Končar ugradio sistem za daljinsko upravljanje u EP HZHB vrijedan 6,4 mil EUR

Sistem za daljinsko upravljanje elektroenergetskim objektima Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, vrijedan 6,41 mil EUR, pustili su u pogon čelni ljudi te kompanije iz Mostara i zagrebačkog Končara.
Uvođenjem sistema za daljinsko vođenje (SCADA/DMS/OMS) omogućeno je daljinsko upravljanje elektroenergetskih objekata na srednjem naponu iz glavnog središta u Mostaru te područnim u Grudama, Livnu, Novom Travniku i Orašju.
Očekuje se da će se ugradnjom toga sistema i telekomunikacijskim povezivanjem elektroenergetskih objekata produžiti vrijeme amortizacije objekata i optimizirati investicije na mreži, povećati sigurnost, poboljšati upravljanje ekipa za održavanje i popravku na mreži i smanjiti tehničke i finansijske gubitke, saopćeno je iz mostarske kompanije.
Proizvođač cjelokupnoga SCADA sistema je njemačka kompanija PSI Software AG, a projekat je proveo konzorcij PSI i Končar.
Glavni centar za upravljanje u Mostaru pokrenuli su generalni direktor predsjednik uprave Končara Gordan Kolak i EP HZHB Marinko Gilja.
Predsjednik uprave Končara je istakao je da im je mostarska elektroprivredna kompanija, uz Hrvatsku elektroprivredu, najvažniji poslovni partner, dok je generalni direktor EP HZHB-a izrazio zadovoljstvo na uspješnoj realizaciji projekta koji je od iznimne važnosti za distribuciju električne energije.

Projekat je vrijedan 6,41 mil EUR, a sredstva su osigurana iz zajma njemačke razvojne banke KfW te vlastitih sredstava.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top