skip to Main Content
NASA odabrala SpaceX za partnera u misiji slanja posade na Mjesec
Nasa-odabrala-spacex-za-partnera-u-misiji-slanja-posade-na-mjesec

Ilustracija dizajna broda SpaceX Starship koji će u okviru programa Artemis odvesti prve NASA-ine astronaute na površinu Mjeseca [izvor: SpaceX / NASA] U okviru programa Artemis NASA se sprema poslati astronaute u novo istraživanje površine Mjeseca. Američka svemirska agencija odlučila je da dvoje američkih astronauta na lunarnu površinu ponese letjelica nastala u privatnoj tvrtki, a za partnera je odabrana tvrtka SpaceX. Barem jedan od dvoje astronauta koji će sudjelovati u misiji ući će u povijest kao prva žena na Mjesecu, navodi NASA. Drugi cilj programa Artemis je da Mjesečevom površinom po prvi puta prošeće osoba koja ne pripada bijeloj rasi.
Moćni NASA-in svemirski lansirni raketni sustav (Space Launch System rocket) lansirat će u svemir četvero astronauta u svemirskom brosu Orion na višednevno putovanje oko Mjesečeve orbite. Dvoje članova posede će se s Oriona prebaciti na SpaceXov modul za slijetanje na Mjesec (HLS – Human Landing System) koji će ih odvesti na posljednju dionicu puta i spustiti na površinu Zemljina prirodnog satelita. Nakon otprilike tjedan dana istraživanja Mjesečeve površine, astronauti će se ponovo ukrcati na modul HLS koji će ih vratiti na Orion kako bi se zajedno s kolegama vratili na Zemlju.
Suradnja je ugovorena po fiksnoj cijeni od 2,89 milijardi dolara.
“Tako će NASA s partnerima izvesti prvu demonstzracijsku misiju slijetanja na Mjesec broda s posadom u 21. stoljeću te učiniti korak naprijed za ravnopravnost žena i u istraživanju dubokog svemira”, rekla je Kathy Lueders iz NASA-ine Uprave za ljudska istraživanja i operativne misije. “Ovaj kritični korak usmjerava čovječanstvo ka održivom istraživanju Mjeseca i zadržava fokus na misijama koje su usmjerene dublje u Sunčev sustav, uključujući Mars.”
SpaceX blisko surađuje s NASA-inim stručnjacima tijekom razvoja modula HLS-a kako bi osigurao da dizajn modula u poptumosti zadovoljava NASA-ine zahtjeve vezane uz performanse i svemirske letove s posadom. Ti dogovoreni standardi ključno su načelo sigurnih sustava, a pokrivaju područja inženjerstva, sigurnosti, zdravlja i medicinsko- tehničke standarde.
“Ovo je uzbudljivo vrijeme za NASA-u, a posebno za tim koji radi na programu Artemis”, rekla je Lisa Watson-Morgan, voditeljica programa HLS u NASA-inom Marshall Space Flight Centru u Huntsvilleu u Alabami. “Tijekom programa Apollo dokazali smo da je moguće učiniti naizgled nemoguće: spustiti ljude na Mjesec. U suradnji s privatnom industrijom, uz dokazanu tehničku stručnost i sposobnosti NASA-e, vratit ćemo američke astronaute na Mjesečevu površinu, ovoga puta kako bi istraživali nova područja i to na dulje razdoblje.”
SpaceX-ov HLS Starship, dizajniran za slijetanje na Mjesec, oslanja se na testirane Raptor motore i baštinu prethodnih letova brodova Falcon i Dragon. Starship uključuje prostranu kabinu i dvije zračne komore za izlaz astronauta u šetnju. Brod je projektiran tako da omogući ponovo lansiranje i slijetanje i namijenjen je misijama kojima su cilj Mjesec, Mars i druga odredišta.
NASA paralelno traži partnera s kojim bi uspostavila redoviti sustav održivog prijevoza ljudske posade na Mjesec putem Gatewaya, za razliku od demonstracijske misije HLS-a.
NASA-in lansirni sustav Space Launch System, svemirski brod Orion, modul za slijetanje HLS i lunarna postaja Gateway tvore sustav koji, se NASA i njezini  partneri vraćaju na Mjesec radi znanstvenih otkrića, ekonomskih koristi te kako bi inspirirali nove generacije.
Kroz suradnju s partnerima tijekom programa Artemis, NASA će usavršiti precizne tehnologije slijetanja i razviti nove mogućnosti mobilnosti kako bi omogućila istraživanje novih Mjesečevih područja. Agencija je predložila izgradnju nove stanice na površini Mjeseca, novog rovera, ispitivanje novih elektroenergetskih sustava i još mnogo toga. Te i druge inovacije i unapređenja ostvarena u okviru programa Artemis pripremit će NASA-u i njene partnere za sljedeći veliki korak u ljudskom itraživanju Svemira – istraživanje Marsa.

29

Vezani članci

Back To Top
Search