skip to Main Content
Microsoft objavio ažuriranu verziju operativnog sustava Windows 10
Microsoft-objavio-azuriranu-verziju-operativnog-sustava-windows-10

Microsoft je u utorak napravio mali, ali značajan pomak vezan uz operativni sustav Windows. Cilj je frustracije korisnika prilikom ažuriranja popularnog operativnog sustava.
Nakon prošlomjesečnog izlaska Windowsa 11, najnovijeg Microsoftovog operativnog sustava, tvrtka je najavila da će samo jednom godišnje, a ne dva puta kao što je bila dosadašnja praksa, objavljivati ažuriranu verziju prethodnog izdanja, sustava Windows 10. Za Windows 11 planiran je sličan godišnji raspored ažuriranja.
Windowsi su i dalje ključan proizvod u Microsoftovu portfelju. Donose oko 13 posto  prihoda kompanije. Prema istraživačkoj tvrtki Gartner Windowsi su u 2020. po broju isporučenih jedinica imali tržišni udjel od gotovo 83 posto, Google Chrome OS imao je 10 posto, a Appleov Mac OS 7 posto.
S upola manjim brojem ažuriranja tijekom godine Microsoft se uklapa u industrijski standard. Apple izdaje novu verziju MacOS-a jednom godišnje, a iOS se ažurira jednom godišnje, kao i Googleov operativni sustav Android. Međutim, Google navodi da ažuriranu inačicu operativnog sustava Chrome izdaje otprilike svaka četiri tjedna.
Windows 10 Microsoft je objavio 2015. uz ažuriranje dvaput godišnje. Na to su se žalili neki korisnici kojima se nije svidjela dodatna konfiguracija. U 2019. Microsoft je uveo praksu jednog većeg ažuriranja godišnje s novim značajkama i jednog manjeg, fokusiranog na performanse i pouzdanost.
Pozivajući se na mišljenje korisnika, Microsoft je sa sustavom Windows 11 potpuno ukinuo dvostruko ažuriranje. Za one koji ne žele nadogradnju, Microsoft će nastaviti podržavati Windows 10 do listopada 2025.
Microsoft je u utorak objavio novu ažuriranu verziju Windowsa 10 – Windows 10 November 2021 Update poznatu i kao Windows 10, verzija 21H2.
“Nastavljamo slušati povratne informacije kupaca kako bismo operativni sustav Windows prilagodili tako da iz našu stalnu podršku Windows 10 zadovolji vaše potrebe. U novoj ažuriranoj verziji usredotočili smo se na produktivnost, upravljanje i sigurnost”, napisao je u postu na blogu John Cable, potpredsjednik programa za servisiranje i upravljanje Windowsima.
Ažuriranje uključuje jačanje zaštite od napada tijekom korištenja Wi-Fi mreža. Nadograđena značajka Universal Print u verziji Windows 10 Enterprise moći će podržati ispise do jednog gigabajta. Korisnici će sada moći koristiti uslugu Azure Virtual Desktop za pristup aplikacijama za Windows 10 u oblaku.
Korisnici mogu provjeriti je li im ažuriranje dostupno otvaranjem aplikacije za postavke, odlaskom na Update &  Security, odabirom Windows Update i pritiskom na gumb Check for updates. Ako je računalo spremno za ažuriranje, pojavit će se gumb za preuzimanje i instaliranje.
Čini se da je operativni sustav Windows 11 prihvaćen bolje nego što su u Microsoftu očekivali. Cable je napisao da “rade na proširenju nadogradnje operativnog sustava na Windows 11 za uređaje sa sustavom Windows 10 koji to mogu podržati.”

40

Vezani članci

Back To Top
Search