King ICT i ENT uvode inteligentni transportni sustav u Splitu i Solinu

king-ict-i-ent-uvode-inteligentni-transportni-sustav-u-splitu-i-solinu
Dragan Jelić (SAFU), Gordana Kovačević (Ericsson Nikola Tesla), Ivica Puljak (gradonačelnik Splita) i Plamenko Barišić (King ICT) [Izvor: Grad Split]

U Splitu je potpisan ugovor o uvođenju inteligentnih transportnih sustava na području Splita i Solina. Projekt je vrijedan 12 milijuna eura (90,17 mil. kn) s PDV-om. Realizacijom projekta Split i Solin će se pridružiti prometno najsuvremenijim europskim gradovima.

Nositelj projekta je Grad Split, a partneri su Grad Solin, Hrvatske ceste, Lučka uprava Split i Županijska uprava za ceste Splitsko-dalmatinske županije. Projekt će realizirati odabrana zajednica ponuditelja u kojoj su King ICT i Ericsson Nikola Tesla. Sufinancira ga Europska unija iz Kohezijskog fonda, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Rok za realizaciju prema potpisanom Ugovoru je treći kvartal 2025. godine.

Implementacija će se izvoditi po principu projektiraj i realiziraj (eng. design & build), što znači da izvođač radova vodi sve faze projekta, od projektiranja do izvođenja radova na projektu te jamči za ugovorene standarde.

Inteligentni transportni sustavi predstavljaju nadgradnju klasičnog sustava prometa i transporta kojom se postiže znatno poboljšanje organizacije i odvijanja prometa. Njihova implementacija donosi učinkovitiji prijevoz i povećanje sigurnosti u prometu, udobnost i zaštitu putnika, smanjenje emisije štetnih plinova. Sustav će, zahvaljujući visokotehnološkoj regulaciji, ubrzati protočnost prometa, smanjiti gužve, povećati sigurnost i omogućiti da se maksimalno iskoriste postojeći prometni kapaciteti.

Inteligentni transportni sustav obuhvaća upravljanje prometom pomoću semaforskog sustava, videonadzor, aplikacije za informiranje putnika o situacijama u prometu, sustav za informiranje vozača putem izmjenjivih prometnih znakova na dvije ključne lokacije, prioritizaciju propuštanja vozila javnog prijevoza i hitnih službi, sustav za praćenje vremenskih uvjeta te opremanje Centra za kontrolu i nadzor prometa.

Semaforski sustav za upravljanje prometom će omogućiti optimiziranje semaforskih programa kako bi se uravnotežilo vrijeme prolaska vozila i prosjeka zaustavljanja na cestama. Aplikacija za informiranje putnika integrira podatke iz različitih podsustava (pametno parkiranje, javni gradski prijevoz putnika, informiranje o stanju u prometu i slično). Korisnicima šalje precizne i pouzdane informacije, što korisnicima olakšava odabir  načina i vremena prijevoza, rute ili donošenje nekih drugih odluka vezanih za putovanje.

Svi sustavi ITS-a međusobno su povezani te objedinjeni u Centru za upravljanje prometom – središnjoj kontrolnom sobi u kojoj se promet nadgleda i kontrolira.

“Grad Split ispunjava svoju ambicuju da postane najmoderniji grad u ovom dijelu Europe. Projekt će trajati 32 mjeseca. Nakon toga ćemo moći povezati cestovni i željeznički, i sve ostale dijelove prometa, uključujući bicikliste i pješake i sve ostalo što je vezano uz modrne oblike prometa”, rekao je gradonačelnik Splita Ivica Puljak.

“Inteligentni način upravljanja prometom u Splitu prilika je za unaprjeđenje i optimizaciju kvalitete prometa prije negoli se ostvare svi odavno najavljeni, veliki infrastrukturni zahvati koji čekaju više desetljeća, kao što su ulazi u Split, raskrižje na Širini i izlaz iz Gradske luke. Kada završimo s provedbom, imat ćemo alate za upravljanje prometom i pružanje informacija u stvarnom vremenu, a naglašavam i kako ovaj projekt ujedno integrira nekoliko mjera definiranih Planom održive urbane mobilnosti koji za konačni cilj ima povećanje broja putnika u javnog prijevozu”, dodao je gradonačelnik Splita.

Ravnatelja Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Dragan Jelić istaknuo je učinkovitost Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita u realizaciji projekata financiranih sredstvima EU-a.

“Splitsko-dalmatinska županija treća je među hrvatskim županijama po broju i vrijednosti potpisanih ugovora iz ingerencije SAFU-a: potpisano je preko 70 ugovora u vrijednosti oko 313 milijuna eura, a grad Split prednjači s ugovorima vrijednim više od 170 miijuna eura”, rekao je Jelić.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top