Home Tehnologija NASA razvija tehnologiju za gradnju infrastrukture na Mjesecu i Marsu

NASA razvija tehnologiju za gradnju infrastrukture na Mjesecu i Marsu

0
nasa-razvija-tehnologiju-za-gradnju-infrastrukture-na-mjesecu-i-marsu
Lunarni konstrukcijski sustava Olympus temelji se na upotrebi materijala dostupnih na Mjesecu i Marsu [Izvor: ICON]

U okviru programa Artemis NASA planira dugoročne istraživačke misije s ljudskom posadom na Mjesecu. Da bi odgovorila ne izazove života i rada u uvjetima kakvi vladaju na Mjesecu, potrebne su joj nove tehnologije. NASA je tvrtki ICON, sa sjedištem u Austinu, dodjelila ugovor za razvoj građevinskih tehnologija koje bi mogle pomoći u izgradnji infrastrukture kao što su platforme za slijetanje, objekti za boravak ljudi i ceste na površini Mjeseca i Marsa.

“Kako bismo istražili druge svjetove, potrebne su nam inovativne nove tehnologije prilagođene tim okruženjima i našim istraživačkim potrebama”, rekla je Niki Werkheiser, direktorica za razvoj tehnologije u NASA-inoj Upravi za svemirske tehnologije (STMD). “Suradnja s komercijalnim partnerima u razvoju tih tehnologija omogućit će nam da postignemo razinu koja nam je potrebn za buduće misije.”Novi ugovor nastavak je ICON-ove suradnje s američkom Vladom i zračnim snagama u programu Small Business Innovation Research (SBIR) koji djelomično financira NASA. Novi NASA-in program SBIR Phase III usmjeren je na razvoj ICON-ovog konstrukcijskog sustava Olympus, koji je dizajniran tako da kao građevinski materijal koristi lokalne resurse dostupne na Mjesecu i Marsu  Ugovor traje do 2028. godine i vrijedan je 57,2 milijuna dolara.

ICON će surađivati ​​s NASA-inim centrom za svemirske letove Marshall u Huntsvilleu, u Alabami, u okviru projekta Uprave za svemirske tehnologije “Autonomne građevinske  tehnologije za primjenu na Mjesecu i Marsu (Moon to Mars Planetary Autonomous Construction Technologies – MMPACT). NASA u tom projektu surađuje s industrijom, vladom i akademskim institucijama.