Središnji dio objekta čini visokonaponski laboratorij, u potpunosti zatvoren Faradayevim kavezom, u kojem su smještena tri glavna nova ispitna sustava – 1200 kV AC izvor, 1200 kV DC izvor i udarni generator 3,8 MV [Izvor: koncar.hr]

Koncern Končar pustio je u pogon novi Laboratorij za velike električne strojeve i pogone. Riječ je o visokotehnološkom kompleksu kakvih ima svega nekoliko u svijetu, a koji je od danas vitalni dio Laboratorijskog centra Končar – Instituta za elektrotehniku. Laboratorijski centar čini devet međunarodno akreditiranih laboratorija osposobljenih za provođenje gotovo 700 metoda ispitivanja i umjeravanja. Izgradnja ovog jedinstvenog laboratorija započela je u srpnju 2021. godine, a investicija vrijedna 7 milijuna eura u potpunosti je financirana vlastitim sredstvima.

“Novi laboratorij znatno povećava naše ispitne mogućnosti”, istaknuo je član Uprave Instituta za elektrotehniku Dalibor Filipović Grčić.

Laboratorij ima iznimnu važnost za kontinuitet i razvoj ispitivanja visokonaponske opreme, a po tehničkim značajkama i najsuvremenijoj opremi pripada društvu malobrojnih laboratorija u svijetu koji mogu provoditi posebna visokonaponska i druga električna, mehanička i klimatska ispitivanja. Osim što će zadovoljiti potrebe domaćeg elektroenergetskog sektora te ojačati suradnju sa znanstvenom zajednicom, novi Končarev  laboratorij omogućit će proširenje postojeće suradnje i strateškog povezivanja s partnerima na svjetskom tržištu te dodatno pridonijeti povećanju globalne prepoznatljivosti Končara i Republike Hrvatske.

Laboratorij će za domaće i strane naručitelje provoditi tipska, specijalna i razvojna ispitivanja energetskih i mjernih transformatora, prekidača, rastavljača i zemljospojnika, oklopljenih plinom izoliranih visokonaponskih postrojenja, provodnih i potpornih izolatora, spojne i ovjesne opreme za nadzemne vodove, visokonaponskih kabela i HVDC kabela za istosmjerni prijenos energije.

Središnji dio objekta čini visokonaponski laboratorij, u potpunosti zatvoren Faradayevim kavezom, dimenzija 30 x 35 metara u tlocrtu i 28 metara visine. U navedeni prostor smještena su tri glavna nova ispitna sustava – 1200 kV AC izvor, 1200 kV DC izvor i udarni generator 3,8 MV. Ispitni transformator 1200 kV, 960 kVA konstruiran u jednom stupnju, umjesto uobičajene kaskadne izvedbe, razvilo je i isporučilo društvo Končar – Mjerni transformatori, što je samo jedna od mnogih posebnosti novog laboratorija.

Nastavak investicijskog ciklusa

U prigodi otvorenja novog laboratorija predsjednik Uprave Končar Gordan Kolak naglasio je kako će se investicijski ciklus nastaviti te da će se temeljiti na ulaganjima u novu opremu i strojeve. “Stabilnosti i daljnjem rastu Grupe doprinijet će i dugoročna ulaganja u istraživanja i razvoj, što čini okosnicu ostvarenja profitabilnog poslovanja i kreiranja dodatnih vrijednosti. Končar u ovoj godini planira investirati više od 60 milijuna eura, a velik dio tog iznosa usmjerit će se u razvoj ekološki prihvatljivih proizvoda iz područja elektroenergetike, razvoja opreme i komponenti za baterijske i hibridne vlakove te projekte iz područja digitalnih tehnologija”, rekao je Kolak. U ovoj godini plan je dostići prihode od 760 milijuna eura, dodao je predsjednik Uprave Končara.

