skip to Main Content
Mađarska će dobiti intermodalni logistički terminal pokriven 5G mrežom
Madjarska-ce-dobiti-intermodalni-logisticki-terminal-pokriven-5g-mrezom

Animirani prikaz portalnih kranova za utovar kontejnera na intermodalnom terminalu East-West Gate u Mađarskoj
Mađarska će prva u Europi dobiti moderni, pametni željeznički logistički terminal pokriven privatnom 5G mrežom. Intermodalni terminal East-West Gate (EWG) gradi se u mjestu Fenyeslitki, blizu Mađarske granice s Ukrajinom, na površini od 85 hektara.
Vodafone Mađarska i mađarska podružnica kineskog telekomunikacijskog diva Huaweija potpisali su sporazum o opremanju terminala 5G mrežom kako bi se olakšalo interno komuniciranje, ali i daljinsko upravljanje opremom instaliranom na terminalu, uključujući portalne kranove.
Kineska novinska agencija Xinhua navodi kako će 5G tehnologija, kada projekt bude dovršen u prvom tromjesečju sljedeće godine, omogućiti da se na terminalu obradi oko milijun kontejnera godišnje.
Kolosijeci standardnih europskih dimenzija i poveznice te sustav rasvjete navodno su dovršeni, dok se široki kolosijeci (ruski standard je nešto širi od europskog) i povezani telekomunikacijski radovi tek trebaju odraditi.
Predstoje također radovi na postojećem dijelu ranžirne željezničke mreže, kao i izgradnja oko 500 tisuća četvornih metara skladišta te servisnih i proizvodnih pogona.
“Naše privatne 5G mreže omogućavaju digitalizaciju potpuno novih grana industrije. Huawei je već izgradio mnoge slične sustave u Kini. Međutim, u Europi je ovo prvi  kontejnerski terminal u kojem će se primijeniti daljinski kontrolirano rješenje koje se implementira pomoću 5G tehnologije”, rekao je Colin Cai, izvršni direktor Huawei Technologies Mađarska. “Prilagođene sigurnosne postavke i visoka razina zaštite podataka u privatnoj 5G mreži omogućavaju bežično daljinsko upravljanje procesima i uređajima u stvarnom vremenu na području cijelog terminala.”
Zahvaljujući telekomunikacijskoj mreži pete generacije značajno će se povećati učinkovitost i poboljšati radni uvjeti.
“Operativna učinkovitost terminala može se maksimizirati pomoću 5G tehnologije. Također, time se otvaraju nove prilike za pokretanje projekata istraživanja i razvoja, a u praksi se može prikazati industrijska primjena nove tehnologije koja tek osvaja tržište”, rekao je János Tálosi, izvršni direktor tvrtke East-West Intermodal Logistics Services.

40

Vezani članci

Back To Top
Search