skip to Main Content
Kineski rover Zhurong uspješno se spustio na površinu Marsa
Kineski-rover-zhurong-uspjesno-se-spustio-na-povrsinu-marsa

Zhurong je sigurno sletio na površinu Marsa.[Izvor: © CNSA]

Službeno je potvrđeno: Kina je treća nacija u povijesti čovječanstva koja je sigurno sletjela na površinu Marsa. I to u svom prvom pokušaju.
Svemirska letjelica Tianwen-1, koja je kružila oko Marsa od veljače, otpustila je u petak poslije podne zaštićenu kapsulu koja se spustila na površinu Crvenog planeta. U njenom stražnjem dijelu nalazio se rover Zhurong, koji bi se nakon slijetanja trebao iskrcati na površinu Marsa.
Ako se rover bez problema iskrca, Kina će postati tek druga država nakon Sjedinjenih Država čiji rover krstari površinom Marsa.
Planirano vrijeme slijetanja bilo je 11 minuta iza ponoći u subotu po srednjoeuropskom vremenu.
Vjerojatno se u kontrolnoj sobi Kineske svemirske agencije (China National Space Administration / CNSA) slavilo, ali to slavlje nisu zabilježile televizijske kamera kako smo navikli gledati prilikom NASA-inih uspješnih pothvata. Umjesto toga, astronomi amateri pozorno su osluškivali radio signale usmjerene iz kineske letjelice prema Zemlji da bi doznali kako se odvija misija.
Kineski državni mediji službeno su objavili da je misija uspjela u 1:38 sati po srednjoeuropskom vremenu.
Slijetanje u krater Utopia Planitia
Rover je sletio na planirano mjesto, u jedan od najvažnijih kratera na Marsu, nazvan Utopia Planitia. Krater je smješten na sjevernoj hemisferi Marsa. Koordinate slijetanja u: 109,9 E i 25,1 N.
Slijetanje na Mars sve je samo ne jednostavno. Od početka istraživanja ovog planeta mnoge su europske, sovjetske i američke misije završile neuspjehom.Koliko je to teško pokazuje neuspjeh europske misije ExoMars 2016 (Exobiology on Mars) kada se modul za slijetanje Schiaparelli razbio na površini Marsa. U ožujku 2011. Kina je pokušala poslati kineski orbiter Yinghuo-1 na Mars u zajedničkoj misiji s Rusijom. No, ruska sonda Phobos-Grunt, na kojoj se nalazio Yinghuo-1, pala je u Tihi ocean nekoliko mjeseci nakon lansiranja.
NASA-ina danas disfunkcionalna svemirska letjelica Viking 2 sletjela je 1976. u isti krater kao kineska letjelica. Smatra se da Utopia Planitia podzemlju skriva ostatke leda koji je nekada prekrivao Marsov ocean. A tamo gdje je nekada bila voda, moglo je (ili moglo bi) biti života, slažu se Kinezi i Amerikanci. Zhurong će, poput NASA-ina rovera, istraživati područje i tražiti znakove bivšeg života.
“Zajedno s globalnom znanstvenom zajednicom radujem se važnom doprinosu koji će ova misija dati čovjekovom razumijevanju Crvenog planeta”, tvitao je u petak Thomas Zurbuchen, pomoćnik ravnatelja NASA-inog ureda za znanstvene misije.
Posljednjih deset mjeseci bilo je izuzetno aktivno kada je riječ o istraživanju Marsa.
Tri svemirske letjelice, uključujući Tianwen-1, lansirane su na Mars u srpnju 2020. godine, iskoristivši blizinu Zemlje crvenom planetu. Orbiter Ujedinjenih Arapskih Emirata Hope, koji će iz svemira istraživati Marsovu atmosferu, u orbitu se ubacio u veljači. Nedugo zatim, NASA-in sad već slavni rover Perseverance i njegov leteći pratitelj Ingenuity, koji su stvarali povijest, sletjeli su na površinu Marsa, u krater Jezera koji bi također mogao skrivati znakove nekadašnjeg života.

11

Vezani članci

Sky otvara novi centar za inovacije

Sky otvara novi centar za inovacije

Izvršni direktor Sky-a Dana Strong kaže da novi Inovacijski centar ove televizije produbljuje svoju posvećenost pokretanju kulturne ekonomije i tehnološkog...

Back To Top
Search