skip to Main Content
Kineski rover Zhurong iskrcao se na površinu Marsa i poslao prve slike
Kineski-rover-zhurong-iskrcao-se-na-povrsinu-marsa-i-poslao-prve-slike

Pogled s vrha silazne rampe prilikom iskrcavanja rovera Zhurong s landera na površinu Marsa [foto: Kineska svemirska agencija / CNSA] Kineski rover Zhurong u petak, 21. svibnja, iskrcao se na površinu Marsa kako bi započeo istraživanje svog novog doma: prostrane marsovske ravnice Utopia.
Zhurong je na Mars stigao tjedan dana ranije, 14. svibnja, a s noseće platforme spustio se putem silazne rampe na površinu Marsa u noći s petka na subotu, oko 4:40 ujutro po srednjoeuropskom vremen. Predviđeno trajanje misije rovera je 90 dana, a fokusirat će se na mapiranje područja, traženje tragova leda, praćenje vremenskih prilika i istraživanje sastava površine.
Fotografije sa Zhuronga koje je objavila kineska Nacionalna svemirska uprava prikazuju pogled s navigacijskih kamera rovera. Na jednoj je slici rover još uvijek na lenderu i kamere gledaju prema dvostrukoj silaznoj rampi. Druga fotografija osvrće se na Zhurongov tronožni lender kojim je rover prošlog tjedna sletio na površinu Marsa.
Pogled sa stražnje navigacijske kamere rovera Zhurong na lender s kojim je rover stigao na Mars [foto: CNSA]Rover sa šest kotača težak 240 kilograma, koji je dobio ime po drevnom bogu vatre iz kineske mitologije, stigao je u orbitu Marsa kineskom svemirskom  letjelicom Tianwen-1, koja je lansirana u srpnju 2020. godine, a od veljače kruži oko Crvenog planeta.
Zhurong ima solarni pogon i dizajniran da u misiji izdrži najmanje 90 marsovskih dana (zvanih sols). Opremljen je kamerama visoke rezolucije za fotografiranje i mapiranje doline Utopia. Rover također ima podzemni radar za istraživanje podzemlja Crvenog planeta, multi-spektralnu kameru i detektor sastava površine, detektor magnetskog polja i monitor za praćenje vremenskih prilika.
Kina je tek druga zemlja nakon Sjedinjenih Država koja je uspješno spustila rover na Mars, a Zhurong se pridružio NASA-inim aktivnim roverima Curiosity i Perseverance koji trenutno istražuje druge dijelove površine Marsa.
Svemirska letjelica Tianwen-1 trebala bi pak proučavati Mars barem punu Marsovsku godinu, odnosno oko 687 zemaljskih dana.
NASA je na Mars prethodno spustila tri rovera, Sojourner 1997. i rovere blizance Spirit i Opportunity 2004. Sva tri su završila svoje misije. Europska svemirska agencija u sklopu misije ExoMars planira 2022. lansirati na Mars rover Rosalind Franklin.

21

Vezani članci

Back To Top
Search