Korisničko tržište utemeljeno na 5G do 2030. vrijedit će 31 bilijun dolara

Tržište 5G namijenjeno korisnicima moglo bi kumulativno do 2030. godine prihodovati 31 bilijun dolara na globalnoj razini, navodi se u novom izvješću “Harnessing the 5G Consumer Potential“ Ericsson ConsumerLaba. U izvješću se procjenjuje da bi pružateljima komunikacijskih usluga od toga kumulativno moglo pripasti 3,7 bilijuna dolara, što bi se moglo dodatno povećati s pojavom novih digitalnih usluga.
Proaktivnim objedinjavanjem i promoviranjem 5G korisničkih slučajeva pružatelji komunikacijskih usluga do 2030. mogli bi generirati do 131 milijardu dolara prihoda samo od digitalnih usluga. Oko 40 posto tih projekcija prihoda pripisuje se potrošnji korisnika vezano uz poboljšane videozapise, proširenu stvarnost (PS), virtualnu stvarnost te igranje u oblaku preko 5G mreža.
Navodi se također da će PS vjerojatno potaknuti više od polovice potrošnje korisnika na imerzivne medije do 2030. – počevši od igranja te šireći se na druga područja poput kupovine, obrazovanja i daljinske suradnje.
Ključni nalazi također naglašavaju da je utjecaj pandemije COVID-19 na osobne financije i financijske prioritete mogao utjecati na spremnost potrošača da plate dodatno za 5G usluge. Početkom 2019. prosječni potrošač bio je spreman platiti 20 posto više za 5G. Kako se 2020. bliži kraju, ta je brojka pala na 10 posto.
Međutim, svaki treći rani usvojitelj na globalnoj razini i dalje je spreman platiti 20 posto više za 5G. Tako visoka razina ranog usvajanja mogla bi pomoći u poticanju gospodarskog oporavka, navodi se u izvješću.
Također se predviđa da bi proaktivnim poticanjem usvajanja 5G od strane korisnika, pružatelji komunikacijskih usluga mogli dobiti 34 posto veći prosječni prihod po korisniku od 5G do 2030. godine. To bi moglo povećati prihode od korisnika po složenoj godišnjoj stopi rasta od 2,7 posto u usporedbi s niskim rastom prihoda od svega 0,03 posto pasivnim pristupom tijekom desetljeća.
“Ovo je prvi put da je Ericsson predstavio prognozu prihoda za 5G korisničko tržište koje ostaje temeljna djelatnost pružatelja komunikacijskih usluga. Kroz naše istraživanje istaknuli smo ulogu razvoja korisničkih slučajeva, inovacija u tarifama, kvalitete pokrivenosti 5G mrežom i partnerstva u ekosustavu kako bismo ostvarili pravi potencijal ovog tržišta. Jasno je da će 5G potaknuti ogromne mogućnosti za pružatelje komunikacijskih usluga u poslovanju s korisnicima tijekom desetljeća. Budući da je ovo putovanje već u tijeku, oni pružatelji komunikacijskih usluga koji brzo i proaktivno razvijaju svoju ponudu vjerojatnije će ostvariti bolje rezultate”, rekao je Jasmeet Singh Sethi, voditelj Ericssonova Consumerlaba.
U izvješću se naglašava uloga tehnologija koje omogućuju razvoj, kao što su edge computing i odsječci mreže, a koje će pružateljima usluga pomoći da osiguraju 5G prihode. Mogli bi ih ostvariti od osnovnih digitalnih usluga kao što su igranje u oblaku i aplikacije PS ili srodnih digitalnih usluga, kao što su povezivost u automobilu i povezane sigurnosne značajke.
U svibnju 2019. godine Ericsson ConsumerLab objavio je izvješće u kojem se mjeri interes korisnika u više od 30 korisničkih slučajeva i njihova spremnost da ih plate. Novo izvješće o korisničkom potencijalu 5G temelji se na tim spoznajama kroz predviđanja poslovnog potencijala, kako za pružatelje usluga tako i za veći IKT ekosustav.Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,868FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles