skip to Main Content
Microsoft Teams vs. Slack: Kada odabrati jednu, a kada drugu platformu
Microsoft-teams-vs.-slack:-kada-odabrati-jednu,-a-kada-drugu-platformu

I Microsoft Teams i Slack ostvarili su tijekom posljednjih nekoliko godina snažan rast. To je djelomično posljedica pandemije koronavirusa koja je prisilila tvrtke širom svijeta da pošalju svoje zaposlenike na rad od kuće, što znači da su morali s kolegama komunicirati i surađivati na daljinu. Slack još uvijek drži snažnu poziciju na tržištu malih i srednjih tvrtki, ali suočava se s jakom konkurencijom Teamsa koji su u prošloj godini više nego upeterostručili broj dnevno aktivnih korisnika.
No, nedavna akvizicija Slacka od strane Salesforcea dodatni je zaplet u raspravi o Microsoft Teamsima i Slacku. U ovom tekstu ćemo iznijeti pregled tržišta alata za timsku suradnju i razmotrit ćemo prednosti, nedostatke i razlike između dviju platformi. Na kraju ćemo razmotriti zašto bi neko poduzeće trebalo odabrati jednu odnosno drugu platformu.
Microsoft Teams vs. Slack: Pregled tržišta
Iako su na otvorenom tržištu dostupni deseci alata za poslovnu suradnju, Teams i Slack dva su najuspješnija. Unatoč tome što je Slack nešto stariji i izuzetno popularan alat za poslovne korisnike, Microsoft Teams bilježi meteorski rast broja dnevnih aktivnih korisnika. U 2017. godini Slack je objavio da ima više od 6 milijuna korisnika. Teamsi su tada imali samo 2 milijuna korisnika. Danas je situacija drugačija: Microsoft je prošle godine objavio da Teamsi imaju više od 115 milijuna aktivnih korisnika dnevno, naprema skromnih 14 milijuna korisnika Slacka.
Iako se rast Teamsa ne može zanemariti, korisnici Slacka su nevjerojatno lojalni svojoj platformi. Oni koji koriste Teamse to često čine iz praktičnih razloga, zbog Microsoftova povezivanja Teamsa s paketima Microsofta 365.
Usporedba osnovnih funkcionalnosti
Kao alati za poslovnu suradnju, Teams i Slack uglavnom imaju istu svrhu. Obje omogućavaju privatne i grupne poruke, dijeljenje datoteka, pretraživanje i dijeljenje zaslona. Obje platforme podržavaju desktop, mobilnu i web inačicu. No, Slack ima jednostavnije i prijateljskije korisničko sučelje. Teamsi su prošli kroz nekoliko iteracija korisničkog sučelja, pri čemu je svaka nova verzija bila nešto bolja od prethodne.
Evo pregleda cijena paketa za MS Teamse i Slack prema dostupnim podacima:
MS Teams
Osim besplatne verzije, Microsoft Teams isporučuje se uz licencirani set Microsoft 365, koji također uključuju poslovne aplikacije poput Worda, Excela, PowerPointa i OneDrivea. Tvrtke koje plaćaju licenciju za Microsoft 36,5 vjerojatno posjeduju i licencije za Teamse.
Besplatna inačica
Besplatna inačica omogućava funkcionalnosti kao što su chat, značajke koje povećavaju produktivnost suradnje, glasovne pozive preko IP-a (VoIP) te videokonferencije s najviše sto sudionika s maksimalnim trajanjem do 60 minuta, dijeljenje zaslona i zakazivanje sastanaka.
Business Basic, 5 dolara po korisniku mjesečno
Osnovna poslovna verzija sadrži sve značajke koje sadrži besplatna, uz povećanje broja sudionika videokonferencije na 300 te maksimalnog trajanja događanja na 24 sata. Omogućava pojedinačne prijave, višefaktorsku provjeru autentičnosti, napredne revizije i izvještavanja te pristup korisničkoj podršci.
Business Standard, 12,50 dolara po korisniku mjesečno
Verzije Teamsa Business Basic i Business Standard identične su. Razlika je u tome što Business Standard u paketu nudi dodatne Microsoftove aplikacije u paketu.
Office 365 E3, 20 dolara po korisniku mjesečno
Ovaj paket povećava kapacitete pojedinih funkcionalnosti. Sastanci mogu ugostiti do 10 tisuća korisnika, a E3 podiže ograničenje poslovne licencije na 500.000 korisnika. Omogućuje i pohranu neograničene količine privitaka.
Slack
Poput Teamsa, i Slack nudi četiri različita cjenovna paketa:
Besplatna inačica
Maksimalan broj računa za pojedinu organizaciju je 10 tisuća. Omogućuje video konferencije i pozive jedan na jedan. Softver se može konfigurirati za integraciju s do 10 različitih aplikacija trećih strana kao što su Google Drive, Zendesk, Zoom i Office 365.
