Kibernetička sigurnost je imperativ i najveći izazov modernog poslovanja

kiberneticka-sigurnost-je-imperativ-i-najveci-izazov-modernog-poslovanja

Tvrtka Asseco South Eastern Europe (ASEE) obilježila je mjesec kibernetičke sigurnosti održavanje konferencije Alert na kojoj su okupljeni domaći i međunarodni stručnjaci u domeni kibernetičke sigurnosti podijelili sa zajednicom najbolja iskustva i prakse.

Kibernetička sigurnost imperativ je, ali i najveći izazov modernog poslovanja. Od početka pandemije do danas stopa kibernetičkog kriminala se povećala za čak 600 posto. Šteta za kompanije broji se u milijunima dolara, a krađe identiteta, lažno predstavljanje, pecanje korisnika i ransomware napadi su i dalje u trendu. Ovakvi podaci stavljaju u fokus važnost edukacije, ulaganja tvrtki u vlastitu sigurnost, ali i sve širi prostor za razvoj kibernetičkih stručnjaka kojih danas na tržištu nedostaje više nego klasičnih programera.

Na konferenciji je predstavljeno i istraživanje koje je tvrtka ASEE provela u suradnji s agencijom Ipsos, u listopadu ove godine, o stavovima i ponašanju korisnika vezano uz korištenje mobilnih aplikacija. Istraživanje je pokazalo da je 87 posto ispitanika svjesno sigurnosnog rizika koji imaju tijekom korištenja mobilnih aplikacija, pa ipak, trećina vjeruje da se neželjeni događaj neće dogoditi baš njima. Korisnici najviše strepe od nehotičnog dijeljenja osobnih i privatnih sadržaja, ali ih gotovo jednako plaši i opcija da će netko otuđiti njihove podatke i ukrasti digitalni identitet.

Ne postoje razlike u tehnološkoj zaštiti u odnosu na globalne sustave i one koji se primjenjuju lokalno. Razlike su prvenstveno u strukturi i tipu prijetnji koje su prisutne ili se više iskorištavaju u određenoj zemlji ili regiji te u razumijevanju važnosti kibernetičke sigurnosti koja definira opseg sustava koje je potrebno zaštititi i sukladno tome sredstvima koja se ulažu u kvalitetnu kibernetičku zaštitu, zaključak je konferencije.

Na panelu o trendovima vezanim uz kibernetičku sigurnost sudjelovali su Milan Parat, PBZ, Davor Kodrnja, MBCom Technologies, Saša Ilić, Hrvatski Telekom, Sašo Mickov, ASEE. O budućnosti digitalnog identiteta raspravljali su Relja Marković, Addiko banka, Ante Sladojević, Microblink te Robert Preskar, ASEE. Kroz prezentacije koje su se bavili temama poput kvantne kriptografije, passwordless autentikacije i zaštite gubitka podataka uzvanike su proveli Cristina Abrigo, Unicredit, Claus Sengler iz Europske centralne banke, Mario Marić, ASEE, Dubravko Hlede, MBCom Technologies, Luka Babić, ASEE, Marija Tomić, i4p Informatics, Alen Beganović, Ethernaut, Andrea Jelavić Šako i Domagoj Ciković, ASEE.

ASEE je i ovom konferencijom želio staviti pojačan fokus na edukaciju tvrtki i pojedinaca i podizanju razine svijesti o važnosti sigurnosti u kibernetičkom okruženju. ASEE Grupa posluje u 23 zemlje i zapošljava više od 3000 ljudi diljem svijeta.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top