Laboratorijski centar i Služba za certificiranje (SCERT) Instituta su, zahvaljujući akreditacijama kod Hrvatske akreditacijske agencije, notifikaciji Instituta od Europske komisije kao certifikacijskog tijela za važne EU direktive te ulaskom u ekskluzivno društvo vodećih svjetskih laboratorija okupljenih u CBTL shemi (Certification Body Testing Laboratories), postali prepoznatljivi na svjetskoj razini po prilagodljivosti, stručnim znanjima i one stop testing načinu rada.

Obilježena 102. obljetnica poslovanja

Puštanjem u pogon novog laboratorija Končar je obilježio 102. obljetnicu djelovanja. Naime, 24. siječnja 1921. osnovano je poduzeće Elektra, koje već iste godine prelazi u vlasništvo grupe Siemens i pod tim imenom djeluje do kraja drugoga svjetskog rata. Od 1946. do 1990. poduzeće je djelovalo pod imenom Rade Končar.

U tom razdoblju Končar je:

  • 1948. godine, kada je zbog blokade Sovjetskog Saveza i nemogućnosti uvoza trebalo napraviti generator za hidroelektranu “Mariborski otok”, uspješno isporučion generator snage 24 megavata;
  • Prvi izvozni posao ostvaren je 1957. godine, za pakistansku hidroelektranu Chichoci Mallian;
  • U ožujku 1961. osnovan je Končarov Elektrotehnički institut za znanstvenoistraživački rad na razvoju proizvoda, tehnoloških procesa i mjernih metoda s područja elektrotehnike;
  • iste godine Končar je isporučio Insitutu CERN ispručio dijelove za magnetske leće za protonski ciklotron, a 1963. sofisticirane bakrene vodiče;
  • Šezdesetih godina 20. stoljeća Končar je počeo prerastati u pravu mini-multinacionalnu korporaciju, pripojena su mu po dva poduzeća iz Makedonije i Vojvodine, pa Svjetlost i ETAS iz Splita i Svjetlost iz Rijeke, te su otvorene tvornice u Požegi, Zlataru, Ivancu, i na zagrebačkim Borongaju i Jankomiru.
  • 1973. u Končaru je zaposleno preko 13.000 ljudi, a izvoz iznosi 23 milijuna dolara;
  • U ožujku 1974. tvornica generatora isporučila je dva spektrometrijska magneta težine 110 tona za francuski nuklearni institut u mjestu Gil-sur-Yvette, a s vremenom je u nuklearne institute u Švicarskoj, Engleskoj, Francuskoj, Njemačkoj i drugim europskim zemljama isporučeno preko 300 magneta za nuklearna istraživanja;
  • Od 1970. u Končaru su se proizvode diodne električne lokomotive po licenci švedskog koncerna ASE maksimalne snage 3700 kilovata, no od sredine 70-tih do 1980. Končar je razvio vlastiti prototip tiristorske lokomotive. U to vrijeme takav stroj imali su samo Švedska, Njemačka, Francuska i Sovjetski Savez.

Od 1. siječnja 1991. organizirano je kao dioničko društvo i djeluje pod imenom Končar – Elektroindustrija.

Donacije OB Gospić i Udruzi Pčelice

Dan Končara već je desetljećima prigoda i za posebnu donaciju kojom Končar želi poduprijeti neku organizaciju iz šire zajednice. Svoju obljetnicu Končar je ove godine obilježio donacijama koje su i ove godine upućene djeci i mladima. Općoj bolnici Gospić upućena je donacija koja će doprinijeti opremanju Dječjeg odjela te humanizaciji boravka djece tijekom njihove hospitalizacije. Uz to, Udruzi Pčelice, osnovanoj s ciljem podizanja kvalitete života te osiguravanja medicinske i socijalne zaštite djece s teškoćama u razvoju s područja Gospića, donirana su sredstva u znak podrške pri skrbi za djecu i obitelji koje Udruga trenutačno okuplja.