NASA greškom izgubila kontakt sa svemirskom sondom Voyager 2

0
nasa-greskom-izgubila-kontakt-sa-svemirskom-sondom-voyager-2

Američka svemirska agencija NASA greškom je izgubila kontakt sa sondom Voyager 2 prije desetak dana nakon što je poslana naredba koja je pogrešno usmjerila antenu.

Iako se radi o malom pomaku, to je bilo dovoljno da prekine komunikaciju s Voyagerom 2. NASA koristi ogromnu antenu u Canberri kako bi otkrila bilo kakve signale koji su možda zalutali s Voyagera 2, koji se trenutno nalazi na udaljenosti od više od 19 milijardi kilometara od Zemlje.S obzirom na takvu udaljenost, potrebno je više od 18 sati da signal putuje od letjelice do naše planete. Voyager 2 je lansiran 1977. godine s Floride kako bi istražio vanjski Sunčev sistem, uključujući Jupiter, Saturn, Uran i Neptun.

Lansiran je samo nekoliko sedmica prije svog blizanca, Voyagera 1. Ušao je u međuzvjezdani prostor 2018. godine nakon što je otkrio mnoštvo novih mjeseca na Uranu i jedan na Jupiteru.

U narednoj sedmici, NASA-ina antena u Canberri bit će usmjerena prema Voyageru 2 kako bi poslala ispravnu naredbu u nadi da će ponovno uspostaviti komunikaciju.

Ako to ne uspije, morat će se pričekati do oktobra kada će se letjelica automatski resetirati u nadi da će to ponovno uspostaviti komunikaciju s zemljom.


poslovnenovine.ba