Mladi iz CG i Srbije kreirali Spectro, digitalni alat za ranu detekciju vatre

Požar, šta god da je njegov uzrok, nanosi ogromnu štetu. U želji da daju doprinos kako bi onaj širih razmjera bio spriječen, tim mladih iz Crne Gore i Srbije razvio je Spectro, inteligentan servis za detekciju vatre. U pitanju je softver zasnovan na vještačkoj inteligenciji, koji funkcioniše kao nadogradnja bilo kom tipu nadzornog alata koji ima internet vezu.

Zahvaljujući podršci kompanije One Crna Gora, koja je timu obezbijedila tri kamere, jedna od njih sada je aktivna na Luštici, koja je 2017. bila pogođena velikim požarima.

Trenutni tim Spectra čine petoro mladih iz Crne Gore i Srbije. Ana Ašanin, bečelorka elektrotehnike i računarstva, izvršna je direktorica startapa i vodi računa o svim razvojnim procesima i dugoročnim planovima. Dušan Kovačević i Filip Nađ, programeri, odgovorni su za front-end i back-end razvoj softvera, odnosno njegov “izgled” i čitav proces funkcionisanja, i njihova su zaduženja pisanje koda i testiranje algoritama. Stefan Vuković se bavi biznis aspektom razvoja i uspostavljanjem saradnji sa različitim partnerima i investitorima, a Polina Čečina, diplomirana komunikološkinja, bavi se odnosima s javnošću i marketingom.

Nakon što proizvod testiraju i predstave domaćoj javnosti, žele da njihov sistem učine i globalno dostupnim.

– Ideja startapa prvi put je javnosti predstavljena u maju prošle godine, kada smo učestvovali na našem prvom takmičenju – finalu Rise-T akademije Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore (UCG), a tom takmičenju je prethodila četvoromjesečna akademija gdje smo zajedno sa mentorima i drugim studentima razrađivali naše inovativne startap ideje. Sa praktičnom realizacijom ideje, odnosno razvojem softvera, krenuli smo početkom ove godine. Odlučili smo da radimo na rješenju za rano otkrivanje požara jer svake godine širom svijeta svjedoci smo problema koje sa sobom nose požari. Požar je, na koji god način nastao, ogromna prirodna, ekološka, materijalna i socijalna katastrofa, i dva najveća problema u vezi njih su kasna detekcija i loša logistika saniranja. Mi smo se fokusirali na problem kasne detekcije i htjeli smo se pozabaviti pronalaskom optimalnog i pristupačnog rješenja, što karakteriše našu profesionalnu orijentaciju koja je, kada smo mi u pitanju, većinski inženjerska – ispričala je “Vijestima” izvršna direktorica Ana Ašanin, bečelorka elektrotehnike i računarstva.

Na tom putu, kako je kazala, nailazili su na različite metode koje su u svijetu već u primjeni.

– I analizirali svaki slučaj pojedinačno. Na kraju cijelog procesa analize, kombinacijom dobrih djelova rješenja, uz naše dodatne ideje, stvorili smo Spectro – inteligentan servis za detekciju požara – kaže ona. Spectro tim želio je da njihovo rješenje bude pristupačan, brz i efikasan način rane detekcije vatre, te su se, pojašnjava, zbog toga opredijelili za algoritme zasnovane na kompjuterskoj viziji (oblast vještačke inteligencije), bazirane na cloudu.

– Ovim pristupom pretvaramo i najobičnije kamere u pametni alat za zaštitu. Cijeli proces je jednostavan i sastoji se od četiri istovremene etape: površina od interesa se snima i video materijal se prenosi na cloud, naš softver procesuira snimak u realnom vremenu koristeći algoritme vještačke inteligencije. U slučaju da se u procesu video analitike detektuje vatra ili dim, softver prijavljuje opasnost i otvara prenos snimka za korisnikovu potvrdu. Nakon toga slijedi pomoć korisniku pri prijavljivanju lokacije izbijanja požara najbližoj vatrogasnoj stanici, u cilju što brže reakcije. Softver je moguće instalirati na bilo koji sistem savremenog video-nadzora, dakle, glavni adut ovako dizajniranog sistema je implementacija na postojeću infrastrukturu kamera, tako da od njih načini inteligentni alat, tj. pametnog asistenta koji prijavljuje požar, ukoliko ga uoči – kaže Ašanin.

Softver na kojem su radili sada je, dodaje, gotov i tim koji je radio na njegovom razvoju prelazi u fazu aktivnog testiranja svih procesa, odnosno prilagođava ga budućim korisnicima.

Tim mladih inovatora dobilo je podršku kompanije One (bivši Telenor Crna Gora), koja je, pored ostalog, obezbijedila tri kamere, od kojih je jedna postavljena na Luštici.

– U dogovoru sa članovima Mjesne zajednice, podstaknuti prizorima velikih požara koji su se tokom 2017. godine dešavali na tom poluostrvu i poremetili ekosistem ovog područja, odlučili smo da će upravo Luštica biti mjesto gdje ćemo realizovati pilot projekat našeg softvera. Uz podršku i saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova (MUP), lokalnim službama zaštite i spasavanja i kompanijom One, nadzorni alat je uspostavljen na označenim mjestima koje motre na zelene površine. Taj materijal nam služi za implementaciju algoritama i treniranje mašine sa ciljem što pouzdanijeg razvoja softvera. Druge dvije kamere tek treba da budu postavljene, vjerujemo da će se to desiti već uskoro – kazala je Ašanin.

Podršku su dobili i od kompanije Yettel (bivši Telenor Srbija), pa je Spectro tim u februaru boravio u Beogradu, gdje su bili u prilici da rade sa Yettelovim ekspertima, kako bi, kaže Ašanin, što bolje i efikasnije pristupili osmišljavanju softvera.

– Svako predavanje je bilo od velikog značaja za nas, a teme kojih smo se dotakli su se ticale arhitekture softvera, pisanja koda, biznis modela i finansija, agilnog poslovanja i PR-a i marketinga. Veliku zahvalnost dugujemo i Inovaciono preduzetničkom centru Tehnopolis, koji nam je, u okviru predakceleracijskog programa Boost Me Up, pružio podršku u razvoju kroz ustupanje pristupa klasteru iz njihovog data centra, što nam je bilo neophodno za treniranje neuralnih mreža i testiranje softvera. Još jedno partnerstvo koje od velikog značaja za nas je saradnja sa hrvatskom unicorn kompanijom Infobip, čije resurse ćemo koristiti za dalju implementaciju ideje – kaže Ašanin.

Plan i želja tima koji je razvio Spectro je da njihov sistem za ranu detekciju požara zaživi širom Crne Gore, pa i van njenih granica.

– Kako bi se ovo realizovalo na više lokacija u Crnoj Gori, potrebna je, prije svega, saradnja sa Direktoratom za zaštitu i spasavanje i Agencijom za zaštitu životne sredine, jer za osiguravanje javnih zelenih površina potrebna nam je podrška sa njihove strane. Od velike važnosti su takođe i zainteresovani pojedinci, koji su svjesni ozbiljnosti ovog problema i štete koju nanosi, i podrška koju nam mogu pružiti, bez obzira na to da li su vlasnici biznisa ili aktivni građani, jer svi imamo zajednički interes – da sačuvamo našu prirodu, materijalna dobra i ljudske živote – kaže Ašanin.

Od toga da softver predstave van Crne Gore, kako je kazala, za početak je važnije da dobiju povjerenje “kod kuće”.

– To jest da ga uspješno implementiramo u Crnoj Gori i tu u praksi demonstriramo sve benefite i načine na koje može da se primijeni. U određenom momentu bismo svakako voljeli da se oprobamo i u drugim zemljama, imajući u vidu da su požari (i njihova kasna detekcija) postali globalni problem i puno područja širom svijeta se trenutno suočava sa istim izazovom kao i Crna Gora.

Spectro sistem, kaže Ašanin, može da se primijeni za osiguranje bilo koje površine koja je pod video nadzorom.

– U pitanju je vrlo skalabilna tehnologija, kada govorimo o detekciji požara na otvorenom, jer se integriše na bilo koji tip kamere, i ne važi samo za šumske požare, već i za požare u industrijskim i ‘komercijalnim’ područjima (gdje cijela infrastruktura za snimanje većinom postoji). Stoga, naš softver je zaista primjenjiv pametan alat koji može da osigurava bilo koju površinu koja je pod video nadzorom. Sama tehnologija je takođe izuzetno fleksibilna i može da se prilagođava najrazličitijim potrebama, ali mi smo se odlučili za detekciju vatre i dima, te su naše mašine trenirane da kroz svoje algoritme prepoznaju upravo to – kaže ona.

U planu je, kako je dodala, i rad na detekciji vremenskih prilika i vidljivosti terena.

– Takođe na način obrade slike koja stiže sa kamera, kako bismo korisnicima davali i povratnu informaciju o stanju na terenu po pitanju vidljivosti, i na taj način osigurali pouzdanost sistema (iako već sada možemo da se pohvalimo dobrim rezultatima detekcije usljed povećane maglovitosti).

Takmičenja su i prilika za učenje

– U proteklih godinu dana tim Spectra je zaista vrijedno radio u svakom smislu i trudili smo se da iskoristimo svaku priliku za učenje, razvoj, promociju i umrežavanje. Učestvovali smo na dva Spark.me takmičenja, predakceleracijskom programu Boost Me Up – takmičenju Montenegro Pitches Competition, konferenciji POINT u Sarajevu, Nacionalnom takmičenju Zelenih ideja i Unicorn Pitches takmičenju. Do sada, svako predstavljanje Spectra je izazvalo veliku pažnju od strane učesnika događaja, i činjenica da smo osvojili drugo mjesto na Montenegro Pitches Competition-u, kvalifikaciju na takmičenje Zelenih ideja Balkana, kao jedan od crnogorskih predstavnika na tom takmičenju, i prvo mjesto na Unicorn Pitches takmičenju, nas motiviše da još intenzivnije poradimo na razvoju i daje ideji dodatnu vrijednost – kaže Ašanin.

Nakon osvajanja prvog mjesta na nacionalnom takmičenju Unicorn Pitches, Spectro tim će učestvovati i na internacionalom takmičenju Unicorn Battles, u Atlanti, u novembru.

– Imaćemo priliku ‘odmjeriti snage’ sa drugim svjetskim startapovima iz oblasti vještačke inteligencije – poručuje Ašanin i dodaje da su kroz sve programe i takmičenja stekli veliko iskustvo i imali prilike da upoznaju nevjerovatne stručnjake iz svijeta startapa, biznisa i IT.

ekapija.com

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top