Konzum otvorio prvu trgovinu bez blagajni i skeniranja u regiji

0
konzum-otvorio-prvu-trgovinu-bez-blagajni-i-skeniranja-u-regiji
Konzum otvorio prvu trgovinu bez blagajni i skeniranja u regiji
Konzum smart
Trgovina nema blagajni, ali 150 kamera prate kupce i bilježe svaki proizvod koji oni odaberu s police [Izvor: Konzum / priopćenje]

Trgovački lanac Konzum otvorio je 20. rujna u Zagrebu prvu regionalnu pametnu (smart) prodavaonicu u regiji. Trgovina nema blagajni, ali kamere prate kupce i bilježe svaki proizvod koji oni odaberu s police kako bi ga sustav automatski naplatio putem mobilne apliakcije bez koje se ne može ni ući u trgovinu.

Dakle, prije prve kupnje u Konzum smart trgovini treba instalirati Konzum aplikaciju, kreirati korisnički račun i upisati karticu putem koje ćete obaviti kupnju. Na ulazu u trgovinu u aplikaciji odaberete opciju “Konzum smart” te s generiranim QR kodom ulazite u trgovinu.“Blagajni nema, skeniranja nema – odaberete proizvode koje želite i izađete van. Cilj je bio pružiti kupcima bržu i jednostavniju kupnju”, objašnjava Jozo Džakula, direktor Područja informatike u Konzumu. “Takvih je dućana u svijetu vrlo malo, 150 do 200. Nama najbliža takva trgovina je u Muenchenu.”

Tehnologija se temelji na umjetnoj inteligenciji, odnosno na računalnom vidu za prepoznavanje. Prostor je pokriven sa 150 kamera koje prate koje je proizvode kupac uzeo ili vratio na policu. Naplaćuju se samo odabrani proizvodi koje je kupac iznio sa sobom iz trgovine  i to putem debitne ili kreditne kartice koju je kupac unio u aplikaciju. Račun se dsotavlja u aplikaciju i na e-mail. Jozo Džakula kaže da sustav pokriva (i prepoznaje) više od 1700 različitih artikala koji  se nalaze u ponudi trgovine Konzum smart.

Konceptom SMART prodavaonice potiče se i zajednička kupnja: na primjer, ako par dođe u prodavaonicu, artikli koje svatko od njih odabere s police naplate se zajedno na jednom računu.

Inteligentni sustav za prepoznavanje artikala implementiran je u suradnji s američkom tvrtkom AiFi, vodećom tvrtkom na svijetu za tu vrstu tehnologije. Trgovina se nalazi u Kurelčevoj ulici, na uglu prema Europskom trgu, a prostire se na 130 četvornih metara.

Konzum je već uveo plaćanje kripto valutama, prvo u online, a potom i u fizičkim prodavaonicama, a kupci u prodavaonicama mogu plaćati i putem aplikacije KEKS Pay.