Skip to content

Klimatski neutralan svijet neće funkcionirati bez zelenog vodika

klimatski-neutralan-svijet-nece-funkcionirati-bez-zelenog-vodika

Bosch obrada vode

Društvo Bosch širi svoje poslovanje na tehnologiju obrade vode. Osim sustava u kojima se upotrebljava uobičajeni način obrade vode obrnutom osmozom, Bosch planira ponuditi nova rješenja posebno osmišljena za udaljena područja i lokacije na moru.

“Klimatski neutralan svijet neće funkcionirati bez zelenog vodika”, poručio je dr. Stefan Hartung, predsjednik uprave Boscha. “Za proizvodnju zelenog vodika prije svega je potrebna iznimno čista voda. S našim se sustavima posebne namjene obrada vode može provoditi bilo gdje, čak i u najudaljenijim područjima na svijetu, na ekonomičan i ekološki prihvatljiv način.”

Sustavi koje je osmislio Boschev odjel Proizvodnih rješenja nisu samo robusni i zahtijevaju minimalno održavanje, nego i uklanjaju potrebu za kemikalijama pri obradi vode u usporedbi s rješenjima koja su uobičajeno dostupna na tržištu.

Obrada vode predstavlja prvu i temeljnu kariku lanca vrijednosti vodika. Bosch je razvio tehnologiju obrade vode za elektrolizu na svojim lokacijama u Renningenu, Stuttgart-Feuerbachu i Češkim Budějovicama, a tijekom godine će se dodati vanjski pilot-projekti. Puštanje sustava na tržište planirano je za 2024., a društvo Bosch predstavit će tehnologiju na događanju Bosch Tech Day u Stuttgart-Feuerbachu 13. srpnja 2023.

Sustavi posebne namjene za obradu vode u zahtjevnim uvjetima

Elektrolizatorima je za proizvodnju vodika potrebna iznimno čista voda. “Nečistoće u vodi mogu vrlo brzo onesposobiti elektrolizatore”, objasnio je dr. Wolfgang Schleifenbaum, voditelj poslovne jedinice za vodik Boscheva odjela Proizvodnih rješenja. Vodik će se u budućnosti proizvoditi u područjima s jakim vjetrovima ili onima s obiljem Sunčeve svjetlosti – naprimjer, u Africi, Južnoj Americi ili sjevernoj Europi. Lokacije na moru ili u pustinji predstavljaju posebne izazove: znatne udaljenosti od tehničkih objekata, voda s visokim razinama soli ili minerala – sve to otežava obradu vode. Stoga je potražnja za posebnom opremom visoka: Bosch očekuje da će od 2035. širom svijeta biti potrebno petstotinjak sustava posebne namjene za obradu vode godišnje.

Boschovi sustavi toplinskim i elektrokemijskim postupcima uklanjaju minerale iz vode kako bi se dobila iznimno čista voda. Zahvaljujući postupku obrade bez sredstva za filtriranje rukovatelji mogu u potpunosti prestati upotrebljavati kemikalije. “Zeleni je vodik održiv samo ako njegova proizvodnja usputno ne oštećuje okoliš; naprimjer, ispuštanjem kemikalija u naše već visoko onečišćene vode”, objasnio je Schleifenbaum. Za prediktivno održavanje opreme, čak i s velike udaljenosti, društvo Bosch nudi softverska rješenja kojima se osigurava robustan rad u teškim uvjetima okoline.

Industrijski sustavi za obradu vode u razvijenim područjima

Svjetska potražnja za iznimno čistom vodom za projekte s vodikom ogromna je. Kako se svijet trudi ostvariti ciljeve Pariškog klimatskog sporazuma, društvo Bosch procjenjuje da će od 2050. godišnja potražnja za vodom za elektrolizu iznositi oko četiri kubna kilometra – više od obujma njemačkog jezera Starnberg. I Njemačka ima ambiciozne planove: vlada je postavila cilj ugradnje elektrolizatora vodika ukupnog kapaciteta od 10 gigavata do 2030. (izvor: njemačka vlada, 2022.). EU namjerava ugraditi 40 gigavata kapaciteta za elektrolizu u Europi do 2030., s planovima za proizvodnju do deset milijuna metričkih tona obnovljivog vodika (izvor: Europska komisija, 2020.).

“Vodik će u budućnosti igrati ključnu ulogu u energetskoj opskrbi. Industrije širom svijeta moraju upotrebljavati vodik ako žele postati klimatski neutralne. Bosch pruža tehnologiju za obradu vode koja ispunjava različite zahtjeve u pogledu veličine, učinka i lokacije elektrolizatora”, izjavio je Schleifenbaum.

Što se tiče obrade vode u razvijenim područjima, njemačkakompanija planira proširiti svoj asortiman industrijskim sustavima u kojima se upotrebljavaju postupci obrnute osmoze i ionski izmjenjivački kako bi se od vode iz slavine dobila iznimno čista voda koja je potrebna za elektrolizatore. Tom kombinacijom industrijske opreme i opreme posebne namjene društvo Bosch ispunjava zahtjeve projekata elektrolize širom svijeta.

Obrada vode Boschevom „Tehnologijom za život”

Tehnologije društva Bosch također pomažu održati zalihe pitke vode. Sustav je posebno učinkovit jer smanjuje količinu napajne vode potrebnu za proizvodnju vode za postupak elektrolize za trećinu u usporedbi s uobičajenim rješenjima na tržištu. Osim za proizvodnju vode za elektrolizu, sustavi posebne namjene mogu se prilagoditi i za proizvodnju pitke vode.

“Svojim sustavima za obradu vode slijedimo smjernice društva Bosch i pružamo ‚Tehnologiju za život’. U područjima u kojima je količina pitke vode ograničena možemo svojom tehnologijom pomoći poboljšati opskrbu”, poručio je Schleifenbaum.

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept