skip to Main Content
Korisnici 5G-a u zatvorenim prostorima sve manje koriste WiFi
Korisnici-5g-a-u-zatvorenim-prostorima-sve-manje-koriste-wifi

Izvještaj Five Ways to a better 5G (Pet načina za bolji 5G) rezultat je istraživanja za koje Ericssson tvrdi da je do sada najveće istraživanje provedeno o 5G korisnicima. Obuhvatilo je sentiment i percepciju potrošača na 26 tržišta, uključujući SAD, Kinu, Južnu Koreju i Ujedinjeno Kraljevstvo. Autori navode da izvješće predstavlja stavove 1,3 milijarde korisnika pametnih telefona na globalnoj razini, uključujući 220 milijuna 5G pretplatnika.
Istraživanje analizira ključne trendove usvajanja, upotrebe i percepcije korisnika prema 5G tehnologiji, otkrivajući razinu komercijalizacije u ključnim područjima te ispitujući koje usluge korisnici najviše cijene i koje su usluge spremni platiti.
U studiji se navodi da bi povećana svijest o uslugama i prednostima 5G do kraja 2020. mogla potaknuti 22 posto korisnika koji već imaju 5G uređaje da se nadograde svoje pretplatničke modela na 5G mrežu.
Postotak pretplatnika na 5G modele naprema broju korisnika koji imaju telefone koji podržavaju 5G
Petina korisnika smanjila upotrebu WiFi-ja
Izvještaj također ukazuje kako 5G utječe na promjene navika korisnika. Jedna od promjena je – kao i detalj koji navode drugi izvori da su radnici na daljinu sve ovisniji o svojim telefonima prilikom povezivanja – da petina korisnika već sada u zatvorenim prostorima smanjuje upotrebu WiFi-ja na svojim telefonima zbog prednosti 5G veze.
Zaključavanje gospodarstva i ograničenje kretanja zbog pandemije razlog su da je većina ranih korisnika 5G tehnologije svoja prva iskustva stekla u zatvorenim prostorima. Posljedica toga je da rani korisnici smatraju kako je za očekivanu razinu korisničkog iskustva pokrivenost u zatvorenom prostoru dvostruko važnija od brzine ili trajanja baterije.
Iako su korisnici 5G bili zadovoljni brzinom koju pružaju mreže sljedeće generacije, oko 70 posto ih je bilo je nezadovoljno dostupnošću novih 5G usluga i aplikacija. Dobra vijest za pružatelje usluga je da su korisnici spremni platiti 20-30 posto više za tarifne pakete u 5G mreži koji obuhvaćaju digitalne usluge.
Osim manje upotrebe Wi-Fi-ja, utvrđeno je da korisnici koji su rano usvojili 5G u prosjeku troše tjedno dva sata više na igre u oblaku i jedan sat više na aplikacije proširene stvarnosti u usporedbi s korisnicima 4G-a.
Kako ispuniti očekivanja korisnika
Ericsson ističe pet načina kako pružatelji komunikacijskih usluga mogu ispuniti očekivanja svojih korisnika u kratkom i dugom roku:

rješavanje jaza u znanju educiranjem i boljim marketingom vrijednosti 5G za potrošače;
osiguravanje jednake kvalitete unutarnje i vanjske pokrivenosti 5G;
prilagođavanje mrežnih karakteristika novim 5G uslugama;
fokusiranje na želje potrošača za novim uslugama utemeljenim na 5G;
i ubrzano širenje dostupnosti postojećih i novih usluga kroz partnerski ekosustav.

Ericsson upozorava da rezultati studije pokazuju da pružatelji usluga moraju biti svjesniji onoga što korisnici žele dobiti od 5G-a i da moraju biti inovativniji prilikom kreiranja novih iskustava za njih.
“Do sada su se analize iskustava korisnika 5G mreže uglavnom fokusirale na brzinu i dostupnost 5G na temelju neovisnih mrežnih mjerenja”, rekao je Jasmeet Singh Sethi, voditelj Ericssonova istraživačkog ConsumerLab-a. “No, jednako je važno razumjeti kako rani korisnici 5G doživljavaju to iskustvo. S naših pet preporuka pružatelji komunikacijskih usluga mogu potaknuti brže usvajanje 5G-a i ispuniti očekivanja svojih korisnika.”

28

Vezani članci

Back To Top
Search