skip to Main Content
Končar ugradio sistem za daljinsko upravljanje u EP HZHB vrijedan 6,4 mil EUR
Sistem za daljinsko upravljanje elektroenergetskim objektima Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, vrijedan 6,41 mil EUR, pustili su u pogon čelni ljudi te kompanije iz Mostara i zagrebačkog Končara.
Uvođenjem sistema za daljinsko vođenje (SCADA/DMS/OMS) omogućeno je daljinsko upravljanje elektroenergetskih objekata na srednjem naponu iz glavnog središta u Mostaru te područnim u Grudama, Livnu, Novom Travniku i Orašju.
Očekuje se da će se ugradnjom toga sistema i telekomunikacijskim povezivanjem elektroenergetskih objekata produžiti vrijeme amortizacije objekata i optimizirati investicije na mreži, povećati sigurnost, poboljšati upravljanje ekipa za održavanje i popravku na mreži i smanjiti tehničke i finansijske gubitke, saopćeno je iz mostarske kompanije.
Proizvođač cjelokupnoga SCADA sistema je njemačka kompanija PSI Software AG, a projekat je proveo konzorcij PSI i Končar.
Glavni centar za upravljanje u Mostaru pokrenuli su generalni direktor predsjednik uprave Končara Gordan Kolak i EP HZHB Marinko Gilja.
Predsjednik uprave Končara je istakao je da im je mostarska elektroprivredna kompanija, uz Hrvatsku elektroprivredu, najvažniji poslovni partner, dok je generalni direktor EP HZHB-a izrazio zadovoljstvo na uspješnoj realizaciji projekta koji je od iznimne važnosti za distribuciju električne energije.

Projekat je vrijedan 6,41 mil EUR, a sredstva su osigurana iz zajma njemačke razvojne banke KfW te vlastitih sredstava.

47

Vezani članci

Back To Top
Search