, vezane uz trudnoću odnosno kontracepciju.
Da biste to postavili, učinite sljedeće:

Otvorite aplikaciju “Health” na svom iPhoneu.
Dodirnite “Pregledaj” (“Browse”) u donjem desnom kutu.
Odaberite “Praćenje ciklusa” (“Cycle Tracking”).
Dodirnite “Započnite” (“Get Started”).

Razina zvuka u slušalicama
iPhone nudi opciju praćenja razine zvuka u slušalicama i obavijestit će vas ako je glazba koju slušate glasnija od preporučenog ograničenja. Na primjer, slušanje glazbe glasnije od 90 dB tijekom četiri sata tjedno pokrenulo bi takvo upozorenje.
Da biste omogućili praćenje razine zvuka u slušalicama, učinite sljedeće:

Otvorite aplikaciju “Health” na svom iPhoneu.
Dodirnite Pregledaj (“Browse”) u donjem desnom kutu.
Dodirnite Slušanje (“Hearing”).
Odaberite razinu zvuka za slušalice.

Uvid u vaš zdravstveni karton
Ova opcija dostupna je samo ako je ordinacija vašeg liječnika podržava integraciju s aplikacijom Apple Health, tako da u Hrvatskoj na nju za sada ne treba računati. Ova opcija vam, između ostaloga, pruža uvid u podatke o cijepljenjima, rezultatima krvnih pretraga, operacijama i drugim medicinskim tretmanima
Prije nego uključite opciju trebali biste provjeriti je li vaša ordinacija obiteljske medicine povezana s Apple Healthom. Već smo spomenuli da u Hrvatskoj to još uvijek nije moguće.
Ako živite u inozemstvu, negdje gdje takva mogućnost postoji, opciju ćete uključiti ovako:

Dodirnite svoju profilnu sliku.
Dodirnite “Zdravstveni podaci” (“Health Records”) u odjeljku Značajke (“Features”).
Dodirnite “Dodaj račun” (“Add account”)
Potražite lokaciju svoje bolnice ili ordinacije.
Odaberite ordinaciju svog liječnika.
Dodirnite “Poveži se s računom” (“Connect to Account”).
Prijavite se na portal svog liječnika i omogućite mu pristup Apple Healthu.

Kreirajte vlastiti zdravstveni karton na iPhoneu
U operativni sustav iOS 14 koji je izašao u rujnu 2020. ugrađena je opcija “Health checklist” koja vam pomaže da kreirate vlastiti medicinski karton na svom iPhoneu koju vi ili netko drugi može pokazati ako bude potrebno. Digitalni zdravstveni karton na vašem mobitelu sadrži osnovne informacije o vama: krvnu grupu, jeste li davatelj organa, na što ste alergični i kako reagirate, koje lijekove uzimate, koliko ste visoki i teški… Te podatke unosite sami, pa ih ne morate upisati ako ne želite.
Ovakav digitalni zdravstveni karton može vam pomoći u postavljanju Emergency SOS-a, značajke koja će automatski nazvati hitne službe ako pet puta brzo dodirnete bočnu tipku na telefonu. Ako pritisnete i zadržite tipku, sustav će odmah poslati poruku svim kontaktima koje dodate u postavke za Emergency SOS. Na primjer, članove uže obitelji.

35

Vezani članci

Back To Top
Search