Standard, 6,67 dolara po korisniku mjesečno
Standardni paket obuhvaća sve funkcionalnosti besplatne verzije uz dodatnu mogućnost pretraživanja poruka, neograničenu integraciju aplikacija trećih strana, glasovni / video chat s najviše 15 istodobnih korisnika i siguran pristup pojedinačnim ili grupnim gostima, odnosno poslovnim partnerima i kupcima.
Plus, 12,50 dolara po korisniku mjesečno
Dodatne funkcionalnosti u odnosu na standardnu inačicu su provjera autentičnosti i upravljanja korisnicima na razini poduzeća, funkcije revizije i kontrole usklađenosti te 24/7 korisnička podrška.
Enterprise Grid
Cijene za ovu inačicu variraju. Za najveće tvrtke Enterprise Grid je Plus proširen dodatnim funkcionalnostima za provjeru sigurnosti i usklađenosti, s podrškom za do 500.000 korisnika po organizaciji, automatiziranom funkcijom administracije i prilagođenom opcijom korisničke podrške.
Video konferencije
Kada je riječ o video konferencijama, Microsoft Teams je u značajnoj prednosti u odnosu na Slack. To je vjerojatno posljedica toga što je Slack izvorno dizajniran kao platforma za IM razmjenu datoteka, s naknadno dodanim funkcionalnostima za timsku suradnju.
S druge strane, Teamsi su od početka dizajnirani kako bi olakšali planiranje i uspostavljanje virtualnih sastanaka koji uključuju i glas i video.
Evo nekoliko usporedbi vezanih uz mogućnosti i kapacitete video konferencija:
Microsoft Teams
Besplatna licenca omogućuje do 100 sudionika na sastanku s maksimalnim trajanjem sesije od 60 minuta. Business Basic omogućava maksimalno 300 sudionika, dok licenca E3 omogućuje do 10.000 sudionika. Sve plaćene verzije podržavaju trajanje događanja do 24 sata.
Slack
Besplatna licenca nudi mogućnost videokonferencija jedan-na-jedan, dok plaćene verzije podržavaju do 15 korisnika po sesiji sastanka.
Glasovni pozivi i telefonije
Obje platforme nude mogućnost VoIP poziva. Međutim, kada je riječ javnim komutiranim telefonskim mrežama (PSTN), Teamsi opet imaju prednost u tehnologiji i značajkama koje podižu njegovu vrijednost kod onih koji platformu koriste prvenstveno za glasovne pozive.
Evo usporedbe MS Teamsa i Slacka u ovom segmentu:
Microsoft Teams
Teams omogućava pozive VoIP ili PSTN. Podrška za PSTN nije obavezna; Microsoft nudi nekoliko modela za domaće i međunarodne pozive. Također, nudi Direct Routing za povezivanje timova s ​​PSTN-om što organizacijama omogućuje zadržavanje postojeće infrastrukture i ugovora o mobilnim operaterima.
Slack
Pozivanje je moguće u svim inačicama, uključujući besplatnu opciju. Međutim, broj sudionika varira od jednog do najviše 15 korisnika. Slack ne može koristiti PSTN, što znači da se Slack ne može koristiti kao potpuna zamjena za poslovnu telefonsku uslugu.
Integracije softvera
I Teams i Slack nude širok raspon softverskih integracija nezavisnih proizvođača, uključujući alate za produktivnost, upravljanje projektima i sigurnost.
Međutim, najviše se razlikuju u mogućnostima izvorne integracije. Na primjer, Microsoft Teams izvorno radi s drugim Microsoftovim aplikacijama i uslugama kao što su Outlook / Exchange, OneDrive, SharePoint i Active Directory.
Slack nudi integraciju s Microsoftovim portfeljem proizvoda, ali ta integracija nije tako uspješna kao izvorna integracija dostupna s Teamsima. S druge strane, korisnici Salesforcea mogu računati na integraciju između Slacka i Salesforcea kakvu Teamsi vjerojatno nikada neće imati. Stoga se sve svodi na korisničkim odabir aplikacija na koje se najviše oslanjaju u svom radu.
Kada odabrati Slack
Jednostavnost upotrebe Slacka čini ga najboljim izborom za tvrtke koje se u velikoj mjeri oslanjaju na privatni / grupni chat i dijeljenje datoteka. Platforma nudi elegantan grupni chat, dijeljenje datoteka i dokumenata te glasovne pozive i video konferencije za male korisničke grupe.
Kada odabrati Teamse
Timovi su bolji za tvrtke koje traže naprednije funkcionalnosti za timsku suradnju kao što su VoIP, video i PSTN pozivi. U osnovi, Teamsi možda nisu najbolji kada je riječ o pojedinim funkcionalnostima, ali su zaokružen alat za timsku suradnju koji u potpunosti zadovoljava poslovne potrebe.

47

Vezani članci

Back To Top
Search