Netflix uvodi prostorni zvuk

Stranger Things je jedan od prvih naslova koji ima koristi od prostornog zvuka, koji je Netflix počeo da uvodi u svoj katalog.

Sennheiser AMBEO 2-Channel Spatial Audio prevodi originalne impresivne mikseve u 2-kanalni audio, dostupan putem standardnih stereo zvučnika.

Tokom razvoja, Sennheiser je radio sa Netflixom i drugim industrijskim partnerima na finom podešavanju sistema, koji je sada dostupan za licenciranje od Sennheisera. Netflix je prva platforma za striming koja pruža ovo “značajno poboljšano” iskustvo za odabrane naslove.

“Sennheiser čvrsto vjeruje u impresivnu budućnost zvuka,” kaže dr Renato Pellegrini iz Sennheiserovog AMBEO tima. „Kreatori širom svijeta koriste naše alate za stvaranje izvanrednih imerzivnih djela, pomjerajući granice muzičke i filmske produkcije. Sa AMBEO 2-Channel Spatial Audio, sada činimo sljedeći korak – činimo ovu novu audio stvarnost dostupnom svima.”

Istraživanja među gledaocima su pokazala da korisnici OTT-a često pristupaju sadržaju sa standardnom stereo opremom jer kućni prostor za slušanje ne dozvoljava potpunu postavku surround zvuka. To znači da nisu mogli imati koristi od muzike i filmova proizvedenih u Dolby Atmos ili MPEG-H Audio.

Apple pokreće prostorni zvuk na svom Apple TV uređaju, ali to zahtijeva da gledalac nosi slušalice kao što su AirPods Pro.

Za četvrtu sezonu Stranger Things-a, Netflix je postavio AMBEO 2-Channel Spatial Audio kao zadani stream za bilo koju dvokanalnu upotrebu. To znači da će gledaoci koji gledaju na stereo sistemu automatski dobiti poboljšano i poboljšano prostorno iskustvo bez potrebe za prilagođavanjem bilo koje korisničke postavke.

Prema Scottu Krameru, menadžeru za tehnologiju zvuka u Netflixu, „Smatramo da AMBEO Spatial Audio nudi značajno poboljšanje za članove Netflixa. Mikseri za ponovno snimanje često mi govore da bolje prevodi njihov detaljni imerzivni miks u stereo. Ono što je najvažnije, ovaj proces čuva originalni miks zvuka i poštuje kreativnu namjeru uz izuzetno čist zvuk.”

Za ažuriranu listu sadržaja dostupnog u AMBEO Spatial Audio, jednostavno unesite „Prostorni audio“ u polje za pretragu Netflixa.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top