Lanaco i Kaspersky zajedničkom kampanjom skrenuli pažnju na važnost bezbjednosti najmlađih na Internetu

lanaco-i-kaspersky-zajednickom-kampanjom-skrenuli-paznju-na-vaznost-bezbjednosti-najmladjih-na-internetu

Svake godine IT kompanije Lanaco i Kaspersky sprovode aktivnosti na temu bezbjednost na Internetu sa osvrtom na najmlađu populaciju, ujedno i najugroženiju populaciju, saopćio je Lanaco.

Znamo li šta sve naša djeca gledaju kada su na Internetu? Zapitamo li se ko je sa druge strane dok su na društvenim mrežama i drugim aplikacijama za komunikaciju? Znamo li gdje sve ostavljaju svoje fotografije i lične podatke?

Kako bismo spriječili najgore scenarije, potrebno je konstantno sprovoditi preventivne aktivnosti, edukaciju djece i roditelja o sigurnosti na Internetu.

Kao jedna od aktivnosti u mjesecu martu, u prostorijama TC Lanaco održano je interaktivno predavanje na temu “Kako biti siguran na internetu”.

Događaju u organizaciji kompanije Lanaco i partnera Kaspersky prisustvovali su osnovci iz škole Borisav Stanković iz Banjaluke. Mališani od šestog do devetog razreda poslušali su predavanje Milana Kojića iz kompanije Kaspersky, tokom kog su i na praktičnim primjerima, i u diskusiji sa predavačem, mogli da saznaju više o tome kako se treba ponašati na Internetu.

Osnovci su tokom samog događaja pokazali zavidno znanje stečeno u školi sa učiteljima, te još jednom dokazali činjenicu da mlade generacije jako brzo savladavaju digitalne izazove, što je još jedan pokazatelj koliko aktivno moramo kao društvo učestvovati u obrazovanju djece, ali i roditelja o bezbjednosti na internetu.

Nakon predavanja, usvojeno znanje, ali i timski duh djeca su dokazala i kroz kratki kviz. Pobjednici su ovoga puta bili svi učesnici, pa su tako i nagrade koje je pripremio Kaspersky dobili svi školarci.

Ovaj događaj bio je samo dio zajedničke društveno odgovorne kampanje “Kako biti siguran na Internetu” koju su zajedno realizovali Lanaco i Kaspersky.

Tokom kampanje dvije partnerske kompanije podržale su i konkurs u organizaciji Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

U okviru ovogodišnjeg takmičenja na temu „Zaštita ličnih podataka na Internetu”, koje je organizovano u tri kategorije, mlađi osnovci bili su pozvani da izraze poimanje teme crtežom, dok su stariji osnovci i srednjoškolci snimali kratke filmove i izrađivali postere, a sa istim ciljem podizanja svijesti o sigurnom ponašanju učenika u virtuelnom svijetu, opasnostima i načinima zaštite na Internetu.

Autorima najbolje ocijenjenih radova u tri takmičarske kategorije i njihovim nastavnicima/mentorima uručena su priznanja i vrijedne nagrade, koje su za njih obezbijedili kompanije „Kaspersky” i „Lanaco” te Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.

Tokom februara i marta ove dvije kompanije su takođe pokrenule i digitalnu kampanju sa ciljem skretanja pažnje na bezbjednost djece na Internetu, te jasnim i upečatljivim porukama namijenjenim roditeljima.

Da li znate da vaše dijete u prosjeku na Internetu provede preko 5h dnevno?

Da li znate da odrasli u prosjeku na Internetu provedu oko 3h dnevno?

Da li znate da u svakom trenutku neko prati aktivnosti vašeg djeteta?

Najbolji način da se nosite sa ovom neizbježnom činjenicom jeste da obrazujete sebe i svoju djecu.

Pratite aktivnost posjeta vašeg djeteta, upoznajte ga sa opasnostima koje vrebaju na Internetu.

Nije svako sa druge strane prijatelj!

Da li znate koliko sati dnevno vaše dijete provede na Internetu?

Da li znate da tokom tog perioda razne aplikacije traže lične podatke vašeg djeteta?

Dostupnost privatnih i osjetljivih informacija na društvenim mrežama pomaže online grabežljivcima. Naučite svoju djecu da ne dijele lične podatke poput imena, prezimena, adrese stanovanja, telefonskog broja, informacija o školi ili mjestima druženja sa vršnjacima.

Najbolji način da se nosite sa ovom neizbježnom činjenicom jeste da obrazujete sebe i svoju djecu.

Pratite aktivnost posjeta vašeg djeteta, upoznajte ga sa opasnostima koje vrebaju na Internetu.

Nisu lični podaci za dijeljenje sa drugima!

Da li znate koliko sati dnevno vaše dijete provede na Internetu?

Da li znate šta za to vrijeme gleda?

Sve, od vulgarnog jezika i govora mržnje do grafički nasilnih ili seksualnih slika, može imati štetan efekat na dijete i na njegove socijalne i emocionalne vještine.

Najbolji način da se nosite sa ovom neizbježnom činjenicom jeste da obrazujete sebe i svoju djecu.

Razmislite o preuzimanju roditeljskih kontrolnih aplikacija ili alata za kontrolu aktivnosti vašeg djeteta na internetu. Ovo vam može pomoći da držite konce u rukama.

Nije svaki sadržaj prikladan za vaše dijete!

(FENA)


poslovnenovine.ba

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top