Media Distillery lansira rješenje za otkrivanje prekida reklamiranja kako bi optimizirao iskustvo ponavljanja i povećao potencijal za unovčavanje

Media Distillery, vodeći dobavljač rješenja za video analizu sa AI-om za optimizaciju korisničkog iskustva (UX) platformi za video zabavu, objavio je novo rješenje: Ad Break Distillery™. Rešenje identifikuje tačna vremena početka i završetka pauze za reklame u emitovanom videu, omogućavajući operaterima video platformi, provajderima usluga i emiterima da poboljšaju mogućnosti monetizacije za gledanje na zahtev, a istovremeno poboljšavaju angažovanje korisnika.

Uz postepeni pomak gledanosti od linearnog gledanja prema uslugama striminga na zahtjev, i sve intenzivnijim nadmetanjem za pažnju publike, provajderi TV-a uživo i/ili sadržaja na zahtjev moraju se razlikovati i stvarati lojalnost personalizacijom iskustava prema preferencijama gledatelja.

Eksplozija OTT-a i VOD-a podigla je ljestvicu za video usluge, pri čemu oglašivači očekuju da će moći ciljati i kreirati personalizirana iskustva s oglasima, kao i postaviti očekivanja potrošača o UX-u u pogledu prisutnosti i trajanja pauza za oglase.

Mnogi kanali za emitovanje imaju pauze za reklame koje mogu trajati do 5 do 8 minuta. Međutim, ovi dugi periodi oglašavanja imaju nekoliko nedostataka.

Istraživanje koje je u Švicarskoj proveo stručnjak za TV marketing Admeira pokazuje da dužina pauze za oglase utječe na povlačenje oglasa. Kraće pauze za oglase stvaraju više pažnje, pri čemu se sjećanje smanjuje gotovo linearno kako se dužina pauze za oglas povećava. Kada je pauza za oglas preduga, gledaoci se mogu čak i potpuno isključiti.

Nadalje, ove linearne pauze za oglase često se ne prevode dobro, i/ili su manje učinkovite, u kontekstu nadoknađivanja i ponavljanja. Jedan od razloga je taj što su se gledaoci navikli na kraće formate pauza za oglase tipične za današnje popularne OTT usluge.

Glavni tehnički uzrok koji sprečava dobar UX za linearne TV reklame u replayu leži u opštem nedostatku vremenskih markera, što je istaknut problem u video industriji. Ovo ne samo da ometa sposobnost provajdera usluga i emitera da ostvare dodatni prihod od reklama, već i ograničava njihovu sposobnost personalizacije i na drugi način poboljšanja iskustva gledanja.

Vođen ovim potrebama, Media Distillery je pokrenuo Ad Break Distillery. Ovo rješenje automatski detektira početak i kraj pauze za reklame u video prijenosu uživo i isporučuje vremenske oznake kao metapodatke koji se mogu primijeniti.

Uz Ad Break Distillery, emiteri i operateri platformi za video zabavu mogu:

● Kreirati novi oglasni inventar: Zamijeniti postojeće linearne pauze za oglase dinamički umetnutim i personaliziranim oglasima za nadoknađivanje i ponavljanje.
● Nametnuti ograničenja za trik-play: Primijeniti ograničenja tokom pauza za oglase, ali omogućite gledaocima da se slobodno kreću kroz sadržaj: nema više potpunih ograničenja zbog nepoznavanja gdje su pauze za oglase.
● Prenamijenite emitirani sadržaj za FAST i AVOD: Izuzetno korisno za arhive sadržaja gdje postojeći oglasi više nemaju vrijednost – na primjer, oglasi za kampanje koje su završile, promocije koje su istekle, oglasi za proizvode koji više ne postoje ili oglasi na stranim kanalima , svi slučajevi u kojima oglasi ne nude trenutnu vrijednost oglašivaču ili gledaocu.
● Donesite OTT iskustvo u Replay: Podignite iskustvo gledanja nadoknade i ponovnog igranja da bude u skladu s OTT UX-om sa kraćim i personaliziranim oglasima.
● Model pretplate za preskakanje oglasa: Ponudite premium pretplatu koja omogućava preskakanje oglasa.

Svaki slučaj upotrebe zavisi od sporazuma između vlasnika sadržaja i distributera, koji se mogu razlikovati u zavisnosti od tržišta, regiona i/ili tipa sadržaja.

Ad Break Distillery se gradi na istoj osnovnoj tehnologiji kao EPG Correction Distillery™, vodeći proizvod na tržištu Media Distillery koji detektuje pravo vrijeme početka i završetka programa, tako da gledaoci imaju iskustvo poput VOD-a za nadoknađivanje i ponavljanje. EPG Correction Distillery danas poboljšava iskustvo nadoknađivanja i ponavljanja za preko 1000 kanala širom svijeta.

„U današnjem konkurentnom medijskom okruženju svaka video platforma može imati koristi od granularnih metapodataka kako bi se poboljšalo korisničko iskustvo i potencijal za monetizaciju. Međutim, naše istraživanje pokazuje da kreiranje dobrih metapodataka može biti skup i dugotrajan proces, posebno za super-agregatore koji pokušavaju stvoriti impresivnije i vizualnije korisničko iskustvo,” kaže Ed Barton, direktor istraživanja, Caretta Research.

“Vidimo kako operateri usvajaju tehnologiju Media Distillery-a kako bi osigurali da su vremenske oznake nadoknade i reproduciranja ispravne, da se izdvoje prave ključne slike kadrova i da su vremenski markeri za pauze za oglase tačni, stvarajući potencijal prihoda zamjene oglasa za distributere video zapisa i poboljšavajući gledanje iskustvo za publiku”, dodao je Barton.

Provajderi video usluga koji prenose mnogo kanala različitih emitera i vlasnika sadržaja suočavaju se s posebnim izazovom u pružanju dosljednog UX-a za sve sadržaje kada neki emiteri pružaju oznake za oglase, ali drugi ne. Media Distillery je izumio Ad Break Distillery kako bi omogućio provajderima da prevladaju ovaj izazov i da im pruži mogućnost da pruže harmonično iskustvo u svim sadržajima.

„Sa oznakama za pauze za oglase koje nudimo, provajderima video usluga je sada omogućeno da izvrše dinamičku zamjenu oglasa, nametnu ograničenja igranja trikova samo tokom pauza za oglase i daju nova iskustva gledanja,“ komentirao je Roland Sars, izvršni direktor Media Distillery.

Ad Break Distillery nudi fleksibilne opcije integracije. Kroz video analizu zasnovanu na umjetnoj inteligenciji, Ad Break Distillery generira markere za pauzu za oglase koji se mogu integrirati direktno u video platformu ili isporučiti putem integracije s postojećim dobavljačem EPG metapodataka video usluge.

O Media Distileriji
Media Distillery sa sjedištem u Amsterdamu je priznati lider u rješenjima za video analizu vođenim umjetnom inteligencijom za svjetsku industriju zabave. Rešenje Deep Content Understanding™ zasnovano na oblaku pruža potpuno automatizovanu analizu sadržaja u realnom vremenu koja omogućava emiterima i provajderima pay-TV usluga da optimizuju angažovanje gledalaca kroz ubrzano i precizno otkrivanje sadržaja i poboljšano korisničko iskustvo. Baza korisnika Media Distillery-a uključuje velike operatere i emitere locirane širom svijeta, uključujući Vodafone, Altice, Liberty Global, Telenet, NOS i VTR Chile, pružajući obogaćena iskustva gledanja u preko milion domova. www.mediadistillery.com

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top