Njemačka pokreće pilot projekat bežičnog punjenja električnih vozila na autoputu

Kako se krećemo prema budućnosti u kojoj dominiraju električna vozila napori za uvođenje bežičnih sistema punjenja na putu se povećavaju.

Sada će poznati njemački Autobahn dočekati svoj vlastiti sistem bežičnog punjenja iako neće biti dostupan pojedinačnim vozačima električnih vozila. Umjesto toga, on će pokretati javni autobus koji prevozi putnike do grada Balingena.

Tehnologiju će obezbijediti izraelska kompanija za bežično punjenje Electreon, koja će na realizaciji projekta sarađivati ​​sa njemačkim EnBW – provajderom infrastrukture za punjenje električnih vozila.

Electreon će postaviti 1km električnog putnog sistema (ERS) duž dijela autoputa, pružajući dinamičko bežično punjenje dok je autobus u pokretu. Ovo će biti popraćeno sa dvije stanice za statičko punjenje postavljene na stajalištima duž autobuske rute.

Projekat se sastoji od dvije faze: prvo, postavljanje trase duge 400 metara sa dvije statičke stanice za punjenje. Drugo, proširenje električne ceste za još 600 metara.

“Već smo pokazali u našem zajedničkom projektu Karlsruhe sa EnBW koliko je bežično dinamičko punjenje efikasno, bezbjedno i lako za implementaciju. Nadamo se da je ovo početak mnogih drugih projekata na javnim i privatnim putevima u Njemačkoj”, rekao je Andreas Wendt, izvršni direktor Electreon Njemačka u saopćenju za javnost .

Posebno, ovaj poduhvat prati uspješan pilot projekat dvije kompanije u njemačkom gradu Karlsruheu. U centru za obuku EnBW postavljen je elektrificirani put, koji pokreće lokalni javni autobus.

Izraelska kompanija je vodila projekte bežičnog punjenja na putu u Italiji i Švedskoj .

Ali iako Electreon i nekoliko kompanija sa sjedištem u SAD- u testiraju tehnologiju, samo nekoliko evropskih kompanija je aktivno na tom polju. To uključuje italijanski Enermove, njemački Magment i švedski Elonroad.

Bežično punjenje na cesti moglo bi igrati ključnu ulogu u eliminaciji straha oko dometa i neugodnosti dugog vremena punjenja na stanicama. To će zauzvrat olakšati prelazak na električna vozila.

S druge strane, to zahtijeva ogromnu promjenu (i ulaganje) u infrastrukturu, koja bi se, do trenutka kada se realizuje, mogla pokazati kao zastarjela kao rezultat tehnološkog napretka u konvencionalnim stanicama za punjenje. Možda evropska industrija zauzima pristup čekanju i gledanju prije nego što potroši sav taj novac.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top